PVC vs. laminaat: kies de beste vloer en raambekleding voor je woning

Wie een woning heeft gevonden krijgt vaak te maken met het plaatsen van een nieuwe vloer. PVC vloeren en laminaatvloeren zijn daarbij een populaire keuze, allebei bootsen ze mooi een houten vloer na en beiden zijn in verschillende prints en uitvoeringen verkrijgbaar. We kijken dit keer naar PVC vloeren: wat is er anders aan dan bij laminaat en wat zijn de voordelen van een PVC vloer?

Naast de vloerkeuze zijn er ook andere belangrijke afwerkingen voor je woning, zoals het plaatsen van horren. Horren zijn essentieel om insecten buiten te houden terwijl je geniet van frisse lucht in je huis. Voor een optimale pasvorm is het verstandig om te kiezen voor een hordeur op maat. Dit zorgt ervoor dat de hordeur perfect aansluit op je deurpost, waardoor er geen ruimte overblijft voor insecten om binnen te komen.

Verschil PVC en laminaat

PVC (Polyvinylchloride) is in zowel verlijmbare- als klikversie verkrijgbaar, dit geldt niet voor laminaat wat niet kan worden vastgelijmd. Maar dat is niet het enige verschil. Laminaat bestaat -buiten de toplaag- uit samengeperste houtvezels, waar PVC volledig uit kunststof bestaat. Dit laatste brengt het voordeel met zich mee dat PVC waterbestendig is, terwijl laminaat gevoelig blijft voor (teveel) water. Daarnaast werkt een PVC vloer geluiddempend, waar dit bij laminaat niet het geval is. De PVC vloer kent dus nogal wat voordelen.

vrouw ligt op een vloer die geïsoleerd is

De levensechtheid van PVC maakt het mede tot een geliefd product, maar welk type PVC vloeren zijn er zoal verkrijgbaar?

Lees ook:
Een lek in dubbel glas: is dat verzekerd?

Verschillende soorten PVC vloeren

Plak PVC stroken en tegels: deze zijn te plakken, maar dienen wel door een professional gelegd te worden, ook in verband met het egaliseren van de ondervloer. Een voordeel is dat deze tegels en/of stroken voordeliger zijn in aanschaf, en dat zij ontzettend goed combineren met de vloerverwarming.

Click PVC: het oogt vrijwel identiek aan laminaat, echter bestaat de toplaag uit PVC, wat voor een betere bescherming van het product zorgt. Daarnaast is click PVC weer eenvoudig mee te verhuizen naar een volgende woning. Nog een voordeel ten opzichte van laminaat is dat click PVC de omgevingswarmte ‘absorbeert’ en dus warmer aanvoelt.

Zelfklevende PVC vloer: dit type PVC vloer kent plakstrips aan de achterzijde. Een veelgehoorde klacht echter is dat de plakstrips op den duur los kunnen laten, wat de vloer niet ten goede komt.

Met onze PVC tips is de keuze voor het type PVC van jouw voorkeur en de fantastische producteigenschappen ervan, waarschijnlijk alweer een stuk inzichtelijker voor je geworden.

Raambekleding

Om je woning direct huiselijker te maken is stoffering nodig. Stoffering van de woning houdt in dat de woning vloer- en raambekleding krijgt. Beiden zijn geweldig met elkaar te matchen natuurlijk, maar houd ook de functionaliteit in de gaten; waar moet raambekleding echt aan voldoen voor jou?

raambekleding

Tips voor raambekleding

  • Sommige raambekleding kan goed fungeren als zonwering, zoals shutters bijvoorbeeld.
  • Denk goed na over de isolerende werking van gordijnen, ideaal bij koude vensterbanken. Kies dan voor velours overgordijnen, ze houden een boel kou tegen.
  • Inkijk tegengaan? Kies voor duo rolgordijnen, jaloezieën, of plisségordijnen.
  • Insecten weren? Kies voor plisse hordeuren, of een hordeur op maat.
  • Wil je graag vitrage zonder overgordijnen, dan vormen inbetween gordijnen misschien de ideale oplossing voor je.
  • Kies in de badkamer voor vochtbestendige raambekleding, zoals PVC jaloezieën.

Met onze tips kun je voor een fraai stoffering van je woning zorgen, die zorgvuldig op elkaar is afgestemd en die zowel praktisch is als stijlvol en modern.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104