In 5 stappen een budgetvriendelijke make-over voor je huis

Een huis opknappen hoeft niet duur te zijn. Met een beperkt budget en wat creativiteit kun je al een enorm verschil maken in je interieur. Of je nu een starter bent met je eerste koopwoning, of gewoon op zoek bent naar betaalbare manieren om je huis een frisse uitstraling te geven, deze 5 stappen helpen je op weg.

Stap 1: Basis; vloer en plan

Natuurlijk is het belangrijk dat je begint bij het begin, de basis. En dat is de vloer! Is jouw vloer al wat ouder, dan zal het al heel veel schelen als je deze vervangt. Maar dan komen we meteen bij een probleem: dat is duur. Toch kun je voor weinig geld een kwalitatief hoogwaardige en mooie vloer leggen, namelijk met tapijttegels van Online Tapijttegels. Deze tegels zijn basic, sterk, knus en verkrijgbaar in heel veel kleuren. Zo kun je de vloer aanpassen aan de stijl die je voor ogen hebt. Voordat je begint met de make-over, is het daarom ook belangrijk om eerst goed na te denken over de stijl die je wilt creëren. Bekijk interieurmagazines, Pinterest en Instagram voor inspiratie. Bepaal welke kleuren, materialen en meubels passen bij jouw persoonlijke smaak en de sfeer die je wilt neerzetten. Maak vervolgens een plan en een budgetoverzicht, zodat je weet waar je aan toe bent en niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 2: Geef de muren een nieuw kleurtje

kleurentrends voor 2024

Een van de meest effectieve en goedkope manieren om je interieur te transformeren, is door de muren een nieuw kleurtje te geven. Verf is relatief goedkoop en je kunt het gemakkelijk zelf doen. Kies voor rustige, natuurlijke tinten voor een serene uitstraling, of ga voor gedurfde accentmuren als je wat meer pit wilt toevoegen. Zorg ervoor dat de kleuren die je kiest goed combineren met je meubels en accessoires.

Tips voor het verven van je muren:

 • Dek vloeren en meubels goed af met oude lakens of plastic
 • Gebruik kwaliteit kwasten en rollers voor een strak resultaat
 • Breng eerst een grondlaag aan voor een egale dekking
 • Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt

Stap 3: Geef meubels een tweede leven

In plaats van het kopen van nieuwe meubels, kun je ook je bestaande meubilair een tweede leven geven. Misschien heb je nog een oude kast of tafel staan die wel wat liefde kan gebruiken. Met wat verf, nieuwe handgrepen of pootjes geef je ze een compleet nieuwe uitstraling. Kijk ook eens bij kringloopwinkels of online marktplaatsen voor unieke vintage vondsten die je met wat opknapwerk kunt omtoveren tot eyecatchers in je interieur.

Ideeën voor het opknappen van meubels:

 • Geef houten meubels een nieuw kleurtje met krijtverf
 • Vervang saaie handgrepen door opvallende exemplaren
 • Voeg een patroon toe met behangpapier of stencils
 • Maak zelf nieuwe kussenhoezen voor je bank of stoelen

Stap 4: Voeg groen en persoonlijke accessoires toe

Voeg groen en persoonlijke accessoires toe

Met accessoires en decoratie maak je een huis echt een thuis. Voeg kamerplanten toe voor wat leven en kleur. Kies voor makkelijke, onderhoudsvriendelijke planten als je geen groene vingers hebt. Decoreer met kussens, plaids, kaarsen en kunstwerken die jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Lijsten met foto’s van dierbaren maken het extra persoonlijk. Accessoires hoeven niet duur te zijn. Kijk eens bij budgetwinkels, maak zelf leuke woonaccessoires of geef bestaande items een creatieve twist.

Budgetvriendelijke accessoire ideeën:

 • Verzamel mooie takken of droogbloemen voor een natuurlijk boeket
 • Lijsten oude ansichtkaarten, bladmuziek of stofstalen in
 • Pimp basic kussens met textielverf of borduursels
 • Maak een collage van foto’s of posters aan de muur

Stap 5: Optimaliseer de verlichting

Trends op het gebied van verlichting

Verlichting heeft een enorme impact op de sfeer in huis. Met de juiste lampen creëer je precies de uitstraling die je wilt, of dat nu knus en warm is of juist helder en fris. Vervang ouderwetse of kapotte lampen en kies voor energiezuinige led-verlichting. Dimbare lampen geven je de flexibiliteit om de lichtsterkte aan te passen aan het moment. Kijk ook naar de lichtbronnen die je al hebt, zoals ramen. Misschien kun je met andere raambekleding meer licht binnenlaten.

Interessant artikel van Vincent Mossel als je een huis gaat kopen:
Een huis kopen met vrienden; wel of geen goed idee?

Verlichtingstips:

 • Creëer verschillende lichtpunten voor een speels effect
 • Gebruik lampen met kap voor een warme, diffuse gloed
 • Accentueer bijzondere elementen met spotjes of led-strips
 • Plaats kaarsen voor een gezellige, knusse sfeer

Met deze 5 stappen geef je je huis stap voor stap een complete make-over, zonder dat het je een fortuin hoeft te kosten. Door slim om te gaan met wat je al hebt, creatief te zijn en gericht nieuwe items aan te schaffen, creëer je een persoonlijke en stijlvolle woonomgeving. Maar vergeet niet om ook een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is misschien in eerste instantie een extra kostenpost, maar het biedt wel gemoedsrust om te weten dat je bij brand of inbraak verzekerd bent. 

Doorloop deze stappen en creëer een huis waar je je thuis voelt en trots op kunt zijn, wat je budget ook is.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 208