Tips voor minder kalkaanslag in de badkamer

Een schone badkamer is belangrijk voor een fris gevoel en een gezonde omgeving. Helaas kan kalkaanslag hier roet in het eten gooien. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kalkaanslag te verwijderen en te voorkomen. In dit artikel delen we enkele handige tips. Zo kun jij kalkaanslag in de badkamer te verminderen!

Tip 1. Laat een waterontharder installeren

De eerste tip is om een waterontharder te laten plaatsen. Waterontharders worden bij de ingang van de waterleiding geïnstalleerd. Het apparaat werkt door middel van ionenwisseling en haalt op deze manier harde mineralen uit het water. Het resultaat is zacht water met vrijwel geen kalk. Hierdoor ontstaat er geen kalkaanslag meer in de badkamer. Dit scheelt een hoop schoonmaakwerk, maar brengt nog een aantal voordelen met zich mee. Zo wordt de levensduur van diverse apparaten bijvoorbeeld verlengd. Omdat er geen kalkaanslag meer ontstaat, zullen apparaten minder snel verstoppen en kunnen ze efficiënter werken. Dit zorgt tegelijkertijd voor minder energieverbruik. Dat is mooi meegenomen!

Tip 2. Maak de douchecabine droog na gebruik

Voorkom kalkaanslag in de douche door de cabine en kranen na gebruik goed droog te maken. Het zijn namelijk de achtergebleven waterdruppels die hardnekkige kalkvlekken veroorzaken.

Tip 3. Spoel na met koud water

Een andere slimme tip is om de douche of het bad na gebruik af te spoelen met koud water. Koud water veroorzaakt namelijk minder kalkaanslag dan warm water. Vergeet niet om voornamelijk de douchedeur of glazen douchewand daarna droog te maken.

Tip 4. Gebruik minder zeep in de badkamer

Probeer wat minder zeep te gebruiken in de badkamer, aangezien dit bijdraagt aan kalkaanslag. Er zijn diverse zeepvrije producten verkrijgbaar. Wil je toch graag gebruik blijven maken van zeep? Spoel dan af en toe na met kokend heet water, zodat de zeepresten goed kunnen oplossen.

Lees ook: Ontspannen in stijl: de voordelen van hoekbaden

Tip 5. Maak schoon met natuurazijn

Soms kun je kalkaanslag niet voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het effectief schoon te maken. Er zijn diverse ontkalkingsmiddelen te koop, maar met een beetje natuurazijn krijg je de badkamer ook weer blinkend schoon. Het is vaak een stuk goedkoper en milieuvriendelijker. Meng een kopje natuurazijn met warm water en maak er een sopje van. Breng het aan op de plekken met kalkaanslag en laat het even inwerken. Maak het oppervlak vervolgens schoon met een zachte borstel of een spons. Spoel het na met koud water en maak het direct goed droog.

Heb jij vaak last van kalkaanslag in de badkamer?

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 103