Zo maak je van het plaatsen van dubbel glas een succes

Goede glaslatten en een ventilatierooster zijn zeer belangrijk als je dubbel glas wilt laten plaatsen. Dubbele beglazing bestaat over het algemeen uit drie delen, namelijk de kaders, de dorpel en het glas. Waar moet je aan denken bij het plaatsen van dubbel glas?

 

Wees zorgvuldig en netjes

Wanneer je dubbel glas bestelt, komen ze apart aan met de kralen in het kozijn. Op die manier kun je goed zien hoe de beglazing er later in past. Verwijder alle bestaande ramen van je woning zorgvuldig. Hoe minder rommel je van de muren maakt, hoe minder werk je later hoeft te doen.

 

Voorkom beschadigingen

Controleer altijd of je niets hebt beschadigd of dat onderdelen niet met het oude kozijn naar buiten zijn getrokken. Als dat wel het geval is, schuif ze dan terug op hun plaats. De meeste moderne ramen zijn voorzien van druppel openingen in het bovenste gedeelte van het kozijn. Deze openingen zorgen ervoor dat de warme lucht die zich in de uitsparing van het raam heeft opgehoopt, naar buiten kan stromen in plaats van het koude glas of kozijn te raken en te condenseren. Dit proces zorgt voor goede ventilatie in de woning, en dat is belangrijk. Uiteraard werkt een ventilatierooster ook uitstekend om je huis te ventileren. Moet je alleen vergeten om deze open te schuiven.

 

Kijk goed naar de randen in het kozijn

Wanneer je dubbel glas laat plaatsen moet je er voor zorgen dat de randen op gelijke afstand van elkaar in het kozijn liggen. In het geval van een “getraliede” eenheid moet je ervoor zorgen dat de beglazingsbalken er horizontaal en verticaal uitzien. Dit kan trouwens ook met behulp van speciale afstandshouders.

 

Dorpel

Het glas komt apart op de dorpel. Die zal waarschijnlijk ter plaatse op lengte moeten worden gesneden. Het zal in de meeste gevallen ook voorzien zijn van een aantal eindkappen die op elk uiteinde van de dorpel moeten worden gelijmd met een speciale PVC-superlijm. Soms zullen de dorpel en het raam worden geleverd met de lijm, maar in de meeste gevallen zult je deze zelf moeten aanschaffen. De lijm is te koop bij de meeste raam- en beglazingsleveranciers.gordijnen voor je nieuwe huis

 

Sluit de ruimte nooit af

De dorpel zit boven aan de buitenkant van de muur, vaak op een zand- en cementbed. Een kraal wordt op de bovenkant van de dorpel aangebracht en het kozijn zit daar dan op. De achterste rand van de dorpel heeft een kleine gedeelte waar het raam tegenaan steekt en hier zet je de siliconen op. Sluit de ruimte tussen de onderste voorrand van het kozijn en de bovenkant van de vensterbank nooit af. Er zitten drainagegaten in de bodem van het kozijn en het water dat wel in het kozijn komt kan uit deze gaten lopen en van de dorpel af lopen. Dat wil je natuurlijk niet meemaken na het plaatsen van dubbel glas, glaslatten en ventilatieroosters. En natuurlijk ben je na het plaatsen van dubbel glas nog niet klaar met alle veiligheidsmaatregelen in je woning. Ook met goede deurklinken en schakelmateriaal creëer je een veilige woning.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100