Wat kosten zonnepanelen?

Je ziet ze op steeds meer daken gelegd worden en ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ze zijn een populaire manier geworden om zelf energie op te wekken. En in veel gevallen kan je bij je gemeente of andere instanties subsidies krijgen als je je woning verduurzaamt. Het is dus goed om de rekenmachine erbij te pakken om uit te rekenen na hoeveel tijd je de investering terugverdiend hebt. Je kan het namelijk zien als investering en dus niet alleen als uitgave. Hieronder nuttige informatie om rekening mee te houden als je nog in de overwegingfase zit.

Wat heb je allemaal nodig

De investering zit hem niet alleen in de zonnepanelen zelf. Om de zonnepanelen werkend te krijgen heb je een installatie nodig met allerlei apparatuur, bekabeling en montagesystemen. De zonnepanelen moeten stevig op je dak liggen en stormen kunnen weerstaan, hiervoor is een gedegen dakmontagesysteem nodig. Je hebt een omvormer nodig die de stoom omzet van DC naar AC zodat je apparaten thuis de stroom kunnen gebruiken. Goede bekabeling is belangrijk omdat je wil dat de bekabeling minimaal zo lang meegaat als de zonnepanelen zelf. In je meterkast heb je een extra paneel nodig voor de extra stroom en om terug te leveren aan het net is een slimme meter met monitoringssysteem een must. Dit weegt allemaal mee bij de kosten zonnepanelen.

een gedegen dakmontagesysteem

Installatie en onderhoud

Het installeren van zonnepanelen en de elektrische installatie mag alleen gebeuren door gecertificeerde monteurs. Het leggen van de panelen zou je zelf in principe kunnen doen. Maar zodra er gewerkt moet worden in de meterkast en de elektra moet je hiervoor een elektricien hebben die bevoegd is om dit te mogen doen. Dit is een vereiste voor de verzekering maar ook voor je eigen gemoedsrust belangrijk. Je leest nog te vaak meldingen van brand door zonnepanelen die niet deugdelijk zijn geïnstalleerd en dat risico wil je thuis niet lopen. Naast de installatie wordt er vaak een onderhoudscontract aangeboden door de installateur. Eens per 2 jaar wordt de installatie gecheckt en worden de zonnepanelen onder de loep genomen om te bepalen of alle zonnecellen nog goed werken. Als er cellen defect zijn heeft dit effect op de stroomoplevering. Meestal bieden producenten van zonnepanelen garantie en bij een defect worden ze dan kosteloos vervangen.

Installatie en onderhoud van zonnepanelen

Schoonmaak

De panelen op je dak worden dag in dag uit blootgesteld aan alle weersinvloeden. Ggeen wonder dat ze na verloop van tijd smerig worden. Zonnepanelen met een viezigheid of een laag stof leveren minder energie dan schone panelen, het is aan te raden om ze 2 keer per jaar schoon te maken met water en een zachte borstel.

Lees ook: Hoe creëer je een persoonlijk interieur?

Conclusie

De kosten van zonnepanelen bestaan uit verschillende onderdelen en is volledig afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen, het aantal wat je wilt gaan aanschaffen, de kwaliteit van de montage en hoe je huidig elektra thuis is geregeld. Dit alles weegt mee en kan daarom per situatie enorm verschillen. Een gemiddeld huishouden met 2 volwassenen en 2 kinderen heeft ongeveer 12 panelen nodig. De aanschaf van de panelen varieert dan tussen de € 4.000 en € 9.000. De kosten voor de installatie van de panelen is afhankelijk van de situatie. Zoals de kwaliteit, mogelijke subsidies en natuurlijk het aantal panelen.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104