Drie voordelen van een energielabel aanvragen voor jouw woning

Elektrische auto’s, zonnepanelen op de daken en warmtepompen laten plaatsen: het zijn allemaal duurzame maatregelen die we particulieren zien nemen. Steeds meer mensen zien in dat ze hun eigen steentje kunnen bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Het aanvragen van een energielabel voor je woning is een stap dan een goede stap om ook te maken, en tevens verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Naast dat een energielabel inzicht geeft in de energieprestaties van je woning, heeft het ook andere voordelen, die we in dit artikel belichten.

Minder energieverbruik en lagere kosten

Het meest directe wat een energielabel je oplevert als eigenaar van een woning, is dat het inzicht geeft in hoe efficiënt je huis omgaat met energie. Wat een energielabel is, is het indelen van je huis de energie categorieën A tot G. Valt je woning onder energielabel A, dan is het een heel energiezuinig huis en is er sprake van optimale energie-efficiëntie. Energielabel G daarentegen is heel energieverspillend en vraagt om directe verbeteringen. Als je weet onder welk label je woning valt, kan je dus doelgericht handelen om je huis duurzamer te gaan maken. Dit kan betekenen dat je je huis beter gaat isoleren, je aanpassingen doet om minder water te verbruiken of je schaft energiezuinige apparaten aan om enkele voorbeelden te noemen. Een energielabel helpt je dus met stappen zetten richting verduurzaming.

Verhoog de waarde van je huis

Verhoog de waarde van je huis

Naast dat je gerichter verduurzamende maatregelen kan doorvoeren, betekent een gunstig energielabel ook de stijging van de waarde van je woning. Steeds meer potentiële kopers van huizen nemen in overweging of een woning een goed energielabel heeft. Dit komt doordat een goed energielabel zorgt voor lagere energiekosten waardoor een woning meteen al aantrekkelijker is. Ben je dus bijvoorbeeld van plan je huis binnenkort op de woningmarkt te plaatsen, overweeg dan eerst om een energielabel woning aanvragen.

Jouw bijdrage aan het verbeteren van het klimaat

Met een energielabel, geregeld door bijvoorbeeld Renewable Partners, hoef je niet alleen minder na te denken over financiën, maar draag je ook bij aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Met een energielabel van je woning kan je doelgerichte aanpassingen doen aan je huis om je energieverbruik te optimaliseren. Dit laat zien dat je ook als individu, en niet enkel als bedrijf, kan helpen om te groeien naar een duurzame samenleving.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 190