Tips voor een kleine keuken

Of je nu in een gezellig appartement woont, een tiny house hebt of gewoon een knusse keuken, een kleine keuken hoeft niet te betekenen dat je moet inleveren op functionaliteit of stijl. Je hebt namelijk geen groot keukeneiland of tientallen lades en keukenkastjes nodig om te kunnen genieten van een georganiseerde keuken. Een kleine keuken stimuleert juist om de ruimte eerst goed te analyseren om vervolgens allerlei creatieve oplossingen te bedenken. Lees snel verder voor tips om het maximale te halen uit elke vierkante centimeter van jouw keuken.

Less is More bij een compacte keuken

Een slimme indeling is de eerste stap tot het maximaliseren van de beschikbare ruimte in een kleine keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een inklapbare tafel of werkblad die ingeklapt kan worden wanneer extra ruimte niet nodig is.

keuze van keukenapparatuur

Maar ook bij de keuze van keukenapparatuur is het essentieel om te streven naar compacte modellen zonder in te leveren op functionaliteit. Maak hierbij een onderscheid tussen noodzakelijke keukenapparatuur en apparatuur dat handig is om te hebben. Pas op dat je de keuken niet gaat volproppen met allerlei keukenapparatuur waarvoor eigenlijk geen ruimte is. Voor je het weet staan je keukenkastjes en aanrecht vol en oogt het al snel rommelig.

De keuken optisch vergroten met kleuren & materialen

Een goed gekozen kleurenpalet in combinatie met de toepassing van de juiste materialen kan wonderen verrichten om een kleine keuken groter te doen laten lijken. Het gebruik van lichte kleuren, zoals wit, crème en grijstinten, dragen bij aan een luchtige en rustige sfeer. Materialen met een glanzend oppervlak, zoals glanzende tegels, kunnen het daglicht reflecteren en de keuken helder en ruimtelijk houden.

Wat ook bijdraagt aan een rustig gevoel in een kleine keuken zijn greeploze keukenkastjes, zoals je voornamelijk terug ziet komen in een moderne keuken.

keuken optisch vergroten met kleuren

Handige hoekoplossingen voor maximale opslag

De hoeken in een keuken blijven vaak onbenut, en dat is jammer want met de juiste ruimtebesparende oplossingen kun je ook deze ruimte optimaal benutten. Hoekkasten zijn uitstekende opbergplekken, maar kunnen in de praktijk vaak onhandig zijn omdat de achterste spullen niet binnen handbereik liggen. Draaiplateaus zijn hiervoor een ideale oplossing, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot alle items in de kast zonder alles eerst opzij te moeten schuiven. Omdat ze 360 graden kunnen draaien wordt elke hoek efficiënt benut.

Lees ook: Goedkope complete keukens, welke elementen zijn belangrijk?

Lege loze ruimtes optimaal benutten

De ruimte aan de zijkanten van keukenkasten en de binnenkant van kastdeuren worden vaak over het hoofd gezien, maar deze loze ruimtes kun je transformeren tot geniale opbergplekken. Door open wandplanken te plaatsen creëer je niet alleen een gevoel van ruimtelijkheid maar ook een stijlvolle opslag. Plaats er je mooiste keukengerei en voorraadpotten op om je persoonlijke stijl toe te voegen aan de keuken.

Aan de binnenkant van kastdeuren kun je hangende opbergrekken ophangen, uittrekbare bakken installeren of dekselhouders plaatsen om alles netjes en georganiseerd te houden.

Een magneetstrip aan de muur monteren is een slimme manier om je keukenmessen op te hangen zonder kostbare ruimte in de lades in te nemen.

Met deze tips ben je goed op weg om jouw kleine keuken om te toveren tot een functionele en stijlvolle ruimte. Met een efficiënte inrichting en creatieve ruimtebesparende opbergoplossingen kun je elke centimeter praktisch benutten. Laat de grootte van je keuken je niet beperken, maar zie het als een kans om creatieve en doordachte ideeën toe te passen.

Noura Baltagi
Noura Baltagi

Na een carrière als corporate recruiter heb ik de creatieve sprong gewaagd met Desert Rose Interior Design. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een inspirerende online plek waar alles in het steken staat van vintage, eerlijke producten en slow living. Daarnaast vind ik her heerlijk om te schrijven. En dan natuurlijk vooral over vintage. Ik vind het leuk dat mij eerste artikelen op Huislijn.nl zijn geplaatst.

Artikelen: 5