Een nieuw huis? Vergeet de verzekeringen niet!

Na lang zoeken op internet en diverse bezichtigingen is het eindelijk zo ver, een nieuw huis! Of het nu om een huurhuis gaat of dat je een huis gekocht hebt, bij een nieuw huis komt veel kijken. Zeker als je voor het eerst een nieuw huis koopt of huurt.

Uiteraard is de inrichting van je huis belangrijk. Wellicht moet je ook nog het een en ander verbouwen. Je hebt het er maar druk mee! Een nieuw huis inrichten is ook nog eens een hele investering. Je wilt jouw spullen dan ook goed beschermen tegen diefstal en brand. Maar ook wil je jezelf en jouw huisgenoten beschermen tegen aansprakelijkheid. Want je wilt niet dat er opeens een aangetekende brief van een letselschade advocaat in de brievenbus ligt. 

In deze blog lees je over een aantal belangrijke verzekeringen voor als je een huis koopt of huurt. Zo zorg je ervoor dat jij zorgeloos kunt werken

woonverzekeringen. Rood huis wordt door 2 paraplu's beschermd

De aansprakelijkheidsverzekering

Zoals in de inleiding al aangegeven, je wilt voorkomen dat je persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld, bijvoorbeeld door een letselschade advocaat in Amsterdam als je in de Nederlandse hoofdstad met je fiets een ongeluk veroorzaakt. Daarom is de aansprakelijkheidsverzekering van groot belang.

Een ongeluk gebeurt vaak in een seconde, je let even niet op en je veroorzaakt een ongeluk. Bijvoorbeeld omdat je een voetganger op de fiets aanrijdt. Maar ook voor een gedraging van een hond, zoals een hondenbeet, kun je aansprakelijk gesteld worden. Ontstaat er letselschade, dan kan de schade enorm oplopen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat iemand door het ongeluk arbeidsongeschikt raakt.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus geen overbodige luxe. De premie is vaak laag en je voorkomt hiermee dat je aansprakelijk gesteld wordt voor schade, waaronder letselschade. Zorg er dus voor dat je tegen aansprakelijkheid verzekerd bent, het kan je veel financiële zorgen schelen. 

je spullen verzekeren?

Er zijn verzekeringen waar alle inwonende personen onder vallen. Het is goed dit na te vragen als je een verzekering afsluit. Zo vallen minderjarige kinderen vaak onder de verzekering. Als ouder bent u namelijk aansprakelijk voor schade veroorzaakt door kinderen, Denk naast letselschade ook aan materiële schade, zoals een dure vaas die omvalt bij de buren waar u op visite bent.

De opstalverzekering

Een andere belangrijke verzekering betreft de opstalverzekering. Deze verzekering beschermd tegen de schadelijke gevolgen van brand in je huis, waterschade en schade door een inbraak. Bedenk bij deze verzekering wel dat het niet zo is dat je geen omkijken hebt naar deze verzekering. Heb je deze eenmaal afgesloten, dan is het van belang om periodiek de opstalverzekering tegen het licht te houden.

Voor een opstalverzekering bestaat een verzekerd bedrag. Dit bedrag is vastgesteld op het moment dat je de verzekering afsluit. Dit kan soms jaren geleden zijn. In die jaren kan er val alles en nog wat veranderd zijn. Wellicht is er sprake van een aanbouw op de woning of heb je allerlei verbouwingen binnen laten plaatvinden. De waarde van het huis is dan in de afgelopen jaren gestegen. Stijgt het verzekerde bedrag niet mee, dan bestaat er een situatie van onder verzekeren. Dit betekent dat er bij brand maar een deel van de werkelijke schade uitgekeerd wordt. Het is daarom verstandig om periodiek goed naar de opstalverzekering te kijken of te laten kijken.

Er zijn uiteraard nog veel meer verzekeringen die belangrijk zijn als je een huis hebt. Denk aan de inboedelverzekering en de rechtsbijstandsverzekering voor als je juridische problemen krijgt. Kijk dus goed welke verzekeringen je nodig hebt als huiseigenaar of huurder van een woning.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 216