Rubber: al eeuwenlang een bekende grondstof

Een van de eerste Europeanen die rubber zag, was Columbus. Hij kwam het in de vijftiende eeuw in Midden-Amerika tegen, waar de Maya’s rubbersap gebruikten om ballen, schoenzolen en sieraden van te maken. In de achttiende eeuw ontdekte een chemicus dat rubber bruikbaar was als gum. Hij merkte namelijk op dat je er potloodstrepen mee kon verwijderen. Gebaseerd op het woord ‘rub out’ (uitgummen) kreeg rubber zo zijn naam. Welke rubbersoorten zijn populair en waarvoor zijn ze te gebruiken?

Natuurrubber en synthetisch rubber

Natuurrubber zoals de Maya’s het aftapten, wordt gemaakt uit het sap van de Braziliaanse rubberboom. Na verdunning met water en behandeling met zuur stollen de rubberdeeltjes. Tegenwoordig is de mens echter in staat om met aardolie zelf rubber te maken. Deze rubbersoorten zijn synthetisch in plaats van natuurlijk. Zo is celrubber voor afdichtingen erg populair voor toepassingen waarbij duurzaamheid belangrijk is. Celrubber staat bekend om zijn goede veerkracht. Als je het verwerkt tot afdichtingsband, gaat dit materiaal stof, lucht, water, geluid en trilling tegen.

Rubber voor afdichting

Harde en flexibele rubbers

De hardheid van rubber wordt uitgedrukt in shore A. Harde soorten liggen tussen de 60 en 90 shore A. Rubbersoorten tussen de 25 en 50 shore A, waaronder enkele celrubbersoorten, zijn flexibel. Dit zijn de eigenschappen van harde en flexibele rubbers:

Hard rubber:

  • schokabsorberend
  • geschikt als afdichting bij gladde oppervlakken
  • geschikt als oplegrubber (gaat bijvoorbeeld verschuivingen tegen, verdeelt druk over een oppervlak)

Flexibel rubber:

  • zet nadat het is ingedrukt weer uit naar de oorspronkelijke vorm
  • geschikt voor afdichting en isolatie

Populaire rubbersoorten

Rubber wordt gemaakt met diverse grondstoffen. Veelgebruikte stoffen zijn:

  • SBR: slijtvast, maar minder goed bestand tegen weersinvloeden. Dit rubber wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt.
  • EPDM: goed bestand tegen weersomstandigheden, uv-straling en ozon. EPDM is elastisch en geschikt als afdichtingsrubber.
  • neopreen: zeewaterbestendig en bovendien bestand tegen olie. Het materiaal is daarom populair voor offshoretoepassingen.

De juiste keuze

Het is uiteraard belangrijk om de grondstof te kiezen die past bij de gewenste toepassing. Een van de bedrijven die advies geeft over de mogelijkheden op het gebied van rubber, is EKI (Europese Kunststof Industrie). Ook als je isolatieschuim van EKI wil afnemen, geeft het bedrijf advies over de opties. Deze fabrikant produceert volledig in eigen huis en is goed op de hoogte van de samenstelling van rubber, foam en schuim.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 309