Leg nu zélf je EPDM dakbedekking. Speciaal voor de Doe-het-zelver!

Een goed dak is één van de meest belangrijke onderdelen van een (tuin)huis, schuur of garage. Immers, zonder een waterdicht dak is het behelpen geblazen en ben je binnen een paar jaar van je houten dak af (houtrot, schimmels e.d.)… Goede dakbedekking is dus van groot belang en zorgt voor jarenlange bescherming. Nu kun je dakbedekking laten leggen door een officiële dakdekker, maar dankzij een compleet EPDM pakket kun je het ook zélf doen! Dit scheelt nogal wat in de kosten! Bovendien ben je niet meer afhankelijk van de agenda van de dakdekker, maar kun je zélf aan de slag wanneer je maar wil. En wil je dat nog dit weekend realiseren? Grote kans dat dat lukt, want met een dag of 2 heb je het pakket binnen (dus vóór woensdag bestellen). Inclusief alles wat je nodig hebt. In dit artikel schrijf ik alles wat je wil weten over de kant-en-klaar pakketten om EPDM dakbedekking te kunnen leggen. En ben je een echte doe-het-zelver? Dán is dit artikel helemáál relevant voor je!

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Dit is een soort van rubber. Het is een populaire keuze geworden voor dakbedekking vanwege:

 • Duurzaamheid (gaat minstens 50 jaar mee!)
 • Flexibiliteit
 • Voordeliger dan de eerder gebruikte dakbedekkingen
 • Milieuvriendelijk
 • Weersbestendig
 • Bestand tegen Uv-straling
 • Waterdicht
 • Eenvoudig zelf te leggen
 • Wortelwerend. Perfect dus voor groendaken!
 • Beloopbaar. Wanneer de dakconstructie goed is, kun je er op lopen
 • Loodvervanger. Gaat langer mee dan lood en is makkelijker te plaatsen.
EPDM dakbedekking op een plat dak

Een kant en klaar Epdm pakket.

Heb je een uitbouw, een schuur/garage dak, een tuinhuis of carport? En is je dakbedekking aan vervanging toe? Of heb je een vervelende lekkage? Hoe dan ook, je zult iets met het dakleer aan moeten. Maar ook wanneer je een nieuw dak aan het maken bent, móet er dakbedekking op. Nu kun je dit door een officiële dakdekker laten doen, maar dát kost wat… Maar dankzij een daktotaalpakket met daarin álle benodigdheden kun je dit ook zélf gaan doen! Dit scheelt je niet alleen veel geld, maar ook heel veel (wacht)tijd. Dakdekkers zijn druk, en jij moet wachten totdat zíj tijd voor je hebben. Met een Epdm pakket kun je zo zélf aan de slag. Het is speciaal ontworpen voor professionele dakdekkers en doe-het-zelvers.

Inhoud van een EPDM pakket.

 1. Het belangrijkste is natuurlijk het EPDM rubberen folie (ook wel membraan genoemd. Membraan staat voor een vlies).
 2. Lijm en kit (kit zit in een iets uitgebreider pakket). Om het folie aan het dakoppervlak te bevestigen, bevat het pakket lijm en kit die specifiek zijn ontworpen voor EPDM. Deze producten zorgen voor een waterdichte en duurzame hechting. Over deze lijm verderop in dit artikel meer.
 3. Afhankelijk van welk pakket je kiest, zit hier ook een hemelwaterafvoer naar keuze bij.
 4. Een Nederlandstalige handleiding. Dat dit onontbeerlijk is, spreekt vanzelf…
Voordelen van een EPDM pakket

Voordelen van een EPDM pakket.

Het gebruik van een EPDM pakket heeft verschillende voordelen:

 1. Eenvoudige installatie. Een pakket bevat alle benodigdheden, zodat je niet zélf al het materiaal moet uitzoeken en aanschaffen. Dit vereenvoudigd het inkoopproces en zorgt er voor dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt.
 2. Voordelig. Het kopen van een kant en klaar pakket is voordeliger dan het afzonderlijk aanschaffen van alle materialen. Wanneer je je hoeveelheid opgeeft, berekend Interexpress de hoeveelheid folie, lijm en/of kit. Dit voorkomt dat je teveel folie, lijm en/of kit overhoudt.
 3. Thuisbezorgd. Wanneer je de maten hebt doorgegeven en alles is besteld, wordt dit pakket met 2 dagen bij jou thuis bezorgd. Ideaal! Dit scheelt je weer een rit naar de bouwmarkt.

Belangrijk: de lijm

Wanneer je klaar bent met de voorbereidingen (oppervlakte moet vrij zijn van stof, vuil, vet, vocht en troepjes. Het oppervlakte moet helemaal schoon zijn!) kun je aan de slag met de Epdm lijm. Voor een goede hechting van de lijm is de temperatuur belangrijk. Ga niet aan de slag wanneer het kouder is dan 5 graden, warmer is dan 25 graden óf de luchtvochtigheid hoger is van 75% (bij regen en zo)!

De beste lijm om EPDM folie te verlijmen is de bodemlijm van het merk Tytane. Deze wordt gebruikt bij het lijmen op vlakke, horizontale oppervlakten. Het fijne van deze lijm is dat je deze nog een lange tijd kunt corrigeren tijdens het aanbrengen. Bovendien hecht deze lijm zich op meerdere ondergronden. Deze lijm hoeft maar aan één zijde aangebracht te worden (dus enkelzijdig).

De EPDM contactlijm gebruik je voor het verlijmen van dakfolie en van (opstaande) randen van het dak. Ook de regenwaterafvoer en de EPDM hoekstukken kun je hiermee verlijmen. Deze lijm breng je op allebei de kanten aan. Deze contactlijm zorgt voor een waterdichte verbinding bij alle naadverbindingen maar ook bij bijvoorbeeld de dakdoorvoer. Deze lijm is ook perfect voor het verlijmen van EPDM op zink. Dus wanneer je zinken dakgoot lek is, of je wilt je zinkwerk renoveren, dan kun je dus deze contactlijm gebruiken.

Mogelijkheden van het verlijmen op verschillende ondergronden

De EPDM is te verlijmen op de volgende materialen:

 • Hout, en houten dakbeschot
 • Underlayment en OSB platen
 • PIR isolatieplaten
 • Bitumen dakbedekking
 • Beton
 • Zink en metaal
 • EPDM dakfolie

Lees ook:
Slimme tips voor het verhogen van de waarde van je woning

TIP: Kies voor Europees EPDM.

De EPDM dakbedekking van Interexpress is afkomstig uit Europa. Dit heeft als grote voordeel dat er geen talk in zit (om het soepel te houden en te voorkomen dat het aan elkaar kleeft). De EPDM dakbedekking kun je daardoor rechtstreeks verlijmen op de ondergrond van het dak. Je hebt dus geen primer nodig! Dit bespaard veel tijd én natuurlijk geld. Op deze manier heb je nóg sneller je mooie dak gerealiseerd.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24