Hoe je kunt isoleren én rekening houdt met de natuur

Kijkend naar de blauwe lucht zie ik twee vogels net onder de dakrand, af en aan vliegen. Zo te horen hebben ze kleintjes. De ouders brengen allerlei voedsel naar hun kroost.

Een gezellig en een mooi tafereel is het.
Dit gaat de hele lente zo door.

Langzaam veranderd het weer en het wordt herfst. De kachel moet weer aan om het in huis behaaglijk te krijgen.
Voor mijn gevoel stoken we veel harder dan dat nodig is en tijdens het avondeten hebben we het over isoleren van de spouwmuur.

Voordelen van isoleren

De voordelen zijn snel besproken, namelijk: we kunnen flink besparen op de energiekosten. De warmte blijft langer binnen in de winter, ideaal voor een koukleum als ik. En in de zomer is het koeler binnen. Dit vinden vooral de kids erg fijn, want die slapen op zolder.

Natuurlijkvriendelijk isoleren

Maar het nadeel is dat de familie vogel niet meer kan nestelen onder de dakrand.
De buurvrouw vertelde dat ze regelmatig in de schemering vleermuizen ziet vliegen in de buurt van ons dak. Zeer waarschijnlijk hebben die ook een huis gebouwd in de buurt van onze dakgoot. Vandaar dat ritselende geluid soms in huis. En ik maar denken dat we muizen hebben.

Wanneer we de isolatie gaan aanbrengen onder het dak of in de spouwmuur, kunnen deze dieren niet meer schuilen.

Ik wil best isoleren, maar wel graag natuurlijkvriendelijk isoleren.

duurzaam huis door een groen dak

Vogelhuizen onder de dakrand

Terwijl wij hierover nadenken, rijden we de volgende dag naar een vriendenstel dat net verhuisd is.

Ze zijn in een nieuwbouwwijk gaan wonen waar duurzaamheid voorop staat.
Wanneer we de wijk in rijden zien we onder de dakgoten van de rijen huizen, een soort rechthoekige blokken hangen. Even later vraag ik aan het bevriende stel wat dat voor soort airco is?

‘Dat is geen airco, dat zijn vogelnesten’ aldus het vriendenstel.
‘Hierdoor hebben wij allemaal een goed geïsoleerd huis, en er is aan de vogels gedacht’.
Dit klinkt goed!

Vleermuizen en mitigeren

Eenmaal thuis duik ik achter de computer, op zoek naar een bedrijf dat kan isoleren én kan helpen bij het mitigeren van de familie vogel maar vooral bij de vleermuizen.
Ik leg ons probleem uit en maak een afspraak zodat er iemand kan komen kijken.

Nadat de specialist is langs geweest en heeft vastgesteld dat er inderdaad een vleermuizenfamilie in de spouwmuur woont. En er dus mitigerende maatregelingen nodig zijn, maken we samen met hem een plan. In de tussentijd gaan wij zelf alvast aan de slag.

De familie vogel krijgt een nieuwe villa. Samen met mijn vader bouw ik een aantal vogelhuizen. Over bijna de hele breedte van het huis, vlak onder de dakgoot hangen we een vogelrijtjeshuis voor alle nieuwe vogels. En de villa wordt voor de familie vogel.
Deze moeten we nog wel verhuizen.

Mitigerende maatregelingen

Het bedrijf wat is gespecialiseerd is in het mitigeren van vleermuizen plaatst een aantal ‘glijbanen’ onder de dakgoot. Hierdoor kunnen de vleermuizen wel hun bestaande huis uit, maar niet meer naar binnen. Ook hebben zij gezorgd dat er alternatieve verblijven komen waar de vleermuizen kunnen wonen.

Al met al viel het mij reuze mee, en het gaf me een heel goed gevoel dat we op deze manier natuurvriendelijk konden isoleren.

Lees ook:
Zonnepanelen op daken: welke dakbedekking is het meest geschikt?

Spouwmuurisolatie

De mannen van het isolatiebedrijf waren ook veel sneller klaar dan ik had gedacht. In het oude huis hebben we ook de spouwmuur laten isoleren. Die oppervlakte was kleiner, vandaar dat ik dacht dat ze nu veel langer bezig zouden zijn. Om de zoveel meter werden er gaten geboord in de spouwmuur, waarna er met speciale slangen en buizen, hele kleine balletjes in de muur werden gespoten.
Heerlijk wanneer je de meterkast opendoet en je maanden later nog steeds die kleine grijze balletjes vindt 🙂

En de familie vogel: die wonen fijn in hun nieuwe villa en hebben inmiddels weer gezinsuitbreiding. Ook de rijtjeshuizen zijn gevuld. Ik ben er nog niet achter of dit allemaal ooms en tantes, neefjes en nichtjes zijn van de familie vogel. Maar gezellig is het wel.

Silvia Schouten
Silvia Schouten

Hi! Mijn naam is Silvia. Op label-18.nl neem ik je mee op weg naar jouw droominterieur.

Vanaf mijn 10e mocht ik zelf de kleuren voor mijn kamer kiezen, EN erop smeren. Wat een feest was dat! Sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn interieur. Toen ik oud genoeg was om een MBO opleiding te gaan volgen, ben ik terecht gekomen op het Hout en Meubilerings College. Hier heb ik in 2008 een opleiding voor afgerond als Interieurstylist. Nu volg ik regelmatig cursussen om up-to-date te blijven. Ik heb gewerkt in een woninginrichtingswinkel (als adviseuse om woningen in te richten met de artikelen die wij verkochten), bij een groot accessoire merk (als styliste door de hele Benelux) en een meubelzaak (als styliste in een aantal vestigingen door heel Nederland). Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en help ik mensen aan hun droominterieur.

Advies geven aan mensen geeft zo’n voldoening en doe ik met zoveel passie dat ik het liefste iedereen wil helpen. Zorgen dat anderen in hun mooiste droominterieur wonen, daar wordt ik blij van. Ik hoop dat ik jou inspireer met mijn blogs, social media (@label18) en je advies mag geven als je er zelf niet uitkomt.

Smile and enjoy your day!

Artikelen: 10