De juiste hypotheek afsluiten bij aankoop van een nieuw huis

Het kopen van een huis is een van de duurste aanschaffen die je ooit zult doen. Het is dan ook goed om de tijd te nemen voor het gehele aankoopproces. Daaronder valt allereerst het onderzoeken van de mogelijkheden tot financiering. Want een goed begin is het halve werk.

De afgelopen jaren was er sprake van een overspannen woningmarkt. De rol van de makelaar en van de hypotheekadviseur kwam daarmee in een ander licht te staan. De makelaar moest steeds meer openheid tonen in het biedproces. De hypotheekadviseur moest op zijn beurt snel zekerheid geven over de financiële mogelijkheden. In de plaatsen waar de huizenprijzen het hoogst waren, was dit aspect extra belangrijk. Denk daarbij aan plaatsen zoals Groningen of Amsterdam. Een hypotheekadviseur Amsterdam zei daarover: “Het was altijd al belangrijk om met de klant mee te denken en vooraf duidelijk inzicht geven in de hypotheek die afgesloten kan worden, maar door de overspannen woningmarkt is dit naar de next level getild. Het is een goede ontwikkeling, als je het mij vraagt, dat de woningmarkt weer wat stabieler is”. Ook hypotheekadviseurs elders in het land beamen dit.

Stappenplan voor het kopen van een woning 

Als je een woning op het oog hebt, lijkt het wel alsof iedereen datzelfde huis wil kopen. In werkelijkheid is dat waarschijnlijk niet zo, maar dat gevoel krijg je al snel. In veel gevallen speelt de verkopend makelaar daar handig op in en drijft de prijs nog eens verder op. Daardoor kun je je gehaast voelen, wat overbieden tot gevolg kan hebben. ‘Wat de gek ervoor geeft’ is een uitdrukking die daarbij past.

Dit kun je voorkomen door jezelf vooraf goed te verdiepen in de verkoopprijzen van andere huizen. Als je weet waarvoor de concurrerende woningen verkocht zijn, kun je zelf al een goede inschatting maken over wat het huis waard is. Dat kun je doen door een aankoopmakelaar in de arm nemen, zelf de gegevens over de verkoop in het Kadaster opzoeken, of een financieel adviseur om hulp vragen. Veel financieel adviseurs hebben toegang tot een database waarin verkoopprijzen vermeld staan. Op die manier kun je samen bepalen of jouw woonwensen reëel zijn. 

Hypotheek afsluiten

Stap 1 is dus bepalen wat je woonwensen zijn.

Stap 2 is het beoordelen of die wensen financieel haalbaar zijn. De financieel adviseur is dus al vroeg in het proces van belang. Veel mensen vergissen zich daarin en gaan pas naar een adviseur nadat ze al een bod op het huis gedaan hebben. Dat is echt niet aan te raden.

Lees ook: Investeren in een beleggingspand, wat komt erbij kijken?

Stap 3 gaat om zo veel mogelijk huizen bezichtigen. Dat houdt ook in dat je voor de bezichtiging al op de hoogte bent van de ligging en langs het huis bent gereden. De locatie is per slot van rekening een van de belangrijkste factoren die het woongenot bepalen.

Stap 4 is de fase waarin je snel moet handelen. En als de voorbereiding goed is geweest, dan kun je vlot schakelen en heb je binnenkort de sleutel van je nieuwe huis in je handen. Alvast gefeliciteerd!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207