Een veilige badkamer voor ouderen, waar moet je op letten?

Als oudere wil je graag zo lang mogelijk blijven wonen in je eigen huis. En hoe eerder je zorgt dat deze is aangepast aan de behoeften die er zijn wanneer je op leeftijd komt, hoe minder kans op voortijdige ongelukken. Dat betekent natuurlijk niet dat je al op jongere leeftijd aanpassingen gaat doen, maar zelfs dan kun je al rekening houden met kleine dingen die je niet ziet maar waardoor je later weinig aan extra veiligheidsmaatregelen hoeft toe te voegen. En als je toch je badkamer gaat verbouwen, is even nadenken over de toekomst nog helemaal niet zo een slecht idee. Inboeten aan comfort en sfeer is tegenwoordig helemaal niet nodig. 

een tekening van een badkamerverbouwing

Hygiëne is belangrijk

Wanneer je nadenkt over het veranderen van je badkamer, zie je vaak al een mooie douchewand voor je. Maar denk bij het kiezen van uitstraling en de materialen ook aan het makkelijk schoon kunnen houden. Zeker op latere leeftijd is bukken en strekken vaak lastiger en wordt schoonmaken uiteindelijk ook niet makkelijker. Gladde oppervlakken zijn simpeler te reinigen. Tegenwoordig bestaan er ook veel materialen die behandeld zijn waardoor kalkaanslag minder kans heeft. Dat laatste is zeker goed om naar te kijken wanneer je in een regio woont met veel kalk in het water. Zo zijn er douchedeuren maar ook verschillende douchewanden die voorzien zijn van een easy clean laag. 

Veiligheid is (s)troef

Het uitglijden en daardoor vallen zijn de meest voorkomende reden waardoor men als oudere in het ziekenhuis komt met bijvoorbeeld een gebroken heup. Gebruik daarom een antislipmat in de douche of installeer een douchebak waar al een antislip laag in is verwerkt. Zorg er ook voor dat de badmat zelf een antislip laag heeft waardoor deze niet weg kan glijden. Wanneer je merkt dat je minder stabiel bent kun je een beugel om de wastafel (laten) plaatsen waardoor je jezelf extra kunt ondersteunen. Installeer een mengkraan in de douche waardoor je bij een eventuele val niet per ongeluk de koude kraan dichtdrukt en onder een veel te warme douche ligt tot er hulp komt. 

Hulpmiddelen

Tegenwoordig zijn er veel middelen die helpen het veilig en vertrouwd te houden wanneer je als oudere zelfstandig wil blijven wonen. Thuiszorg kan je natuurlijk helpen, maar veel badkamerspecialisten hebben een uitgebreid assortiment hulpmiddelen. Er zijn speciale stoelen voor in de douche zodat je jezelf zittend kunt wassen. Een plastic tuinstoel is minder geschikt omdat deze wegglijdt. In hoogte verstelbare producten zoals wastafels en kranen kunnen helpen voorkomen dat jezelf niet overbelast en makkelijk voor jezelf kunt blijven zorgen. En lig je graag lekker in bad? Dan is een badverkorter of badplank handig om jezelf stabiel te laten genieten van je welverdiende bad. Zo zorg je goed voor jezelf qua veiligheid en gezondheid. Voor nu maar zeker voor later.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 219