Het belang van ventilatie in huis

Het wordt door veel mensen onderschat: het belang van ventilatie. Goede ventilatie is namelijk een noodzaak wanneer je gezond wilt leven. Juist daarom heb je een veilig en comfortabel binnenklimaat in huis nodig. Behalve voor de gezondheid, helpt goede ventilatie ook mee aan een langere levensduur van jouw woning en meubels. In dit artikel lees je alles over de voordelen van goede ventilatie en waarom het zo belangrijk is voor een gezond leven.

Verbeter de luchtkwaliteit

Ventilatie is onmisbaar voor een goede luchtkwaliteit. Door speciale systemen aan te schaffen heb je een doorlopende luchtstroom: vuile binnenlucht wordt afgevoerd naar buiten en frisse buitenlucht stroomt naar binnen. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, kan de binnenlucht erg vervuild raken. Het komt dan ook vaak voor dat slecht geventileerde huizen allerlei schadelijke deeltjes zoals koolstofdioxide, stof en allergenen bevatten. Dit is erg vervelend, vooral wanneer je astma of een allergie hebt. Het kan daarbij ook allergische reacties veroorzaken, zelfs als je daar eerder nog geen last van had. Slechte luchtkwaliteit is dus erg schadelijk voor je gezondheid.

Verbeter de luchtkwaliteit

Ga schimmels tegen

Zoals net genoemd is, zorgt ventilatie ervoor dat de binnenlucht naar buiten afgevoerd wordt, en vice versa. Naast dat de hoeveelheid stofdeeltjes hierdoor flink verminderd wordt, zorgt het er ook voor dat vochtige lucht afgedreven wordt. Veel vocht in huis kan leiden tot schimmels. Schimmel groeit het best in een vochtige ruimte en kan zorgen voor vervelende allergieën, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, chronische verkoudheid en andere gezondheidsklachten. Daarbij tasten schimmels de bouwmaterialen aan, wat natuurlijk slecht is voor de levensduur. Door ruimtes als de badkamer of keuken goed en vaak te ventileren, zal het minder vochtig worden en krijgen schimmels dus minder kans om te groeien.

Een aangenamere temperatuur in huis

Het laatste voordeel van ventileren is dat je de temperatuur in huis beter kunt regelen. Zo kun je in de zomer frisse lucht naar binnen halen, waardoor de warmte wordt afgevoerd naar buiten. In de winter zorgt de ventilatie ervoor dat de lucht niet te vochtig wordt, waardoor er ook minder schimmel groeit. Wanneer je een ventilatiesysteem combineert met een warmteterugwinningssysteem, kun je ook nog eens energie besparen: zo bespaar je kosten én leef je comfortabeler.

Lees ook: De perfecte slaapomgeving creëren

Andere tips voor een beter binnenklimaat

Goed en veel ventileren is dus het allerbelangrijkste wanneer je een beter binnenklimaat wilt hebben. Daarbij zijn er nog een aantal andere opties. Ten eerste helpt het enorm om niet binnen te roken. Dit verslechtert het binnenklimaat aanzienlijk en is makkelijk te voorkomen. Wanneer je een open haard hebt, is het aan te raden om alleen te stoken met geschikt droog haardhout: ongeschikt hout zorgt voor vervuilde lucht. Ook het goed schoonhouden van vloerkleden en gordijnen en het aanpakken van al bestaande vochtproblemen kan helpen

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162