Aan de slag met de renovatie van je nieuwe huis

 Ben je de trotse eigenaar van een woning geworden? Tijd om het huis naar jouw persoonlijke smaak af te werken. Vaak betekent dit dat wanden behangen of geverfd moeten worden, dat je een nieuwe vloer legt en bijvoorbeeld voor het verlagen van het plafond kiest om hier led spots in te kunnen monteren. Wie het grondiger aanpakt renoveert de keuken of badkamer, sluit vloerverwarming aan en gaat bijvoorbeeld voor het opnieuw stucen van de muur. Passend alternatief voor het stucen van wanden is de keuze voor glasvezelbehang bij Uwglasvezelbehanger.nl

Ten opzichte van stucwerk biedt glasvezelbehang verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat dit materiaal sterker en daarmee beter bestand is tegen het werken van een muur. Zeker wanneer het om een nieuwbouwwoning gaat, zit er vaak nog veel vocht in wanden. Op het moment dat het vocht uit de muren trekt, kan dit leiden tot kleine scheurtjes in het gips van het stucwerk. Bij de keuze voor glasvezelbehang heb je daar geen of in veel mindere mate last van. Naast glasvezelbehang zijn er verschillende soorten vliesbehang, welke vergelijkbare voordelen bieden ten opzichte van stucwerk. 

Maak een plan voor de inrichting en indeling van je nieuwe woning

Maak een plan voor de inrichting en indeling van je nieuwe woning

Het renoveren van de woning die je onlangs aankocht begint bij het uitdenken van een helder plan. Welke materialen gebruik je bij de renovatie van de woning? Ga je voor het verlagen van het plafond, om de aansluitpunten voor lampen op precies de juiste plek te hebben zitten? Combineer je een renovatie van de woon- en bijvoorbeeld slaapkamer met het verbouwen van de badkamer en keuken? Het zijn voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen om tot zo’n plan te komen. 

Tip: laat het plan door een vakman toetsen op de haalbaarheid hiervan. Een vakman kan met je meedenken; soms hebben kleine aanpassingen in de plannen een groot effect op de kosten van een renovatie. 

Begin bij de wanden en het plafond van je huis

Om te voorkomen dat je nieuwe vloer en interieur beschadigd raken door een renovatie van de wanden en het plafond, is het zaak om met die laatste twee te beginnen. Zoals eerder aangehaald werd loont het om de wanden van glasvezel- of vliesbehang te voorzien, wat een stevige basis vormt voor een verdere afwerking. Denk hierbij aan het sauzen of bijvoorbeeld spuiten van de wanden. Kies je voor een enkele kleur, of breng je een lambrisering aan op de muur? Ook het gebruik van ronde vormen kan het overwegen waard zijn; het geeft een speelse tint aan de ruimte. Laat het behang door een vakman aanbrengen. Dit voorkomt onder meer het ontstaan van kieren tussen de verschillende banen met behang. 

Keuze uit verschillende soorten vloeren bij een renovatie

modern interieur met een PVC vloer

Wanneer de wanden en het plafond naar wens zijn afgewerkt, kun je aan de slag gaan met de vloer. Steeds vaker wordt een nieuwe vloer gecombineerd met het aanleggen van vloerverwarming in huis. Een hele duurzame keuze, daar vloerverwarming bijdraagt aan het op efficiënte wijze verwarmen van ruimtes binnen de woning. In het bijzonder, wanneer je de vloerverwarming aansluit op een volledig elektrische- of hybride warmtepomp. Houd rekening met het gegeven dat niet ieder type vloer even goed te combineren valt met vloerverwarming.

Denk aan een houten vloer: dit type vloer is relatief dik en geleidt de warmte slecht. Het maakt dat er veel energie verloren gaat, daar eerst het hout zelf opwarmt en pas daarna de temperatuur in de ruimte toeneemt. Verstandiger is de keuze voor een PVC-vloer of bijvoorbeeld een strakke gietvloer. Welke van deze vloeren krijgt jouw voorkeur? 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123