Een zonovergoten toekomst: waarom het slim is nu te investeren in zonnepanelen? 

Wie in ons koude kikkerlandje woont zal zich wellicht verbazen, maar ook in ons land kun je behoorlijk verdienen aan de zon die schijnt. Zij schijnt namelijk ruim voldoende om je hele huishouden op zonne-energie te laten draaien. De afgelopen jaren is het ook steeds meer regulier geworden om in zonnepanelen te investeren, maar toch ontstaat wel eens de vraag of het nog steeds een goed idee is om zo goedkoper te wonen. Maar daarover kunnen we kort zijn qua antwoord; het is zeker nog steeds een goed idee om in deze duurzame energie te investeren. Waarom dat zo is en hoe jij rendement op zonnepanelen kunt bewerkstelligen? Lees snel verder. 

Subsidies voor zonnepanelen

zonnepanelen

Dat duurzaamheid belangrijk zou worden voelden we allemaal wel aankomen, maar dat het zo’n vlucht zou nemen zoals het de afgelopen jaren deed had niemand kunnen voorzien. Nu zijn de subsidies voor zonnepanelen de afgelopen jaren wel wat minder geworden, maar nog steeds kan het aardig lonen om voor zonnepanelen te gaan. Zo betaal je geen btw over de aankoop van de zonnepanelen. Dit geldt sinds 2023 en is wel alleen van toepassing wanneer zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van woningen. Ook zijn er soms bij gemeentes nog lokale subsidies voor zonnepanelen mogelijk, informeer dus bij je gemeente hoe het er daar voor staat.  

De salderingsregeling of samen met je buren opwekken?

salderingsregeling zonnepanelen

Daarnaast bestaat er bij zonne-energie de mogelijkheid tot salderen. Dit houdt in dat je elektriciteit aan het net mag terugleveren, en daarmee kun je je eigen gebruik (van het net) wegstrepen tegen datgene wat je levert. Wanneer je geen eigen dak hebt, kun je toch ook gebruikmaken van zonne-energie. Je kan dan zonnepanelen op een dak van een gebouw in de buurt laten plaatsen, dit noemen ze energiecoöperatie. Dit komt wel in aanmerking voor een subsidieregeling, namelijk de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze subsidie is er niet alleen voor zonne-energie maar ook voor windenergie of waterkracht. Er zijn wel regels voor de SCE subsidie, kijk hier samen met je buren naar voor je eraan begint. Wil je een overzicht van alle subsidieregels voor het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen? Kijk dan op de site van het RVO en je vindt alles op een rij. En nu we toch duurzaam bezig zijn; kijk ook eens naar de zonneboiler, hier geldt namelijk wél een landelijke subsidieregeling voor op dit moment. 

Een gunstige lening voor zonnepanelen

Mocht je wel willen investeren in zonne-energie maar niet het geld hiervoor hebben, dan zijn er ook nog hele gunstige leningen beschikbaar. Je kan kiezen voor twee opties; namelijk de energiebespaarlening en de duurzaamheidslening. Daarbij kun je tegen hele gunstige voorwaarden zeer goedkoop geld lenen. Maar ook zonder lening of subsidie zijn zonnepanelen heel interessant. De terugverdientijd is rond de vijf jaar, en daarna heb je gewoon gratis stroom en kun je goedkoper wonen. De verwachtingen zijn dat de kosten van elektriciteit de komende jaren alleen maar gaan stijgen, met zonnepanelen sorteer je dus voor op de toekomst. 

Lees ook: Is een hybride warmtepomp al verplicht? 5 vragen én antwoorden! 

Bovenstaande samengenomen kun je dus wel concluderen dat ieder moment eigenlijk een goed moment is om over te stappen op zonnepanelen of een andere vorm van duurzame energie. Het rendement op zonnepanelen is er ook in ons bewolkte land nog steeds volop, en zo kun je dus goedkoper wonen!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 38