Vier tips voor het kiezen van keramische tegels

Als we het over vloeren hebben, is een van de meest geprefereerde alternatieven voor vloeren keramische tegels. Hun schone en hygiënische eigenschappen, betaalbare prijzen en brede variëteiten zijn drie belangrijke factoren waardoor het zo’n gunstig product is. Over het algemeen kun je overigens kiezen tussen geglazuurde of ongeglazuurde keramische tegels. Het kan dan ook best lastig zijn om een keuze te maken als je graag keramische vloertegels 60×60 in je huis wilt laten leggen. Gebruik daarom de onderstaande tips zodat het kiezen van keramische tegels gemakkelijker wordt voor je. 

Grootte van kamer 

Het is noodzakelijk om rekening te houden met de grootte van de kamer waar de keramische tegels zullen worden geïnstalleerd. Een middelgrote of grote kamer zal ruimer en opener lijken met grote keramische tegels, waarbij je onder meer kunt denken  60×60, maar kleine tot middelgrote keramische tegels worden meestal gebruikt in kleinere kamers zoals badkamers. Voor keramische tegels in een badkamer kan het laten van ruimte voor voegmiddel tussen kleinere keramische tegels ook meer tractie voor de voeten geven en het risico op uitglijden verminderen. Bovendien worden kleine keramische tegels ook vaak gebruikt op de muren in een keuken.

Stijl van huis

Overweeg de stijl van je huis goed voordat je keramische vloertegels kiest. Zorg ervoor dat de tegels die je kiest dus in overeenstemming zijn met het hele concept van de woning. Het zou er bijvoorbeeld zonder twijfel minder aantrekkelijk uitzien als je uitgebreide Victoriaanse keramische tegels installeert voor de vloer in een minimalistische, moderne woning. In het ideale geval zullen je keramische vloertegels het huis ruim en eenvoudig doen lijken voor een minimalistische leefruimte. Je moet er dus voor zorgen dat het interieur van je volledige woning één geheel wordt, waar de keramische tegels goed bij kunnen helpen. 

Kleur van keramiek

De keramiekkleur is belangrijk bij het creëren van de sfeer van een ruimte. Kamers kunnen veel groter aanvoelen met felgekleurde keramische tegels. Crèmekleurige of pastelkleurige tegels laten bijvoorbeeld smalle ruimtes zoals badkamers groter lijken dan ze zijn. Het gebruik van donkere keramische tegels kan bijdragen aan het creëren van een warme sfeer, vooral voor grotere en meer open ruimtes met voldoende verlichting. Voor gebieden die vaak worden gebruikt, is het een goed idee om keramische tegels in combinatie met kleuren te gebruiken. Deze contrasterende kleur kan helpen om vloeren te verbergen die gemakkelijk vuil worden.

Voeg van tegels

Een mortel of pasta voor het opvullen van spleten of spleten tussen vloertegels, speelt ook een belangrijke rol bij het overwegen van een aantrekkelijk kleurcontrast voor vloertegels. Om het spel van lijnen en dessins te accentueren, kies je de kleur van de voeg die contrasteert met de kleur van de keramische vloertegels. Kies je voor voegen in een kleur die bij de tegels past dan ontstaat er juist een ruimtelijk en naadloos effect op de vloer. Voor wat voor soort voeg je gaat bij je nieuwe vloer van keramische tegels hangt dus echt van je eigen smaak en voorkeur af. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104