Een woning verbouwen; zelf doen of met een aannemer? 

Een woning bouwen of verbouwen is een behoorlijke klus. In de huidige arbeidsmarkt kan het ook een behoorlijke klus zijn om een goede aannemer te vinden. De wachtlijsten zijn heel lang en de kosten lopen al snel behoorlijk op. De verleiding om een verbouwing helemaal zelf te gaan doen wordt dan ook steeds groter, maar dit is wel iets waar je je al snel op kunt verkijken. Toch is het wel mogelijk om zelf een woning te bouwen of verbouwen? Hoe je dit doet en of je bij een verbouwing of renovatie een aannemer nodig hebt? Dat leggen wij hier uit.  

Begin klein 

Een heel huis bouwen is misschien wat ambitieus maar realiseer je dat je ook wat kleiner kan beginnen. Een tiny house is tegenwoordig zeer gangbaar. Zeker nu de huizenkrapte ontzettend aan het toenemen is, is kleiner wonen steeds populairder aan het worden. Dit is goed te begrijpen, want het is naast betaalbaar ook nog eens heel duurzaam. Een aspect wat ook steeds meer aandacht krijgt. Een eenvoudige en snelle manier om een woning te creëren is om een zeecontainer daarvoor te gebruiken. Deze kun je snel zelf ombouwen tot woning, en gebruiken als tijdelijke of zelfs als vaste woning. Net waar jij naar op zoek bent. Wanneer je besluit zelf te gaan verbouwen en verwacht dat dit wat langer gaat duren dan is een zeecontainer huren sowieso aan te raden. Je hebt altijd meer tijd nodig dan dat je in eerste instantie denkt. Een opslagcontainer achter de hand hebben is dan een goed idee. Dan weet je zeker dat je spullen veilig gestald staan.  

woning verbouwen,

Per klus 

Dan wel of geen aannemer zoeken bij een verbouwing of renovatie? Dat is een vraag die lastig is te beoordelen en beantwoorden in één antwoord. Hier zijn veel aspecten van invloed, zoals wat je zelf kunt en wat je niet zelf kunt. Wanneer je enigszins zelf handig bent, is een betrouwbare aannemer zoeken per klus aan te raden. Hiermee hoef je geen offerte voor alles in één keer aan te vragen en het per klus bekijken. Daarmee kun je ook een ZZP’er inhuren die je helpt bij één specifieke klus. Vaak zijn deze op korte termijn in te zetten en te vinden, waarmee je het qua tijd en per kosten overzichtelijk kan houden en grip op het totaal en kun je voor de verschillende klussen verschillende offertes bij aannemers opvragen. Ook kun je afscheid nemen wanneer bij nader inzien een aannemer geen betrouwbare partner blijkt te zijn.

Binnenkort verhuizen?
Lees dan ook:
Het avontuur van verhuizen: Een nieuwe start met een verhuislift

Kortom, een eigen huis verbouwen of renoveren is aan te raden wanneer je klein begint en redelijk handig bent. Je kan voor de eenvoudige basis gaan en een zeecontainer hiervoor gebruiken. Deze kun je zelf in een handomdraai omtoveren tot een volwaardige woning. Maar je kan ook voor een opslagcontainer gaan om het per ruimte aan te pakken en de spullen daarin tijdelijk op te slaan.

Let er in ieder geval op dat je dergelijke zaken aan de voorkant regelt, zo weet je zeker dat je alle tijd en ruimte hebt om de verbouwen grondig aan te pakken. Een aannemer voor een renovatie gebruiken is zeker aan te raden, maar let wel op de kosten en pak het anders per klus aan. Dan houd je het overzichtelijk en beheersbaar en kun je zelf aanvullen waar nodig.  

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101