Huishoudens met zonnepanelen betalen mogelijk een nieuwe heffing 

Bij de aankoop van een nieuwe woning met zonnepanelen op het dak is het belangrijk na de sleuteloverdracht verschillende aanbieders van energie te vergelijken. Er zijn in de afgelopen periode meerdere leveranciers geweest die hebben aangegeven een nieuwe heffing te introduceren per 1 januari 2024. Deze heffing wordt in rekening gebracht bij huishoudens die groene stroom terugleveren aan het stroomnet. Met meerdere zonnepanelen op het dak is van die teruglevering al snel sprake. Denk aan een warme zomerdag: overdag wekken de zonnepanelen veel groene stroom op, maar verbruik je nauwelijks wat. Er ontstaat een overschot, dat wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. 

Niet alle leveranciers zullen deze heffing straks in rekening brengen bij huishoudens met zonnepanelen. Het maakt aanbieders van energie vergelijken belangrijk. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt op maandbasis. 

Tools voor het vergelijken van energieleveranciers 

Het vergelijken van het aanbod van energieleveranciers is tegenwoordig heel eenvoudig. Je kunt er verschillende online tools voor gebruiken. Op basis van de samenstelling van je huishouden of het verbruik in het afgelopen jaar toont de tool je de goedkoopste energieleverancier. Je kunt een nieuw contract vaak direct vanuit zo’n tool afsluiten. Zo weet je zeker dat je het juiste type energiecontract afneemt bij de aanbieder. 

Een dergelijke tool is ook interessant voor energie vergelijk zakelijk. Neem een verhuurder die de maandelijkse lasten voor huurders zo laag mogelijk wil houden. Iets wat een huurappartement of -woning aantrekkelijker maakt voor nieuwe huurders bij leegstand. 

Ook energieplafond verandert per 2024 

Ook energieplafond verandert per 2024

Niet alleen zijn er verschillende energieleveranciers die een heffing rekening aan huishoudens met zonnepanelen. Ook wordt het energieplafond afgeschaft. Dit plafond werd eerder ingesteld om huishoudens te beschermen tegen de plotselinge, snelle stijgingen in de energieprijzen eind 2022. Inmiddels zijn de prijzen enigszins gestabiliseerd. Het afschaffen van het energieplafond zal niet direct merkbaar zijn voor consumenten. Veel energieleveranciers rekenen tegenwoordig een energietarief dat ver onder dit energieplafond ligt. 

Wist je dat zonnepanelen de waarde van je huis kunnen verhogen? Lees het artikel van Ronald Barends over investeren, rendement en waardevermeerdering

Een wijziging die wel impact kan hebben op de energierekening is een verhoging van de energiebelasting. Het is niet voor het eerst dat de energiebelasting verhoogd wordt, dit gebeurde ook al in 2022 en 2023. In 2024 betaalt men 70,54 cent per kuub gas aan energiebelasting. Voor stroom gaat het belastingtarief juist wat naar beneden: naar 13,16 cent per kWh. Het maakt het voor huishoudens interessant om over te stappen op een warmtepomp en bijvoorbeeld een inductiekookplaat in de keuken. 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119