Meer sfeer in huis met ledverlichting: zo doe je dat

Verlichting is erg belangrijk in huis voor het creëren van de juiste sfeer. Vooral in de winterperiode, wanneer de dagen kort zijn, is verlichting in heel huis heel bepalend voor de gezelligheid. Rondom de feestdagen geeft een kerstboom met lichtjes bijvoorbeeld ineens een heel ander beeld. Een fout die veel mensen maken is kiezen voor te witte verlichting die niet past bij de kleuren op de muren en de meubels. Een ruimte slaat al snel dood als je kiest voor te platte en te kille verlichting. Het goed uitlichten van een ruimte lijkt heel simpel. Je zet simpel gezegd wat lampen neer op de plekken waar je licht nodig hebt en je bent klaar. Maar wil je meer sfeer, dan moet je goed over de plaatsing en soort verlichting nadenken. Met led kun je veel verschillende kanten op. Hoe creëer je nu meer sfeer in huis?

Waarom kiezen voor led 

Ledlampen zijn al een tijdje op de markt. Toch staan de ontwikkelingen nooit stil. Er zijn daarom steeds meer mogelijkheden en de kwaliteit wordt ook steeds beter. In veel huishoudens zijn de ouderwetse gloei- of spaarlampen allang vervangen voor ledverlichting. Ledlampen zijn namelijk veel energiezuiniger en hebben een veel langere levensduur. Hiermee bespaar je dus niet alleen op de energierekening, ook hoef je veel minder vaak de lampen te vervangen. Bij ledverlichting heb je nauwelijks stralingswarmte, dus er gaant minder warmte verloren en het is een stuk veiliger. Met led kun je bovendien, zoals hieronder te lezen, alle kanten op.  

Trends op het gebied van verlichting

Creatieve mogelijkheden

De mogelijkheden met ledverlichting zijn tegenwoordig bijna eindeloos. Het is de perfecte manier om je huis een upgrade te geven. Het enige dat je nodig hebt is een beetje creativiteit en laat dat nou net goed kunnen met led. Je kunt kiezen voor spotjes met ledverlichting, maar natuurlijk ook de klassieke ledlamp voor in de vloerlamp. Met een ledstrip kun je veel verschillende kanten op. De dunne strips maken het mogelijk om ledverlichting op heel veel plaatsen toe te passen voor mooi sfeervol licht. Het gaat om een subtiele vorm van belichting die mooi is weggewerkt, dit kun je doen dankzij een led strip profiel. Ledstrips kunnen werkelijk op allerlei plekken in je woning een toevoeging zijn. Zo kun je ervoor kiezen om de strips in de keuken toe te passen onder keukenkastjes of het aanrecht. Maar het is ook mogelijk om de trap te verlichten door bijvoorbeeld onder elke trede een ledstrip te plaatsen. Ledstrips zijn ook ideaal voor onder planken in kasten, of dit nu in de keuken, woonkamer of slaapkamer is. Dit geeft een mooie, chique uitstraling. 

Kies altijd voor dimbare verlichting

Dimbare verlichting zorgt ervoor dat je de sfeer in huis precies zo af kunt stellen zoals je dat wilt. Je hebt zelf de controle over de felheid van de lampen. Handig voor als je de lamp boven de eettafel wat feller wilt zetten als je bijvoorbeeld een spelletje wilt doen, maar weer zacht wilt zetten tijdens een romantisch diner. Ledlampen zijn doorgaans ook goed in te zetten in een ‘slim’ verlichting systeem. Hiermee kun je via je smartphone of afstandsbediening alle lampen in huis apart bedienen en ook voorzien van een zelfgekozen of ingesteld kleurenschema. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249