De verschillende verzekeringen voor woningen

Als je uit huis gaat, dan komt er nogal wat op je af. Allereerst moet je natuurlijk verhuizen, wat, afhankelijk van hoeveel spullen je hebt, al een behoorlijke klus kan zijn. Daarnaast krijg je ook te maken met wat administratieve zaken. Zo moet je bijvoorbeeld je verhuizing doorgeven bij de gemeente en zijn er verzekeringen om te regelen. Over dat laatste vertellen we je in dit artikel wat meer. Want welke verzekeringen zijn er beschikbaar voor woningen?

Inboedelverzekering

Een verzekering die vaak wordt afgesloten, is de inboedelverzekering. Met deze verzekering bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade aan je inboedel. Met je inboedel worden de spullen in je huis bedoeld. Denk dan bijvoorbeeld aan je meubels en je sieraden. Raken deze beschadigd, bijvoorbeeld door brand of water? Dan kun je een vergoeding krijgen van je verzekeraar.

Een gelukkig stel zit op de vloer voor een muur waar ze een huisvorm hebben geschilderd, wat symbool staat voor het belang van een inboedelverzekering om hun bezittingen te beschermen.

Een inboedelverzekering is zowel relevant voor mensen die een huis kopen als voor mensen die een huis huren. De spullen in je huis zijn tenslotte van jou, of je nu in je eigen huis of in een huurhuis woont.

Opstalverzekering

De tweede verzekering die we willen bespreken, is de opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Twee namen voor hetzelfde.

Met de opstalverzekering bescherm je jezelf tegen onverwachte kosten door schade aan je huis en alle dingen die daaraan vast zitten. Raakt bijvoorbeeld het dak van je huis beschadigd door een storm, of lopen je zonnepanelen schade op door hevige hagel? In zulke gevallen kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van je verzekeraar.

Een stel bekijkt samen een tablet in een moderne woonkamer, wat symbool staat voor het belang van een opstalverzekering om hun woning te beschermen.

Als je een huis koopt met een hypotheek, dan zul je door de hypotheeknemer (de bank) verplicht gesteld worden om een opstalverzekering af te sluiten. De reden daarvoor is dat het huis het onderpand voor de hypothecaire lening vormt. Met andere woorden: de bank leent jou geld op voorwaarde dat zij het huis bezitten als je de lening niet terugbetaalt. Ondertussen wil de bank zeker weten dat schade aan het huis vergoed wordt door een verzekeraar, omdat de bank anders geld zou kunnen verliezen door die schade.

Leestip:
Je huis upgraden; dit kun je doen!

Woonverzekering

De laatste verzekering voor woningen die we willen bespreken, is de woonverzekering. Eigenlijk is deze verzekering niet helemaal nieuw, maar slechts een combinatie van de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Met een woonverzekering sluit je deze twee in één klap af. Dat is handig, omdat je dan niet met twee verschillende verzekeraars te maken hebt. Er ontstaat dan ook minder snel gedoe als twee verschillende verzekeraars het niet eens kunnen worden over een van je claims.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 271