Zonnepanelen. Geld verdienen in de zon

In een tijdperk waarin de wereld om ons heen gelukkig steeds meer belang hecht aan duurzaamheid en milieubewustzijn, zijn zonnepanelen één van de belangrijkste middelen geworden om hernieuwde energie te genereren. Deze innovatieve technologie levert een enorme belangrijke bijdrage aan onze energievoorziening en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen produceren geen schadelijke processen tijdens hun werking. Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen en draagt daarom bij aan de strijd tegen klimaatverandering.

En waar deze zonnepanelen ooit onbetaalbaar waren voor de gewone burger, is er nu geen straat meer te vinden waar geen enkel huis deze panelen op z’n dak of in z’n tuin heeft staan. Kortom, de zonnepanelen zijn nu binnen handbereik voor héél veel mensen. Soms met dank aan een subsidieregeling. Vraag dit even na bij jouw plaatselijke gemeente wat hier de regels voor zijn. Het kan je zómaar wat geld besparen! En hoewel zonnepanelen natuurlijk een behoorlijke aanschaf kunnen zijn, heb je je investering er meestal al met een jaar of 10 uit. Daarna begint het grote besparen en zelfs geld verdienen (door terug levering van onbenutte stroom). Je zonnepanelen gaan je dus geld opleveren.

Uitbreiding van bestaande zonnepanelen.

Uitbreiding van bestaande zonnepanelen

Toen wij zeven jaar geleden ons nieuw te bouwen huis kochten (2016), zaten er standaard al 2 zonnepanelen bij de verkoop inbegrepen (verplicht, volgens de laatste bouwnormen). Wij hebben toen, voorafgaande aan de bouw, zelf een derde paneel er bij gekocht. Hoewel ons dak veel meer panelen kwijt kon, was het meer een financiële kwestie dat we het voorlopig hierbij moesten laten…

Maar nu je steeds meer over zonnepanelen en het verduurzamen hoort en leest, en voorál over de gunstige prijzen & tarieven, zijn we hier tóch weer serieus voor gaan zitten. Ideaal dat je op internet zóveel kunt lezen over dit onderwerp! Hier troffen we het bedrijf van Zonnemarkt aan. Het is fijn dat je hier alle informatie kunt krijgen die je nodig hebt om een goeie keuze te maken.

We hadden al eerder uitgerekend dat we op ons dak nog wel een stuk of 4 extra panelen kwijt konden. Ik had ergens gelezen dat je ook zonnepanelen op een plat dak kon laten monteren. Ze komen dan op een soort standaard te liggen onder een juiste hoek (bepaalde schuinte waardoor je meer rendement behaald). Aangezien wij een ruime uitbouw hebben, zou het toch zónde zijn om deze ruimte níet te gebruiken. En omdat we al contact hadden gehad met Zonnemarkt zijn we een avondje met hun adviseur aan het rekenen gegaan. Het bleek nog veel voordeliger en lucratiever te zijn dan we gedacht hadden, omdat we meer panelen kwijt konden dan we dachten. Het dak van de complete uitbouw is nu benut en het huisdak op de Zuid-zijde ook.

Opbrengst zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen

We hoeven maar een fractie van wat we eerder verbruikten bij te kopen. Dit is een supergoede investering voor ons! Door de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen hebben ze uitgerekend dat we alle panelen over een jaar of 10  terug verdiend hebben (ze hebben een levensduur van min. 25 jaar). Vraag de offerte Opbrengst Zonnepanelen aan.

Het komt er nu op neer, dat we een half jaar lang (lente-zomer) van onze eigen stroomvoorziening kunnen leven en ook nog een aanzienlijk deel terug leveren (waar we dus nog wat op verdienen ook, dankzij de salderingsregeling!), en in de herfst-winter grotendeels (en bij mooi licht zonnig weer ruimschoots). Het geeft een heel goed gevoel om onafhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Dak van schuur & uitbouw benutten!

Wanneer de dakconstructie sterk genoeg is voor een rijtje zonnepanelen vind ik dit echt een geweldige oplossing! Op een dak van een uitbouw kun je best heel wat panelen kwijt. En de ruimte wordt tenminste góed benut. En wanneer dit níet gekund had, dán had ik ons dak van de schuur vol gelegd. Het is toch zónde om deze ruimte, waar je niets mee doet, zó doelloos te laten liggen.

Lees ook: Kiezen voor modern design, een weloverwogen keuze.

Bijplaatsen

Doordat wij al bestaande zonnepanelen hadden, moesten we er een nieuw systeem bij hebben. Maar dit is eenvoudig aan te leggen. Het systeem is heel makkelijk uit te breiden op dezelfde omvormer (in ons geval). Dus nu fungeren die systemen prima naast elkaar. De monteurs hebben iets veranderd bij de omvormer en iets in de meterkast. Het grote voordeel vind ik ook dat zoiets in één dag gerealiseerd is. En daarna kun je via de app (Enphase) je verbruik van minuut tot minuut bijhouden. En dus kun je ook heel makkelijk zien wanneer je je wasmachine, droger en/of vaatwasser het beste aan kunt zetten. Het is weer interessant geworden om het weerbericht goed te bekijken… Want ook met (licht) bewolkt weer leveren de panelen stroom. En bewolkt weer hebben we nogal vaak in ons land…  Naast dat zo’n app natuurlijk heel nuttig is, is het ook ontzettend leuk om heel direct te kunnen zien wát je zonnepanelen die dag hebben opgeleverd. En daarnaast ben je je ook méér bewust van iedere gratis zonnestraal die je zonnepaneel binnenkomt. Zonnestralen betekenen voor mij niet alleen aangename warmte maar óók aangenaam geld besparen…

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24