Welke soort isolatie levert het meeste rendement op?

Dankzij isolatie blijft je woning warmer in de winter en koeler in de zomer. De belangrijkste reden waarom mensen hun huis laten isoleren is echter de kostenbesparing die het oplevert. Het laten aanbrengen van isolatie kost natuurlijk geld, maar vervolgens bespaar je iedere maand op je energierekening en heb je de investering vrij snel terugverdiend. Maar welke isolatiesoort levert nou eigenlijk de grootste besparing op? Is dat spouwmuurisolatie, vloerisolatie of dakisolatie?

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een woning, ook wel de spouw genoemd. Materialen die hiervoor worden gebruikt zijn glaswol, steenwol of EPS-korrels. Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isolatie vanwege de relatief lage kosten en de snelle installatie.

Spouwmuurisolatie

Goede spouwmuurisolatie kan warmteverlies reduceren met 30% en levert zo een jaarlijkse besparing op het gasverbruik op van 10m3 per m2. Dit betekent dat je de investering gemiddeld gezien binnen 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend.

Vloerisolatie

Een tweede populaire vorm van isolatie is vloerisolatie. Hierbij worden isolerende platen boven op de bestaande vloer gelegd of wordt er indien mogelijk isolatiemateriaal onder de vloer geplaatst. Dit laatste noemen we ook wel kruipruimte isolatie. Het voordeel van vloerisolatie is dat het zo voelbaar is. ’s Winters geniet je bijvoorbeeld merkbaar van warmere voeten.

Het rendement is bij vloerisolatie wel een stuk lager dan bij spouwmuurisolatie. In plaats van 10m3 per m2 levert deze vorm van isolatie namelijk maar 5m3 per m2 op. De terugverdientijd is hierdoor een stuk langer: gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar.

Lees ook: Een warmtepomp voor in huis – Hoe werkt deze energiezuinige oplossing?

Dakisolatie

Een laatste soort isolatie is dakisolatie. Een dak kun je isoleren aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Bij de eerstgenoemde vorm wordt er isolatiemateriaal tussen de dakspanten geplaatst. Bij de laatstgenoemde leg je isolerende panelen boven op de dakbedekking. 

Dakisolatie

Qua kostenbesparing is dakisolatie de beste vorm van isolatie, zelfs nog iets beter dan spouwmuurisolatie. Het rendement is echter minder hoog. Dit komt door de kosten van het aanbrengen van de isolatie, die aanzienlijk hoger zijn dan die van spouwmuurisolatie. De terugverdientijd kan hierdoor oplopen tot zo’n 10 jaar.

Welke soort isolatie moet je kiezen?

Als we kijken naar de cijfers, dan kun je het beste kiezen voor spouwmuurisolatie als je op zoek bent naar het type isolatie waarmee je de meeste kosten bespaart. Toch is het niet allemaal zo zwart-wit als het lijkt. Iedere woning is immers anders: het kan best zijn dat in jouw situatie vloerisolatie een hoger rendement heeft. Het is daarom verstandig om hier van tevoren goed onderzoek naar te doen. En uiteraard is het nog beter om meerdere soorten isolatie met elkaar te combineren. Hierdoor kun je nog meer besparen én draag je bij aan een duurzamere toekomst.

Heb je besloten om ook te investeren in isolatie? Voor dakisolatie, spouwmuurisolatie of vloerisolatie in Amsterdam, Eindhoven, Enschede of andere regio’s kun je terecht bij Plus Isolatie.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 208