Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
De rol van werkkleding bij het waarborgen van veiligheid en naleving op de werkplek
In mijn artikel op Huislijn bespreek ik hoe het dragen van speciale werkkleding helpt om de veiligheid te waarborgen en om regels op de werkplek beter te volgen. Een van de eerste vragen die in mij opkomt is:
Welke veiligheidsnormen gelden voor werkkleding in verschillende bedrijfstakken?
Naast dat beschermende werkkleding heel comfortabel dient te zijn, komt er nog veel meer bij kijken dan dat alleen. Per bedrijfstak zijn er verschillende eisen en is er een standaard die men aan werkkleding stelt. En dat is maar goed ook om de veiligheid van medewerkers en jouzelf te beschermen. Vaak voorziet werkkleding van een speciaal keurmerk, waardoor je precies kunt zien aan welke normen de werkkleding voldoet. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste en veiligste vorm van bescherming hebt passend bij jouw werkzaamheden.
Hoe vermindert beschermende werkkleding, ongevallen en verwondingen op het werk?
In deze blog zocht ik speciaal voor jou uit welke veiligheidsnormen er gelden voor werkkleding en worden deze twee vragen beantwoord: Hoe vermindert beschermende werkkleding, ongevallen en verwondingen op het werk? En hoe zorgen bedrijven ervoor dat de veiligheidsnormen voor werkkleding worden nageleefd?
Maar laten we beginnen te verduidelijken dat voor verschillende bedrijfstakken er veiligheidsnormen gelden waar we starten met het keurmerk EN340 (algemene bescherming). Dit keurmerk gaat over de algemene eisen die er voor beschermende bedrijfskleding gelden. Waarbij men kijkt naar de maat, markering, materiaal, ontwerp, pasvorm en comfort. De norm EN340 geldt voor alle beschermende bedrijfskleding, zoals werkkleding bij merken zoals die van Strauss.
Hoe zorgen bedrijven ervoor dat de veiligheidsnormen voor werkkleding worden nageleefd?
Een andere zeer belangrijke norm is EN ISO 20471: 2013. De genoemde norm specificeert vereisten voor kleding met een hoge zichtbaarheid die de aanwezigheid van de gebruiker visueel kan signaleren. De kleding met hoge zichtbaarheid zorgt ervoor dat exploitanten van voertuigen of andere gemechaniseerde apparatuur de drager kunnen zien in alle lichtomstandigheden. Dit geldt zowel overdag als ’s nachts onder verlichting van koplampen. Prestatie-eisen zijn inbegrepen voor kleur en retroreflectie. Evenals voor de minimale gebieden en voor de plaatsing van de materialen in beschermende kleding. EN ISO 20471 is onderverdeeld in 3 klassen, overeenkomend met de risicozones waarin iemand werkt en hoe goed de werkkleding de werknemer kan beschermen. De zichtbaarheidseisen bepalen welke klasse je moet kiezen.
Regenbescherming EN 343
Werkkleding die aan deze norm voldoet, biedt je bescherming tegen regen volgens bepaalde vereisten. Deze norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding die beschermt tegen neerslag. Zoals regen en sneeuw, mist en de vochtigheid van de grond. Ik vond uit dat de EN 343 norm als symbool een paraplu heeft, met daarnaast boven elkaar twee waarden: namelijk een X en een Y. De X waarde geeft waterdichtheid aan en de Y waarde geeft de doorlaatbaarheid van waterdamp aan. Met andere woorden het ademende vermogen van het materiaal van de werkkleding.
Beschermende werkkleding vermindert ongevallen en verwondingen op het werk
De Arbowet stelt dat een werkgever verantwoordelijk is voor het verstrekken van de juiste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) als er risico’s zijn op de plek waar de persoon zijn werkzaamheden verricht. Het is belangrijk om te zorgen voor passende maatregelen als werkgever zodat de risico’s zo klein mogelijk zijn. Beschermende kleding biedt de juiste bescherming voor het soort werk waar het bij gedragen wordt. Naar gelang welke gevaren je als medewerker wordt blootstaat hangt af van de soort werk dat je doet. Met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen zoals werkkleding, ben je dan beschermt tegen onder andere kou, hitte, vuur en slechte zichtbaarheid.
Lees ook: Advies van de arbo over woonomstandigheden
Risico-inventarisatie en -evaluatie zorgen dat veiligheidsnormen voor werkkleding worden nageleefd
Om als bedrijf ervoor te zorgen dat werknemers gezond en veilig kunnen werken, moet iedere werkgever een overzicht opstellen van alle risico’s die in de organisatie kunnen voorkomen. Dit doet de werkgever in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hiermee kan de organisatie gestructureerd de risico’s aanpakken om zo de kans op arbeid gerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken. Het opstellen van de RI&E is opgenomen in Artikel 5 van de arbeidsomstandighedenwet.
Een belangrijk onderdeel van de RI&E is het opstellen van een plan van aanpak. Waarin staat welke maatregelen genomen worden om werkenden te beschermen tegen de risico’s die het werk met zich meebrengt. Als er een persoonlijk beschermingsmiddel nodig is om gezond en veilig te kunnen werken, moet dat in de risico-inventarisatie en -evaluatie staan.
Lees ook: Noodzaak van signalering voor ieders veiligheid
Het is niet voldoende om in algemene zin aan te geven dat er een gevaar is, waar met een persoonlijk beschermingsmiddel tegen beschermd kan worden. Er moet duidelijk beschreven zijn wat het gevaar is en welk persoonlijk beschermingsmiddel er nodig is om daartegen te beschermen.
Er moet in de RI&E ook zijn opgenomen:
- Wat is het gevaar;
- Als het gevaar niet op andere wijze weggenomen kan worden: welk persoonlijk beschermingsmiddel moet verstrekt en gebruikt worden;
- De gebruiksinstructies van de fabrikant;
- De onderhoudsinstructies van de fabrikant;
- Regelmatige controle of het persoonlijk beschermingsmiddel nog correct werkt en nog in goede staat verkeert volgens de instructies van de fabrikant. De werkgever moet het persoonlijk beschermingsmiddel vaker controleren als de intensiteit van het gebruik hoger ligt dan de fabrikant heeft voorzien.
Tot slot! Beschermende werkkleding dragen heeft verschillende voordelen. Naast veiligheid straalt het ook nog eens professionaliteit en eenheid uit op de werkplek en is er een ruime keuze aan comfortabele werkkleding die ook nog eens lekker aan zit qua materiaal en pasvorm.