Net echt! Dit zijn de trends voor kunststof kozijnen van 2024

De tijd dat kunststof kozijnen écht nep leken, die is wel voorgoed voorbij. Zelfs een expert kan tegenwoordig het onderscheid van een afstandje bijna niet meer zien. De kwaliteit is enorm toegenomen en dat is ontzettend fijn. Hierdoor zie je dat de voordelen van kunststof wel in stand blijven, maar de het uiterlijk van het authentieke hout de kozijnen kenmerkt. Ook binnen kozijnen zijn er trends en ontwikkelingen zichtbaar. Nieuwsgierig wat de kunststof kozijnentrends van 2024 zijn? Lees snel verder. 

Doe groen met kozijnen

Waar het gaat om groen doen binnen de wereld van de kozijnen, dan hebben we het niet over kozijnen die worden overwoekerd door onkruid. Groene kozijnen zijn kozijnen die groen zijn in de breedste zin van het woord. Groen qua hoe ze gemaakt zijn, maar ook groen op het gebied van gebruik. Duurzame kozijnen gaan jaren mee en zorgen ervoor dat de warmte binnenshuis zo goed mogelijk bewaard blijft. Duurzaamheid is de laatste jaren ook wel hét thema in de bouw- en woningindustrie. Ook in de kozijnenbranche is deze trend niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn daarom in 2024 niet meer alleen esthetisch met de nodige aandacht vormgegeven, ook zijn ze dus duurzaam en milieuvriendelijk. Ook bij klanten neemt de bewustwording hieromtrent snel toe. Je kan immers wel zeer gefocust zijn op duurzame warmtebronnen, maar wanneer de warmte met dezelfde snelheid weer verdwijnt dan is dat vrij zinloos.  

Kozijnen van gerecycled materiaal

Kozijnen van gerecycled materiaal

In de branche van kozijnen is het steeds gangbaarder aan het worden om niet alleen duurzame producten te gebruiken, maar ook producten te recyclen. Daar zijn kozijnen met uitstek geschikt voor. Hiermee verlaag je direct je ecologische afdruk en heb je toch het beste van het beste product te pakken. Het ene bedrijf is hier vooruitstrevender in dan de ander, dus kijk goed rond wat er anno 2024 op het gebied van kozijnen te koop is. Je hoeft op dit gebied geen concessies meer te doen!  

Slimme en energiezuinige kozijnen

Waar een goed en duurzaam kozijn qua kozijnen trends 2024 aan moet voldoen? Let er dus sowieso goed op waar ze van gemaakt zijn en hoe dit is gebeurd. Kies voor kozijnen waarbij gebruik is gemaakt van energiebesparende systemen en regeneratieve energie voor de productie. Goede kozijnen dragen daarnaast bij aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Kijk ook naar de verschillende kozijnprofielen en kies idealiter voor hoog isolerende vairanten. Combineer dit met drievoudig glas en dit zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft. Ook zorgt het er in de zomer voor dat de warmte minder naar binnen trekt, iets wat in de steeds warmer wordende zomers zeer welkom is. Ook zijn er in 2024 slimme en energiezuinige kozijnen te koop. Een voorbeeld hiervan is de integratie van speciale isolatietechnieken in de kozijnen.

Denk aan thermische onderbrekingen en meerlaagse glasopties. Deze zorgen voor een optimale temperatuurbeheersing in huis. Dit zorgt niet alleen voor comfort maar ook voor een verlaging van je totale energiekosten. Deze kozijnen werken als het ware als een barrière tegen warmteverlies in de winter en warmte toevoer in de zomer. Kortom, wederom een garantie voor een lagere rekening.  

Slimme en energiezuinige kozijnen

Het slimme kozijn

Dacht je dat we er dan wel waren met de slimmigheden binnen de kunststofkozijnen van vandaag de dag? Zeker niet. Ook automatiseringssystemen die geïntegreerd zijn in de kunststof kozijnen winnen terrein. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kozijnen die automatisch openen en ook sluiten bij warm of juist koud weer. Zij passen zich daarbij bijvoorbeeld ook aan op de luchtkwaliteit. Nooit meer regen die naar binnen sijpelt bij een flinke plensbui, dit wordt eenvoudig ondervangen door de automatisch sluitende kozijnen. Comfortabel én duurzaam.  

Kleur in het kozijn 

Maar niet alleen op technologisch en duurzaam gebied worden er op het gebied van kozijnen meters gemaakt. Ook zijn er natuurlijk diverse kleuren en trends te bekennen. We gaan niet meer voor het klassieke wit en beige, maar durven op het gebied van kozijnen ook steeds meer aan. We zien de meest uiteenlopende kleuren en het fijne aan kunststof is; De kleur blijft járen goed en echt hetzelfde. Van strak antraciet en grijs, tot retro groen. Alles mag. Ook kunststof kozijnen zijn tegenwoordig in iedere tint leverbaar, zowel in gladde kleuren als in een houtnerfstructuur. Daarmee kun je je kozijnen niet meer onderscheiden van echt hout. Ook diverse combinaties van kleuren zien wij voorbij komen, iets wat een zeer speels effect kan geven.  

Kleur in het kozijn

Strak en minimalistisch design

Dan het design van de verschillende kozijnen zelf, hierin zien we toch al jaren dezelfde trend en dat is er één die ook nog wel even doorzet. Dat is namelijk de trend van minimalisme en een strak design. Slanke en ranke vormgeving in combinatie met een uitgesproken kleur. Een combinatie die in iedere stijl past, bescheiden maar uitgesproken. Het meest populaire kozijn qua trends in 2024 is gebaseerd op een recht profiel dat al jarenlang favoriet is onder woningbezitters. Het heeft een eigentijdse, unieke rechte vorm en wordt uitgevoerd met een schuin aflopende onderdorpel, rechte stijlen en een bovendorpel. Iets wat tijdloos oogt maar wel de flair van vandaag de dag kent. Maar ook het meer klassieke design met de houtnerf kan nog steeds, al zien we die steeds meer terug in de interieurstylen waarbij een oud huis juist gerenoveerd wordt. 

Nieuwsgiering naar dé 13 keukentrends van 2024, lees dan ook dit artikel van Vincent Mossel 

Geen trend, maar wel fijn: geen onderhoud

Ten slotte nog het onderhoud. Ook dit is bij kunststof kozijnen een waar genot. Je hoeft het alleen maar af en toe met een emmertje en een spons af te nemen en klaar is kees. Geen dure schilders die je dagen aan het werk moet zetten om te schuren, verven en lakken. Dit zijn ook zaken die je moet meerekenen qua kosten waar het gaat om het aanschaffen van kozijnen. 

Om kunststof kozijnen kun je in 2024 eigenlijk niet meer heen. Qua look doen ze niet onder voor hout, maar in gebruik kennen ze wel vele voordelen. Ze hebben een mooier design, zijn veel duurzamer, gaan langer mee en zijn ook nog eens een stuk gebruiksvriendelijker. Kortom, ga lekker voor kunst. Niemand zal het zien en je hebt er zelf juist weer geen omkijken naar! 

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 38