Wat is beter op het dak: bitumen of EPDM?     

Goede dakbedekking is misschien niet het eerste waar je aan denkt, en ook niet de leukste kostenpost wanneer je met je huis en dus het dakonderhoud aan de slag gaat. Maar het is wel een hele belangrijke en in veel gevallen ook een prijzige. Er komen op zo’n moment weer allerlei nieuwe termen en producten op je pad. Wanneer je gaat voor dakbedekking van een schuin of plat dak zul je al snel op de termen bitumen en EPDM stuiten. Maar wat betekent dit en wat is beter in jouw geval? Lees snel verder.  

Wat is bitum? 

Bitumineuze dakbedekking wordt al sinds ongeveer 1950 gebruikt. Maar ook daarvoor werd het al als basisproduct gebruikt om bijvoorbeeld asfalt en waterreservoirs te gebruiken. Bitumen is een product dat gewoon in de natuur voorkomt en dus voornamelijk wordt gebruikt om producten waterdicht te maken, daarom is het ook zo geschikt voor dakonderhoud. Het wordt aangebracht met een brander en daarmee wordt het vaak vanaf een rol stuk voor stuk aan elkaar gebrand. Bitumen dakbedekking heeft meerdere goede eigenschappen. Allereerst is het dus zeer waterdicht, mits de plaatsing goed gebeurt. Het is ook zeer brandveilig door zijn vuurbestendigheid. Daarnaast heeft het ook een hoge mechanische weerstand en is het recyclebaar. Ook zijn gaten eenvoudig te herstellen, en is het in verschillende kleuren verkrijgbaar. 

Wat is EPDM dakbedekking? 

Wat is EPDM dakbedekking

Dan de andere soort, en dat is EPDM dakbedekking. In de beginjaren werd EPDM vooral gebruikt op flats. Voluit staat EPDM voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het is een samenvoeging van synthetische polymeren met een rubberachtig karakter. Door deze constructie ontstaat er een hoge elasticiteit tot wel 400%, en is het tegen zeer hoge én lage temperaturen bestand. Ook zuren, basen en zouten kan dit product prima aan. Het heeft een levensduur van minimaal 50 jaar (mits goede kwaliteit), dus voorlopig zit je dan wel weer goed qua dakonderhoud! 

Ben je doe-het-zelver? Lees dan dit artikel van expert Gerdie van Wingerden: Leg nu zélf je EPDM dakbedekking.

Welke is het beste? 

dakdekker op het dak

Dan ontstaat natuurlijk de vraag welke vorm van dakbedekking bij jou de beste is. En eerlijk is eerlijk, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Iedere vorm heeft zijn eigen sterke eigenschappen waardoor het ook niet eenduidig is te beantwoorden. Het ligt aan het type dak (plat/dak/appartement/flat) en de klimatologische omstandigheden waar het aan bloot gesteld wordt, om te bepalen welke soort voor jou geschikt is. Vraag daarom bij het opnieuw bedekken van jouw dak altijd een expert om advies en raad, zij kunnen jou de beste optie aanraden.

Maar wacht nooit te lang met deze klus, anders kan het je later duur komen te staan. Je moet immers het dak repareren wanneer de zon schijnt!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35