Investeren in een beleggingspand, wat komt erbij kijken?

Omdat sparen in veel gevallen niet veel oplevert, kiezen veel mensen ervoor om te investeren in vastgoed omdat het rendement een stuk hoger is. Denk je erover om een vastgoedportefeuille op te bouwen, dan is het belangrijk om te beginnen met een goed doordacht plan. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren waaraan je moet denken. Hoe je kunt beginnen met investeren in een beleggingspand lees je hier. 

Wat is een beleggingspand?

Een woning die in verhuurde staat verkeert, noem je een beleggingspand. Een beleggingspand kan een vakantiehuis zijn, een horeca- of winkelpand of een woning. Hierbij staat het verhuren van het pand aan derden centraal. Dit levert de eigenaar een bepaald rendement op. Dit hangt af van de aankoopprijs, de vaste lasten en de huuropbrengsten van het pand. Door te investeren in vastgoed profiteer je van regelmatige huurinkomsten en op de lange termijn wellicht ook van de waardestijging bij de verkoop van het pand.

vakantiehuis

Waarom zou je investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed, het klinkt spannend. Misschien denk je dat je niet genoeg vermogen hebt om te beleggen in vastgoed? Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn namelijk speciale hypotheken voor de financiering van beleggingspanden. Ook bij het investeren in vastgoed is er sprake van risico. De waarde van de woning kan dalen of de woning staat leeg omdat er geen geschikte huurder gevonden kan worden. Door in meerdere beleggingspanden tegelijk te investeren kun je dit risico verminderen.

Financieel plan

Voordat je begint, is het essentieel om je financiën op orde te hebben. Bepaal je budget en stel vast hoeveel je kunt investeren zonder je financiële stabiliteit in gevaar te brengen. Houd rekening met kosten zoals de aankoopprijs, financieringskosten, onroerendgoedbelasting, verzekeringen en eventuele renovatie- of reparatiekosten.

Financieel plan

Een beleggingspand financieren

Investeer je in een beleggingspand dan moet je in de meeste gevallen 40% van de investering zelf inbrengen. Voldoende eigen spaargeld is dus een vereiste als je een beleggingspand wilt financieren.

Wat zijn de voor- en nadelen van investeren in een beleggingspand?

Door te investeren in een beleggingspand word je niet automatisch slapend rijk. Er zijn ook risico’s aan verbonden en er zijn zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

Voordelen

  • Onroerend goed is waardevast
  • Er is altijd vraag naar woonruimte
  • Huuropbrengsten zijn onbelast als je onroerend goed privé koopt
  • Het rendement zal hoger worden door stijgende huuropbrengsten
  • Er kan sprake van een waardestijging zijn bij verkoop van het pand

Nadelen

  • Bij leegstand lopen de kosten door
  • De huuropbrengsten kunnen tegenvallen
  • Kosten voor het onderhoud kunnen hoger uitvallen dan gedacht
  • Wanbetalers kun je niet zomaar uit de woning zetten

Wat is belangrijk voordat je een beleggingspand koopt?

Denk allereerst goed na over wat je wilt. Bepaal je doelstellingen voor de investering. Wil je regelmatige inkomsten genereren door huur te innen of ben je van plan het pand op lange termijn te verkopen voor winst? Voer grondig marktonderzoek uit naar de locatie waar je wilt investeren. Bestudeer de vraag en het aanbod van huurwoningen in het gebied, de gemiddelde huurprijzen, de verwachte waardegroei van het onroerend goed en eventuele toekomstige ontwikkelingen die de waarde kunnen beïnvloeden. Dit helpt je een weloverwogen beslissing te nemen en een pand te kiezen dat goede rendementskansen biedt.

Rendementsanalyse

Voer een gedetailleerde rendementsanalyse uit om de verwachte inkomsten en rendementen van het beleggingspand te beoordelen. Bereken de potentiële huurinkomsten op basis van de markthuurprijzen en vergelijk deze met je kosten, waaronder de aankoopprijs, financieringskosten, onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met mogelijke leegstand en onvoorziene uitgaven.

Lees ook: Spaargeld nodig voor jouw huis? Zo spaar je sneller!

Risicobeheer

Elk beleggingspand brengt risico’s met zich mee, zoals waardefluctuaties, onvoorziene onderhoudskosten of juridische geschillen met huurders. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en maatregelen te nemen om ze te beperken. Zorg ervoor dat je een buffer hebt voor onverwachte uitgaven en overweeg het afsluiten van een passende verzekering om jezelf te beschermen tegen mogelijke schadeclaims. Raadpleeg een advocaat of juridisch adviseur om te zorgen dat je op de hoogte bent van alle juridische aspecten, zoals huurwetgeving, belastingverplichtingen en contracten met huurders. Denk ook na over hoe je het beleggingspand wilt beheren. Dit kan zelfbeheer zijn, waarbij je verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de interactie met huurders, of je kunt een professioneel beheerbedrijf inhuren.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255