5 redenen waarom je kunststof kozijnen wil hebben

De gevel van je woning is het eerste wat wordt gezien door voorbijgangers en visite. Daarom is het goed om geregeld aandacht aan de buitenboel te besteden. Is je stoepje schoon, moet je onkruid wieden of de tuin bijhouden? Misschien is het weer eens tijd om de ramen te lappen en de kozijnen te inspecteren. Raamkozijnen van hout hebben overigens vaker aandacht nodig dan raamkozijnen van bijvoorbeeld kunststof. Hout werkt en kan door weersinvloeden rotten en beschadigen. Het kan daarom zomaar zijn, zelfs als je de kozijnen goed hebt laten onderhouden, dat ze aan vervanging toe zijn. Is dat het geval, kies dan eens voor kunststof kozijnen. Dit biedt namelijk veel voordelen qua onderhoud en geeft je woning een mooie, frisse, strakke uitstraling.

1. Duurzaamheid en lange levensduur

Een goede reden om kunststof kozijnen aan te schaffen voor je woning, is omdat ze bekend staan om hun duurzame karakter. Ze zijn namelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, ijs, wind en zonlicht. Onder invloed van temperatuurverschillen behouden kozijnen van kunststof hun vorm en kleur. Dit in tegenstelling met hout. Hout werkt en kan uitzetten en krimpen naar gelang de invloeden van het weer. Kunststof kozijnen hebben daarnaast een langere levensduur dan hout, waardoor het tevens een duurzame keuze is. Op de lange termijn verdien je daarom je investering met gemak terug. Vraag daarom gerust en kunststof kozijnen offerte op en ontdek wat het kan gaan kosten om duurzame kozijnen te laten plaatsen.

kunststof kozijnen: duurzaamheid en lange levensduur

2. Onderhoudsarm

Weet je wat zo fijn is aan kunststof kozijnen? Ze hebben nagenoeg geen onderhoud nodig. Hout vormt een fijne voedingsbodem voor schimmels en is een plek waar insecten graag in gaan wonen. Vooral beschadigde kozijnen van hout vormen goede huisvesting. Bovendien moeten deze kozijnen vaak worden geïnspecteerd, hersteld en geschilderd. Dat hoeft dus allemaal niet met kunststof kozijnen. Een eenvoudige reiniging met water en eventueel een mild, natuurvriendelijk reinigingsmiddel, is vaak voldoende om de kozijnen in topconditie te houden.

3. Isolerende eigenschappen

Wist je dat kunststof kozijnen uitstekende isolerende eigenschappen hebben? Ze sluiten namelijk veel beter aan op glas en muren, waardoor er minder tot geen warmte weg kan lekken via de ruiten. Dit komt ook doordat kunststof kozijnen gewoon hun vorm behouden, ongeacht het weer. Kunststof kozijnen helpen dus om energiezuiniger te wonen. Ze voorkomen warmteverlies in de winter en houden de warmte buiten tijdens de zomer. Hierdoor creëer je een comfortabel binnenklimaat en lagere energiekosten. Je verbruikt immers minder. Kunststof kozijnen zijn daarom een goede keuze in combinatie met dubbel glas of speciaal isolatieglas.

kunststof kozijnen: Isolerende eigenschappen

4. Variatie in stijlen en kleuren

Is er dan niets goed aan houten kozijnen? Ja natuurlijk wel; de natuurlijke, warme uitstraling zorgt ervoor dat hout heel populair is. Daarom zijn er kunststof kozijnen verkrijgbaar die op een afstand echt niet anders eruit zien, dan houten kozijnen. Bijvoorbeeld door de finish, de manier van plaatsen en natuurlijk een natuurlijke kleur. Kunststof kozijnen zijn er in veel verschillende stijlen, vormen en kleuren. Door deze flexibiliteit in keuzes kun je dus kozijnen vinden die perfect passen bij je woning. Ga voor modern in zwart, kies klassiek wit of ga je toch voor een mooie kleur, zoals blauw, groen of rood om zo je woning een heel eigen uiterlijk te geven. Er zijn verschillende manieren waarop de kozijnen kunnen worden geplaatst. Bijvoorbeeld met schuine, in elkaar passende hoeken, zoals houten kozijnen ook worden geplaatst.

5. Milieuvriendelijk

Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig, omdat het gaat over kunststof, maar toch zijn kunststof kozijnen milieuvriendelijk. Ze zijn namelijk heel goed te recyclen, wanneer dat nodig is. Dat draagt weer bij aan milieubewust bouwen. Het gebruik van gerecycled materiaal in de productie vermindert de impact op natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast dragen de isolerende eigenschappen bij aan een verminderde energieconsumptie, wat uiteraard heel positief is voor het milieu.

Voor ieder raam een kunststof kozijn

Natuurlijk heeft niet ieder huis dezelfde ramen. Bovendien kun je binnen een woning al te maken hebben met verschillende typen ramen. Zo kun je vaste ramen hebben, maar ook kiepramen, klepramen, valramen en ramen die je opent via een draaimechanisme. Voor al die verschillende ramen zijn er kunststof kozijnen verkrijgbaar. Het is bij het opvragen van een offerte heel belangrijk dat je aangeeft welke soorten ramen je hebt in huis en hoe groot deze zijn. Je meet daarom het raam op zonder en met kozijnen. Kies de stijl of laat je adviseren door professionals in kunststof kozijnen. Zo geniet je snel van prachtige onderhoudsvrije kozijnen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162