Besparen op je energierekening doe je zo!

Met de huidige inflatie wordt alles merkbaar duurder, niet alleen in de supermarkt, maar ook op andere vlakken. Denk aan benzine, kleding, abonnementen en natuurlijk energie. Gelukkig kun je veel doen om op je energierekening te besparen, waardoor je meer geld overhoudt voor andere zaken. En als je denkt dat je daar gelijk een grote investering voor nodig hebt, dan heb je het mis. Er zijn namelijk ook dingen die je thuis kunt doen om minder stroom te gebruiken.

Ben je juist wel bereid om te investeren in een duurzame woning? Ook dan heb je diverse opties en ook deze zetten we graag voor je op een rij.

Besparen door de juiste investeringen voor de lange termijn

Door slim te investeren kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook het energielabel van je woning verhogen. Dit komt de waarde van je woning ten goede. Overweeg bijvoorbeeld een van de volgende investeringen:

Een warmtepomp

Het installeren van een warmtepomp is een populaire manier om te besparen op je energierekening. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, elk met hun eigen prijskaartje. Om te bepalen welke warmtepomp je het beste kunt kiezen is het aan te raden om een koellastberekening te doen. Deze laat zien wat de koellast per ruimte is, waarna je gemakkelijk een geschikte warmtepomp kunt selecteren.

Betere isolatie

soort isolatie

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder warmte er verloren gaat in de winter en hoe minder snel je woning opwarmt in de zomer. En dat scheelt veel in je maandelijkse kosten! Je kunt kiezen voor verschillende soorten isolatie, zoals dakisolatie, gevelisolatie of spouwmuurisolatie. Een expert kan je hier alles over vertellen.

Dubbel glas of HR+ glas

Door enkel glas gaat ontzettend veel kou én warmte verloren. Door dubbel glas of zelfs HR+ glas te laten plaatsen, ga je veel efficiënter om met opgewekte energie. Ook dit is een investering die je maandlasten direct doet dalen.

Besparen door slim met energie om te gaan

energie besparen

Heb je geen budget voor bovenstaande maatregelen? Dan is het zaak om thuis slimmer met energie om te gaan. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, welke voor de meeste mensen vrij voor de hand liggen. Toch is het goed om jezelf er zo nu en dan aan te herinneren dat alle volgende zaken bijdragen aan een lagere energierekening:

 • Het gebruik van spaarlampen of (nog beter!) ledlampen
 • Buitenlampen met een sensor in plaats van aan/uitschakelaar
 • Korter douchen
 • Wassen op lagere temperaturen of op de eco-stand
 • De verwarming een graadje lager zetten
 • Verwarm enkel de ruimtes waarin je vaak bent en sluit binnendeuren
 • Gebruik verlengkabels met aan/uitschakelaar
 • Dicht naden en kieren met tochtstrippen
 • Koop energiezuinige apparaten
 • Plaats radiatorfolie achter verwarmingen
 • Laat je cv-ketel tijdig checken op een correcte werking

Voor de meeste mensen is het een normale zaak geworden om in vijf minuten te douchen, apparaten uit te zetten als ze niet gebruikt worden of een dikke trui aan te trekken in plaats van te stoken. Het zal je verbazen hoeveel alle bovenstaande maatregelen samen je op maandelijkse basis kunnen schelen. Het is dus de moeite waard om te kijken waar er verbetering mogelijk is, want zelfs als je niet kunt investeren in energiebesparende maatregelen, kun je nog steeds besparen op je energierekening!

Leonie van der Laan
Leonie van der Laan

Hallo! Ik ben Leonie, een enthousiaste tekstschrijver met een passie voor mode, design en wooninspiratie. Mijn hart ligt in de prachtige Spaanse stad Valencia, waar ik vastbesloten ben om te gaan wonen en mijn liefde voor de cultuur te omarmen. Momenteel bevind ik me nog in een gezellige kleine studio, maar ik geloof dat een beperkte ruimte geen belemmering hoeft te zijn. Met een dosis creativiteit en slimme oplossingen maak ik van mijn compacte plekje een gezellig thuis. Ik deel graag mijn ideeën en inspiratie voor het inrichten van kleine ruimtes, en ik hoop anderen te inspireren om hetzelfde te doen!

Artikelen: 6