Waarom een inboedelverzekering jou juist helpt in het alledaagse leven

Vroeg of laat zul je te maken krijgen met een inboedelverzekering voor jouw bezittingen. Je betaalt als voorzorgsmaatregel maandelijks aan jouw verzekeringsmaatschappij, maar krijgt hier niet meteen iets voor terug. Noodgeval of niet, toch helpt de beste inboedelverzekering jou in het alledaagse leven. Zo heeft het onbewust een positieve werking op je gemoedsrust, waardoor je meer focus hebt voor je dagelijkse activiteiten.

Geen stress over toekomstige scenario’s

Je weet nooit zeker of je je moet voorbereiden op een noodgeval in je huis of eromheen. Een verzekering kan je heel wat meer opleveren dan je in eerste instantie zou denken. Ben je blij en content met de spullen die van je huis je thuis maken? Begrijpelijk dat je die dan wilt beschermen voor een eventuele crisis. Alleen, te veel bezig zijn met de toekomst kan onnodige spanning veroorzaken. Door spanning geniet je minder van al het moois om je heen. En de reden waarom je je huis comfortabel hebt ingericht, is natuurlijk dat je ervan kunt genieten. Een verzekering kan deze stress weghalen, waardoor je met een gerust hart op de bank kunt zitten. De toekomst kun je niet voorspellen en dat moet je ook helemaal niet willen.

woonverzekeringen

De kracht van focussen op het nu

Een inboedelverzekering kan je onzekere toekomst stabieler maken en het zorgt ervoor dat je thuis volledig kan genieten van de spullen die je met zorg bij elkaar hebt verzameld. Je hebt vast vaker gehoord over ‘in het nu leven’, maar waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk? Door te focussen op het heden is er geen ruimte voor stressgevoelens over de toekomst. Hierdoor vergroot je je veerkracht wanneer situaties even net niet lopen zoals je wilt en waardeer je je omgeving meer. Zoals het moment waarop je heerlijk op de bank kan ploffen en even helemaal niets hoeft. Van een inboedelverzekering zie je dus niet gelijk iets terug, maar krijg je er juist een mentale rust voor terug. En is dat niet juist hetgeen waar we allemaal zo naar verlangen? 

Meer weten over het afsluiten van een hypotheek? Lees dan het artikel van woonexpert Diane van Beek: de juiste hypotheek afsluiten bij aankoop van een nieuw huis

Het vinden van de inboedelverzekering die bij jou past

Belangrijk is om te weten welke spullen voor jou van grote waarde zijn. Op basis daarvan kun je bepalen welke dekking daar het beste bij past. Veel verzekeringsmaatschappijen helpen je op weg door je een aantal vragen te laten beantwoorden, waar de beste keuze voor jou uitkomt. Houd daarnaast ook rekening met het eigen risico dat je wilt nemen. Wanneer je genoeg vermogen hebt om eventuele schade zelf te dekken, kun je ervoor kiezen om maandelijks minder premie te betalen.

Het vinden van de inboedelverzekering die bij jou past

En dan een laatste tip: sommige verzekeraars dekken de kosten van een nieuw slot bij een opstalverzekering. Dus ben jij iemand die wel eens zijn sleutels verliest? Dan zou deze verzekering voor jou de beste keuze kunnen zijn. Ook kun je behoorlijk wat besparen wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde maatschappij neemt, zoals een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Kortom, het vinden van de juiste match is een kleine moeite en geeft je mentale rust, wetende dat je niet voor onverwachte financiële gevolgen komt te staan.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 190