Hoe richt je een kleine keuken in? 

Helaas is niet iedereen gezegend met een droomkeuken, inclusief kookeiland en dubbele oven. Zes pitten op het fornuis en een ingebouwde koffieautomaat zijn echt een luxe, en vaak toebedeeld aan de grote keukens der aarde. Maar wist je dat je met een paar simpele trucks en aanpassingen je ook een ontzettend fijn diner kan samenstellen in een kleine keuken? En dat deze keuken er dan ook nog eens héél leuk kan uitzien? Hierbij keukeninspiratie en een aantal praktische tips en tools die ervoor zorgen dat je jouw kleine keuken inrichten kan zoals jij dat wilt!  

Tiny house 

Er was wellicht nog nooit zoveel verkrijgbaar op het gebied van kleine keukens dan vandaag de dag. Met de komst van de tiny houses en alsmaar stijgende woningtekort zijn mensen genoodzaakt alle ruimte in hun huis optimaal te benutten, zo ook in de keuken. Toch heb je in de keuken wel een aantal zaken echt nodig om fijn te kunnen koken. Om een goede voorstelling van zaken te maken, is het allereerst goed voordat je een keuken inrichten gaat een 3D-ontwerp te (laten) maken. Dit kun je vandaag de dag ook al eenvoudig zelf, maar kan je wel ontzettend helpen bij het kiezen van de juiste producten en materialen. Dus een plattegrond is behulpzaam, een 3D-ontwerp nog veel fijner.  

taart bakken in een kleine keuken

De basis van de kleine keuken

Dan de basis van de kleine keuken inrichten. Allereerst is een slimme truc om te gaan voor het credo ‘combineren kun je leren’. Een oven en een magnetron? Weet dat je tegenwoordig al fantastische twee-in-één varianten hebt waarmee je je toch weer een apparaat bespaart. Kies ook de kleuren van je kleine keuken strategisch. Ga voor lichte kleuren die het geheel ruimtelijk laten lijken. Kies ook niet voor verschillende kleuren maar ga voor een uniform geheel. Wanneer je bijvoorbeeld voor dezelfde tint gaat als de kleur van de muren zal hij niet overheersend aanwezig zijn. Kies dan bijvoorbeeld voor een contrasterend blad om toch de nodige kleur aan te brengen.  

Gebruik de ruimte 

Een kleine keuken wil niet zeggen dat er geen ruimte is. Probeer alle ruimte zo optimaal te gebruiken. Denk hierbij aan kastjes in de lucht, wandplanken en wellicht toch een (klein) kookeiland. Ook losstaande kasten aan de overkant van de muur of keuken kunnen perfect dienstdoen. Probeer met de ruimte te spelen. Wanneer je twijfelt is het goed om een professional hiervoor te vragen, zij zien vaak mogelijkheden die je zelf niet ziet. Ga niet te weinig opbergruimte implementeren, hier ga je later spijt van krijgen!  

 kleine keuken wil niet zeggen dat er geen ruimte is

Omarm je kleine keuken

Wanneer jij een kleine keuken hebt moet je hier niet mee zitten maar juist omarmen. Er zijn vandaag de dag zoveel leuke tools en opties beschikbaar die ervoor zorgen dat jij toch tot een prachtig ingerichte keuken kunt komen waar alles in zit wat je nodig hebt. Wanneer je het zelf lastig vindt om deze puzzel te leggen is het aan te raden om eens te kijken naar de grote ketens die zich hierin hebben gespecialiseerd, en wanneer het budget het toelaat is een architect hiervoor inhuren ook een goede keuze. Iets wat zich op lange termijn zeker terugbetaalt, al is het alleen maar in woonplezier! 

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35