Hoe creëer je een persoonlijk interieur?

Instagram en Pinterest staan vol met persoonlijke interieurs vol kleur, unieke vondsten en originele meubels. Droom jij ook van een interieur dat zo in een woonblad kan? Dan is het vooral belangrijk dat je slim combineert en je eigen keuzes durft te maken. Want als je precies hetzelfde doet als de rest, is ook je interieur in feite een kopie in plaats van een origineel. Tijd om daar verandering in te brengen met de tips in deze blogpost!

Durf verschillende materialen en texturen te combineren

Wat een interieur persoonlijk maakt is doorgaans de variatie aan materialen en texturen. Is je tv-meubel bijvoorbeeld gemaakt van licht eikenhout? Zet daar dan een sidetable naast van metaal of van hout met een likje verf in een contrasterende kleur. Voor de stoffen meubels en accessoires geldt hetzelfde. Zet bijvoorbeeld een luxe By Boo bank met een geweven oppervlak naast een loungestoel van velvet, rotan of leer, en combineer kussens van katoen, wol en andere materialen voor een speels geheel. Een tip die je hierbij kan helpen is door een goede balans te vinden tussen items met een mat en glimmend oppervlak.

Durf verschillende materialen en texturen te combineren

Veel mensen zijn geneigd om overal in huis dezelfde materialen toe te passen, maar dit levert doorgaans een saai en onpersoonlijk geheel op. Het zijn juist de uitzonderingen die een interieur uniek maken!

Ga voor één grote eyecatcher in elke ruimte

Vind jij het nog wat eng om allerlei drukke kleuren, printjes en materialen onderling te combineren? Ga dan in ieder geval voor één opvallende eyecatcher in elke ruimte. Een Essenza dekbedovertrek met prachtige bloemenprint bijvoorbeeld, of een bankstel in een felle kleur. Misschien heb je wel een vintage servieskast op de kop kunnen tikken die je voorziet van een likje verf en een behangetje op de achterwand. Vervolgens laat je dit meubel of item als basis dienen voor de rest van je interieur, waarbij je zorgvuldig een kleurenpalet kiest dat er goed bij past.

Investeer in kunst

Investeer in kunst

Als er één ding is dat je interieur in één klap persoonlijk maakt, is het wel kunst. En dan hebben we het niet over familiefoto’s in aparte lijsten, maar over items die puur als decoratie dienen. Denk aan kleurrijke schilderijen waarvan je de penseelstreken kunt voelen, handgeblazen vazen, een keramieken kandelaar met bijzonder glazuur of zelfs een opgezette vlinder. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan dienen als decoratie, zolang jij er maar blij van wordt. Een paar unieke items kunnen een verder basic interieur gemakkelijk naar een hoger niveau tillen en het tegelijkertijd een stuk persoonlijker maken.

Stal verzamelingen en souvenirs uit

Misschien heb je het niet in de gaten, maar in al die jaren dat je op vakantie bent geweest, heb je waarschijnlijk allerlei bijzondere souvenirs verzameld. Zitten deze op zolder in een doos? Zonde! Haal ze tevoorschijn en stal ze uit! Er zijn maar weinig decoratie-objecten zó persoonlijk als items die gekocht zijn op reis, zeker als het een verre bestemming betreft. Zet ze samen op een wandplankje of creëer er een mooi altaartje mee, zodat je elke keer dat je er langs loopt wordt herinnerd aan de fijne tijd die je daar hebt gehad.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie en ik doe al ruim 25 jaar marketing voor verschillende bedrijven. Veel van deze bedrijven opereerden op de huizenmarkt, dus ik heb altijd een verbinding gehad met Wonen. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 2