Ventilatie en woningrenovatie: tips voor het upgraden van je luchtkwaliteit 

Goede luchtkwaliteit in huis is bijna net zo belangrijk als een mooi interieur. Zeker als je druk bezig bent met klussen, kun je wel wat extra ventilatie gebruiken om de luchtkwaliteit een boost te geven. Een woningrenovatie gaat nu eenmaal gepaard met heel wat stof.  En dat kan grote gevolgen hebben. Al die afvalstoffen kunnen namelijk leiden tot astma, hoofdpijn, vermoeidheid en andere vervelende allergieën. En dat kun je niet gebruiken, je moet namelijk fit zijn om dat huis zo snel mogelijk weer in topvorm te krijgen. Het is dan belangrijk om te zorgen voor ventilatie met een goede filter, zo worden al die stofjes fijn uit huis gehaald en heb jij er geen last meer van. 

Woningrenovatie en ventilatie

En als je dan toch eenmaal bezig bent met klussen, dan kun je beter gelijk aan de slag gaan voor je toekomstige zelf. En je toekomstige zelf wil kunnen genieten van een optimale luchtkwaliteit. Dit begint met goede isolatie. Dit helpt namelijk om de luchtvochtigheid te reguleren. Luchtvochtigheid speelt een grote rol bij de algehele luchtkwaliteit. Een te hoge luchtvochtigheid creëert een perfect klimaat voor schimmels en dat wil je voorkomen. Een te lage luchtvochtigheid is dan weer niet fijn voor jezelf. Dit maakt de lucht in huis erg droog, wat niet fijn is voor je huid. En je spendeert natuurlijk niet al die tijd aan een goede skincare routine voor niets. Je moet ook zorgen voor voldoende ventilatieroosters in huis. Zo zorg je niet alleen dat er genoeg frisse lucht binnenkomt, maar ook dat de vervuilde lucht makkelijker afgevoerd kan worden. Het is ook goed om je te verdiepen in een koolstoffilter. Koolstof is een van de meest schadelijke stoffen voor mensen dus dit wil je absoluut niet in huis hebben. 

Zo zorg je niet alleen dat er genoeg frisse lucht binnenkomt

Wat kun je nog meer doen voor een fijn klimaat in huis?

Goede ventilatie en goede luchtkwaliteit zijn een match made in heaven. De een kan niet bestaan zonder de ander. Maar buiten goede ventilatie kun je ook op andere manieren zorgen voor een fijn klimaat in huis. Als je lekker je huisje gaat poetsen, is de kans groot dat je schoonmaakmiddelen gebruikt die niet per se de meest milieuvriendelijke stoffen bevatten. Door deze producten te vermijden en te kiezen voor betere alternatieven kun je zorgen voor een beter milieu in huis. Daarnaast is goed poetsen ook heel erg belangrijk, niet per se heel leuk, maar toch. Door regelmatig te stoffen zorg je ervoor dat er geen stofdeeltjes in de ruimte blijven hangen. Huisstof heeft namelijk ook een negatieve impact op de luchtkwaliteit en door regelmatig te stoffen zorg je dat die stoffen niet in jouw longen terechtkomen.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 115