Energie besparen in huis met deze 5 tips!

Energie besparen is niet meer iets wat alleen mensen doen die zich zeer bewust zijn van hun impact op het klimaat, ook mensen die het liefste een lage energierekening willen letten er meer dan ooit op. De de afgelopen jaren hebben we ervaren dat de  vaste lasten namelijk snel kunnen stijgen. Natuurlijk zijn er grote investeringen die voor een grote impact kunnen zorgen op jouw energieverbruik, denk aan een warmtepomp of zonnepanelen. Maar er zijn ook zaken binnenshuis die klein lijken maar in het kader van ‘alle beetjes helpen’ zeker de moeite waard zijn bij duurzamer wonen. Welke dat deze lente zijn? Lees snel verder.

1.      Echt zo warm?

Wat niet veel mensen weten is dat een boiler aan te passen is naar mate van verbruik, zo zijn er verschillende standen mogelijk. Maar is het echt nodig dat er altijd héél heet water verwarmd wordt in jouw boiler? Wanneer dat niet het geval is, dan is het aan te raden deze een tandje lager te zetten. Zo weet je zeker dat je bijvoorbeeld nooit warmer doucht dan 40 graden, en is die boiler op 60 graden niet meer nodig.

2.      De kraan uit

Een logische maar toch één die we willen noemen; wanneer je je tanden bijvoorbeeld poetst is het aan te raden de kraan toch echt uit te draaien. Dit scheelt je op jaarbasis ontzettend veel water en energie, gewoon doen! Ook dat draagt bij aan duurzamer wonen.

kraan uit

3.      Slimme innovaties

Een slimme thermostaat en verlichting lijken luxe, maar kunnen ook voor een behoorlijke besparing zorgen op je energieverbruik. Je kan daarmee de thermostaat op afstand aan -maar ook uit- zetten. Dus vergeten de kachel naar beneden te draaien? Gewoon vanaf je telefoon kun je dit bij een slimme thermostaat alsnog doen. Hetzelfde geldt voor verlichting. 

slimme thermostaat

4.      Kleine kachel

Wanneer je veel thuiswerkt herken je het gevoel wellicht wel dat je de hele tijd thuis bent en daarmee het hele huis verwarmt, maar dat je in maar één ruimte zit. Zonde van al het verbruik. Daarom is het goed om op zo’n dag juist niet het hele huis te verwarmen maar voor één ruimte te kiezen, en daar een elektrische of duurzame gaskachel voor aan te schaffen. Je geeft hiermee eerst iets uit, maar verdient het dubbel en dwars weer terug. 

Lees ook: wat zijn de interieurkleuren voor 2024?

5.      In de spotlight 

Heb jij lampen in huis die al jaren niet vervangen zijn? Dan is het goed toch eens scherp hiernaar te kijken. Wellicht zijn dit onbewust wel dé energieslurpers in je huis. Spaarlampen zijn in veel gevallen echt véél duurzamer dan gewone gloeilampen.

Heb jij lampen in huis die al jaren niet vervangen zijn? Dan is het goed toch eens scherp hiernaar te kijken. Wellicht zijn dit onbewust wel dé energieslurpers in je huis. Spaarlampen zijn in veel gevallen echt véél duurzamer dan gewone gloeilampen. Daarom is het goed om te kijken naar de lampen die jij nu hebt, en of daar geen duurzamere opties voor zijn. 

Lees ook:
Huishoudens met zonnepanelen betalen mogelijk een nieuwe heffing 

Kortom, energie besparen zit hem in grote maar ook zeker in kleine zaken. Vaak zijn het allemaal kleine veranderingen die je nauwelijks merkt die al veel verschil kunnen maken om deze lente al duurzamer te wonen.

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 18