Noodzaak van signalering voor ieders veiligheid

Na bijna 14 jaar werkzaam geweest te zijn, bij een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld en tevens multi-specialist in complexe grootschalige werken, zoals wegen, havens en waterwegen, ben ik door eigen ervaring mezelf nog meer bewust geworden dat veiligheid en dus signalering in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudssector de hoogste prioriteit heeft.

Gebruik signalering

Jaarlijks gebeuren er helaas nog te veel ongelukken die deels voorkomen hadden kunnen als er wel optimaal gebruik was gemaakt van signalering. Om dat te veranderen is het noodzaak om veiligheidsrisico’s nog beter zichtbaar en beheersbaarder te maken. Dit kan je als (bouw)ondernemer doen, door onder andere meer preventieve veiligheidsmaatregelen te nemen en de noodzaak van gebruik van Seton Signalering in te zien, die voldoet aan de veiligheidsnormen op Nederlandse bouwplaatsen.

Als opdrachtgever kun je ook al van het begin tot aan het einde van een bouwopdracht invloed uitoefenen op veiligheid. Op die manier kun je voorziene problemen al in de ontwerpfase bij de bron aanpakken. Dat begint bij de keuze voor een architect die veiligheid als hoogste prioriteit heeft. Maar ook dat veiligheid een prioriteit is tijdens het bouwproces en bij toekomstig verwachte onderhoudswerkzaamheden. Veiligheid is een taak van iedereen in een bouw- en ontwikkelproces om elkaar daarin scherp op te houden.

Signalisatie: veiligheidsborden en -pictogrammen

Signalisatie: veiligheidsborden en -pictogrammen

Veiligheidsborden en -pictogrammen geven informatie weer om het risico op ongevallen te verminderen en zorg te dragen dat de werkomgeving incident- en ongeval vrij wordt. Het is een eenvoudige en universele manier om een boodschap over te brengen.

Waarschuwen voor risico’s wordt mogelijk gemaakt door waarschuwingsborden. Het gebruik van de juiste veiligheidsborden in de bouw maakt tekst in veel gevallen zelfs overbodig. Pictogrammen op waarschuwingsborden zijn universeel en daardoor het in elke taal ‘leesbaar is’. Bij het plaatsen van de borden is het belangrijk dat deze worden geplaatst op de juiste locatie, dat ze van het juiste formaat zijn en dat de stickers en borden voldoen aan de EN ISO 7010 norm.

evacuatieborden

De norm EN ISO 7010

Sinds 1 januari 2014 moet elk nieuw geplaatst bord voldoen aan de norm EN ISO 7010. Deze norm zorgt voor de harmonisatie van de grafische symbolen en kleuren van veiligheidspictogrammen. Let wel, dit geldt niet voor alle pictogrammen. De genoemde norm ENO ISO 7010 is van toepassing voor de symbolen die ongevallen vermijden en die gerelateerd zijn aan evacuatie. Voor de pictogrammen die geen ISO-equivalent hebben, zijn er borden en stickers conform de lokale wetgevingen (Europese richtlijn 92/58/CEE).

Waarschuwingsborden leven een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op de bouwplaats en werkomgeving. Dankzij een goede zichtbaarheid vergemakkelijken ze de doorgang van jouw collega’s en bezoekers en bij de interventie van hulpdiensten. Tevens wordt iedereen zo op de hoogte gebracht van de verschillende potentiële gevaren op de bouwplaats.

brandpreventie

Weten dat je werkzaam bent in een veilige omgeving is erg belangrijk, met name in de bouw-, techniek-, infra- en onderhoudssector. Het werken in deze sectoren brengt namelijk de nodige risico’s met zich mee. Door tijdig, middels signalisatie, mensen te waarschuwen voor de op de bouw of werkplaats aanwezige risico’s worden risico’s beperkt en daardoor een veilige (werk)omgeving wordt gecreëerd.

Verplichting voor werkgevers

Als werkgever ben je wettelijk verplicht veiligheidsborden te gebruiken als de werkplek, het gereedschap, machines of rijdend materieel een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid of de veiligheid. Daarnaast wordt er van je als werkgever verwacht dat je ook het personeel informeert over de betekenis van de waarschuwingsborden. Iets wat even zo belangrijk is!

Lees ook: Veiligheid op de werkvloer met veiligheidskleding

Tot slot: veiligheid geldt voor iedereen

Naast veiligheidsborden en -pictogrammen voor het aangeven van gevaren, zijn er nog meer maatregelen die je als werkgever of opdrachtgever kunt treffen om een veilige (werk)omgeving te creëren. Hierbij kan je denken aan persoonlijke beschermingsmiddelen, EHBO en verzorging, opvang en opslag van vloeistoffen, brandpreventie en evacuatie of inspectie en kwaliteitscontrole.

Mireille Roelands Bonjer
Mireille Roelands Bonjer

Hallo! Mijn naam is Mireille en sfeer creëren is wat ik het liefst doe!

Wie droomt er nu niet van een mooi interieur en een fijne leefomgeving? Een omgeving aangepast aan je eigen woonwensen en persoonlijkheid. Of een fijne werkomgeving waar het inspirerend werken is voor jouzelf, je personeel én waar tevens klanten en bezoekers zich welkom voelen.

Mijn passie? Functionaliteit en comfort tot een harmonieus geheel samenbrengen, wat maakt dat een interieur stijlvol en sereen aanvoelt. Door middel van mijn creativiteit, kennis, ervaring én oog voor detail kom ik tot een interieur(styling) advies, waarin mensen zich goed en thuis voelen.

Tevens adviseer en ondersteun ik bedrijven op het gebied van social media (content) en help ik hen graag verder met het kiezen van de juiste social media kanalen voor hun business. Met een achtergrond en (internationale) werkervaring in strategisch en operationeel HR , sales en interieur kan ik voor iedere klant maatwerk advies leveren. Ik noem mezelf, niet voor niks, een creative professional! Een van mijn motto’s is dan ook: in a world full of french fries, be the curly one.

Met mijn blogs, informatieve posts en (levens)ervaringen wil ik JOU graag inspireren!

Benieuwd geworden? Neem een kijkje op een van mijn socials.

Artikelen: 8