Met extra hypotheek en subsidies financier jij het verduurzamen van je woning

Ben je de trotse eigenaar van een huis en overweeg je het te verduurzamen? Vanaf 2024 zijn er nieuwe regels en richtlijnen die dat makkelijker kunnen maken. Er zijn wijzigingen in hypotheekregels en uitbreidingen van subsidies. Dat biedt een geweldige kans als je een energiezuinig huis wilt kopen of je huidige woning energiezuiniger wilt maken. Hier lees je de top vijf veranderingen. Bovendien wacht aan het einde van dit blog een waardevolle download-tip op je.

Energielabel heeft sleutelrol

Vanaf 2024 is het energielabel van je woning cruciaal. Het geeft aan hoe energiezuinig je huis is en heeft nu directe invloed op de financieringsmogelijkheden. Gezien de stijgende energieprijzen en aandacht voor duurzaamheid wegen potentiële kopers het energielabel van een woning steeds meer mee. Een huis met een beter label wordt dus aantrekkelijker voor zowel kopers als verkopers, dit heeft steeds meer invloed op hun keuzes. Deze koppeling aan financieringsmogelijkheden maakt het energielabel tot een sleutelfactor.

Extra hypotheekruimte voor duurzaamheid

De aangepaste hypotheekregels stimuleren duurzaamheid eveneens. Bij het kopen van een huis kun je nu extra hypotheekruimte krijgen als de woning energiezuinig en goed geïsoleerd is. Afhankelijk van het energielabel van de woning kun je als koper een hogere maximale hypotheek krijgen, tot wel €50.000. Bovendien kun je tot €20.000 extra lenen, om verbeteringen aan je (huidige of nieuwe) huis aan te brengen, zoals isolatie of de aanschaf van zonnepanelen.

Energielabel woningExtra hypotheekbedrag
E,FG€ 0
C,D€ 5.000
A,B€ 10.000
A+, A++€ 20.000
A+++€ 30.000
A++++€ 40.000
A++++ met energieprestatiegarantie€ 50.000
Extra hypotheek om te verduurzamen
E,F,G€ 20.000
C,D€ 15.000
A t/m A+++, B€ 10.000
A++++€ 0

Deze wijzigingen hebben dus een dubbel effect: hoe energiezuiniger het huis, hoe hoger de hypotheek, en je hebt extra ruimte om een minder energiezuinige woning te verduurzamen. Afhankelijk van het energielabel wordt een bepaald bedrag niet meegeteld bij het bepalen van de maximale hypotheek. In deze afbeelding zie je hoe deze maatregelen zich verhouden.

Relatie energielabel-leenbedragen

Uitbreiding ISDE-subsidie

Met de uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) heb je in 2024 nóg meer redenen om geld te investeren in duurzame energie en isolatie. De regeling wordt toegankelijker gemaakt met meer mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Deze subsidie is beschikbaar voor vijf categorieën: isolatiematerialen, warmtepompen, zonneboilers, aansluiting op een warmtenet en elektrische kookvoorzieningen zoals inductiekookplaten. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030, met jaarlijks nieuw beschikbaar budget. Over het algemeen wordt tachtig procent van de subsidieaanvragen binnen vijf weken uitbetaald, je moet de kosten eerst zelf financieren.

Enkele wijzigingen in de ISDE-regeling vanaf 2024 zijn onder andere:

  • Soepeler eisen voor monumenten
  • Extra bonus voor biobased isolatiematerialen bovenop de bestaande subsidie voor reguliere isolatiematerialen
  • Meer subsidie voor energiezuinige warmtepompen met een hoger energielabel
  • Aanpassing van subsidiebedragen: verlaging voor zonneboilers, verhoging voor aansluiting op het warmtenet, nieuw budget voor kleine windturbines en stopzetting van de subsidie voor zonnepanelen

Omgevingswet in werking

Hoewel een grote wetswijziging misschien wat verder van je af staat, is er met de nieuwe Omgevingswet per 2024 één overkoepelende wet gekomen voor de gehele leefomgeving, inclusief woningen en andere gebouwen. Als je plannen hebt voor uitbreidingen of renovaties, moet je je hierin verdiepen, of je nu zelf onderzoek doet of dit overlaat aan je architect of aannemer. Het digitale Omgevingsloket wordt jouw centrale bron voor informatie over regels van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk, evenals voor het aanvragen van vergunningen en het doen van meldingen.

Ook subsidies voor biobased isolatiematerialen

Biobased isolatiematerialen zoals houtvezel, hennep en vlas worden steeds populairder en vervangen traditionele materialen. Deze materialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen, kunnen lokaal worden geproduceerd en hebben een lagere ecologische voetafdruk. Ze worden gebruikt om isolatiedekens van hennep of vlas en inblaasisolatie van houtwol of cellulose te maken.

De overheid wil dat in 2030 minimaal 30 procent van de nieuwbouwwoningen voorzien is van minstens 30 procent biobased materialen. Om deze reden verstrekt de overheid nu ook een bonus voor het gebruik van deze materialen in bestaande woningen. Dus bovenop de subsidie die je voor deze klussen al krijgt. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor wie zijn woning duurzaam wil isoleren.

Lees ook: Een hypotheek afsluiten in 2024? Wat zijn de wijzigingen?

Meer informatie in gratis e-book

 E-book financier verduurzamen

Wil je meer informatie en inspiratie? In het e-book ‘Zo financier je het verduurzamen van je woning’ vind je gedetailleerde informatie over alle regelwijzigingen, richtlijnen en subsidies die in 2024 van kracht zijn ten aanzien van verduurzaming. Daarnaast biedt het een overzicht van nieuwe en bestaande subsidieregelingen om je een completer beeld te geven. Dit e-book is gratis te downloaden op Woontlekker.nl. Ontdek welke (financiële) hulp je krijgt voor jouw duurzame woning!

Saskia De Jong
Saskia De Jong

Als eigenaar van Woontlekker, een blogplatform gericht op duurzaam wonen en renoveren, ben ik actief bezig met het schrijven en delen van inspiratie. Meer informatie en artikelen vind je ook op Wooninfluencers

Artikelen: 1