Een huis kopen met vrienden; wel of geen goed idee? 

De huizenmarkt is al jaren oververhit. Het overbieden op huizen leek even minder te worden, maar is inmiddels weer helemaal terug van weggeweest. Het krijgen van een hypotheek is voor velen niet eenvoudig, je moet vaak veel eigen geld meenemen om het huis daadwerkelijk te kunnen betalen. Dat komt doordat een bank vaak alleen de getaxeerde waarde of een percentage daarvan wil bekostigen, en de rest voor rekening van de koper zelf komt. Wanneer je een tweeverdiener bent gaat het nog wel, maar wanneer je alleen bent kan het een hele uitdaging zijn. De andere kosten qua levensonderhoud liegen er momenteel ook niet om. Daarom hier op een rij een aantal voor- en nadelen van het kopen van een huis samen met vrienden. 

Het financiële voordeel van huis kopen met vrienden

huis kopen met vrienden

Het grootste voordeel van het samen kopen van een huis is natuurlijk het financiële voordeel. Wanneer je al het geld op een hoop gooit, kom je veel verder dan wanneer je dat in je ééntje doet. Het voordeel van samen huren is dat je ook vermogen opbouwt. De verwachting is immers dat de komende jaren de huizenprijzen nog wel even door gaan stijgen, je kan dan over een aantal jaren je huis met winst verkopen en de gemaakte opbrengst verdelen. Ook hoef je dan niet meer hoge huren te betalen, want ook die zijn tegenwoordig sky high. 

Lees ook: De verschillende hypotheekvormen op een rijtje

Minder flexibel bij het kopen van een huis met vrienden

Het nadeel van samen met vrienden een huis kopen is de beperkte flexibiliteit. Je legt je immers vast voor nu en voor de toekomst. Dit zorgt ervoor dat je, wanneer je bijvoorbeeld met een liefdespartner wilt gaan samenwonen, minder flexibel bent. De één zal dan de ander moeten uitkopen en de vaste laten in zijn totaliteit moeten overnemen. Je kan er ook voor kiezen dat dan iemand anders zich inkoopt. Ook kun je helaas in de toekomst van mening gaan verschillen over bepaalde zaken, je kunt dan ruzie krijgen en dat kan al snel ervoor zorgen dat jullie niet meer samen willen wonen. Het is dan ook goed om vooraf duidelijke regels en afspraken te maken.  

Hypotheek afsluiten

De financiering bij een huis kopen met vrienden

Er ontstaat nog wel eens wat verwarring omtrent het afsluiten van een hypotheek met vrienden. Dit gaat namelijk wel wat anders dan wanneer je een hypotheek afsluit met een liefdespartner, maar het kan wel. Je kunt zelfs tot vier personen een hypotheek afsluiten. Wil je samen met een vriend of vriendin een woning kopen, dan kun je beide inkomens gebruiken. Het eerste inkomen telt voor 100% mee en het tweede inkomen voor 90% in de hypotheekberekening. In zo’n situatie koop je in onverdeeldheid. Je kunt dan een hypotheek afsluiten met meerdere personen, waarbij ieder individu een eigen deel van de hypotheek betaalt. Informeer per bank wat de exacte voorwaarden zijn, dit kan namelijk wel per situatie verschillen.  

Kortom, een huis kopen met vrienden kan heel slim zijn vandaag de dag. Je bouwt toch een vorm van vermogen op en bent niet gebonden aan hele hoge huren. Wel is het even opletten dat je zowel qua harde afspraken aan de voorkant duidelijk bent, maar ook qua sociale afspraken. Want net als in een studentenhuis kan er op een gegeven moment wel frictie ontstaan.  

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 38