EPDM: dakbedekking voor platte daken

Ben je bezig met een verbouwing en op zoek naar dakbedekking voor een plat dak, dan heb je EPDM vast al vaker langs zien komen. De naam van dit kunststof dakbedekkingsmateriaal is een afkorting van de grondstoffen waar het uit bestaat: Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. EPDM is gemakkelijk in gebruik en is daarnaast een zeer duurzame keuze: het gaat zo’n vijftig jaar mee. Ook is het ideaal als ondergrond bij een groendak.

Hoe gebruik je EPDM?

De dakbedekking EPDM is een licht, rubberachtig folie dat gebruikt wordt voor het bedekken van platte daken. Omdat platte daken natuurlijk alles opvangen, hebben ze een extra laag nodig om het te beschermen tegen verschillende weersinvloeden zoals regen, sneeuw, wind of juist zonlicht. Ook biedt dakbedekking bescherming tegen dieren.

Platte daken zijn daarnaast bij uitstek geschikt voor groendaken. Een groendak is een dak met verschillende soorten planten dat onder andere water opvangt, natuurlijke verkoeling biedt in de zomer en voorziet in voedsel voor insecten. Een goede manier om wat meer in groen te voorzien, met een ruimte die anders toch maar kaal en ongebruikt zou blijven. Omdat EPDM een wortelbestendig systeem is, kan het heel goed dienen als ondergrond voor een groendak.

Flexibel en makkelijk aanbrengen

dakbedekking

Epdm dakbedekking aanbrengen is een relatief eenvoudige klus. Doordat het zo’n flexibel en licht materiaal is, kan het gemakkelijk in banen op het dak aangebracht worden. Daarnaast is het materiaal geschikt voor meer ondergronden. De EPDM folie wordt aangebracht met speciaal hiervoor geschikte bodemlijm. Wanneer je zorgt dat het oppervlak zoveel mogelijk vrij van vuil, vocht en vet is, hecht het materiaal het beste. Daarnaast gebruik je een speciale contactlijm waarmee je bijvoorbeeld omliggende randen stevig vast kunt lijmen.

Maar… wat is beter op het dak: bitumen of EPDM? Lees het artikel van Vincent Mossel, zodat je het precies weet.

Voorkom lekkage

Na het aanbrengen van de dakbedekking, is afwerking minstens zo belangrijk. Om lekkage te voorkomen en te zorgen voor extra stevigheid van de dakbedekking, is het nodig om daktrimmen te gebruiken. Daktrimmen zijn dakrandprofielen die je plaatst na het aanbrengen van de EPDM dakbedekking. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zoals rechte stukken of hoekstukken.

Lees ook: Wie de werkbroek past

Ben je dus op zoek naar dakbedekking voor een plat dak, is EPDM een ideale optie. De flexibiliteit, lichtheid en de geschiktheid voor verschillende ondergronden zorgen ervoor dat je de dakbedekking eenvoudig kunt aanbrengen. Eenmaal aangebracht, gaat het zo’n vijftig jaar mee. Een duurzame keuze dus, en je hebt er geen omkijken meer naar.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255