Checklist: zo kies je de juiste deurmat

1. Bepaal waar de deurmat komt te liggen

De eerste stap bij het kiezen van een deurmat is bepalen waar je de deurmat neer gaat leggen. Ga je deze binnen of buiten neerleggen. Binnenmatten, ook wel schoonloopmatten genoemd, zijn in de eerste plaats bedoeld voor het schoonschrapen van schoenen. Ze zijn daarom vaak gemaakt van stevig materiaal. Je kunt er ook voor kiezen om een buitenmat neer te leggen. Buitenmatten moeten bestand zijn tegen de verschillende weersomstandigheden. Maar een mat die buiten onder een afdak ligt, heeft dan weer minder robuuste eigenschappen nodig dan een mat die volledig blootgesteld is aan regen en zon.

2. Kies het juiste materiaal

zwarte droogloopmat

Deurmatten zijn gemaakt van diverse materialen, elk met hun eigen voordelen.

  • Kokosvezel: deze natuurlijke vezels zijn duurzaam. Kokosmatten zijn slijtvast en kunnen jaren meegaan. Ze schrapen effectief vuil van schoenen en hebben een natuurlijke, rustieke en chique uitstraling die bij heel veel interieurstijlen past.
  • Rubber: rubberen deurmatten zijn weerbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ideaal voor buitengebruik en hebben weinig onderhoud nodig.
  • Textiel (polyester, nylon): deze materialen zijn zacht en stijlvol, waardoor ze perfect zijn voor binnen. Ze zijn vaak wasbaar en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.
  • Polypropyleen: dit synthetische materiaal combineert duurzaamheid met stijl. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan goed vuil en vocht opnemen.

3. Meet de ruimte

Een goede maat is essentieel voor een deurmat. Meet de breedte van je deur en zorg ervoor dat de mat breed genoeg is om het meeste vuil op te vangen. Een standaardmaat voor een deurmat is bijvoorbeeld 60×100 cm of 80×100 cm.

Bij deurmattenspecialist Madico kun je deurmatten op maat laten maken, zelfs gepersonaliseerd met logo.

4: Kies de functie

Bij het kiezen van een deurmat moet je ook rekening houden met de functionaliteit. Zorg ervoor dat de mat een antisliplaag heeft, zodat hij niet verschuift bij gebruik. Dit is vooral belangrijk voor binnenmatten op gladde vloeren. De mat moet ook voldoende vuil en vocht kunnen opvangen. Kijk daarvoor naar de dikte en de vezels van de mat. Dikkere vezels kunnen meer vuil opnemen.

Sommige deurmatten zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere. Overweeg hoe vaak je de mat wilt schoonmaken en kies een materiaal dat daarbij past.

5. Bepaal de stijl

Een deurmat is niet alleen functioneel, maar moet er natuurlijk ook een beetje leuk uitzien. Kies er een die past bij de stijl van je huis.

Neutrale kleuren zoals zwart, bruin en grijs zijn veelzijdig en passen bij de meeste woonstijlen. Fellere kleuren of patronen kunnen een statement maken en je entree opfleuren.

Deurmatten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals rechthoekig, rond of een halve maan. Kies een vorm die past bij de ruimte en het gebruik.

Of je nu houdt van een eenvoudige, strakke look of een opvallend patroon, er zijn talloze opties beschikbaar. Denk aan strepen, geometrische vormen of zelfs gepersonaliseerde teksten of logo’s.

6. Bepaal het budget

Deurmatten variëren tot slot sterk in prijs, afhankelijk van het materiaal en de grootte. Bepaal daarom je budget van tevoren en zoek naar een mat die binnen je prijsklasse valt. Onthoud daarbij dat een hogere prijs vaak staat voor betere kwaliteit en duurzaamheid.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 216