Beter slapen met déze tips

Kom je vaak moeilijk in slaap? Of word je juist heel vroeg weer wakker? Dit is een herkenbaar punt voor velen van ons. Gelukkig kun je genoeg proberen om beter te slapen. Van de inrichting van de slaapkamer tot de rust om je heen: dit zijn onze tips.

Comfortabel bed

Een goed bed doet natuurlijk wonderen voor de nachtrust. Als je niet lekker ligt, slaap je simpelweg minder prettig. Kies daarom voor een comfortabel bed, dat goed bij jou en je slaapsituatie past. Dit ligt bijvoorbeeld aan de grootte van het bed. Heb je maar weinig bewegingsruimte? Het kan de slaap belemmeren. Ga liever voor een ruim 2 persoonsbed, zeker als je met een partner slaapt. Ook het beddengoed speelt een rol. Zorg dat je het precies warm genoeg hebt onder je dekbed: niet te koud, niet te heet. Kies een kussen dat ondersteuning biedt – zo voorkom je zelfs klachten aan de nek en schouders.

Juiste matras

Nog wel belangrijker dan het beddengoed is het matras waar je op ligt. Of je nu een zij-, rug- of buikslaper bent, er is altijd een bijpassend matras te vinden. Houd dus wel rekening met de manier waarop je slaapt, want dit zegt iets over de ondersteuning die je nodig hebt. En natuurlijk wil je je matras zo lang mogelijk gebruiken. Gelukkig kan dit prima, als je de juiste keuze maakt. Een pocketvering matras vervormt niet of nauwelijks en heeft zo een lange levensduur. Ook ventileert zo’n matras goed, wat wel zo wenselijk en hygiënisch is. Denk verder nog na over de gewenste hardheid van het matras. Lig je liever op een zacht of een stevig matras? Of kies voor een variant die hier tussenin zit, want ook dat is een optie.

Rustige omgeving

Slaap het liefst in een rustige omgeving. Ligt je huis bijvoorbeeld aan een drukke straat? Probeer dan liever aan de andere kant van de woning te slapen, als dit een optie is. Met name geluid haalt je namelijk snel uit je slaap. Of isoleer de ruimte en maak het meer geluidsdicht. Slapen met het raam open is doorgaans aan te raden. Maar als dit betekent dat je veel last hebt van geluidsoverlast, is het niet altijd de beste optie. Laat dan liever overdag het raam open, zodat je ’s avonds alsnog in een frisse slaapkamer ligt.

Goede verduistering

goede verduistering in de slaapkamer

Niet alleen geluid, maar ook licht kan je wakker houden of vroeg wakker maken. Zorg voor goede verduistering in de slaapkamer, met de juiste raamdecoratie. Denk aan een dik gordijn in een donkere kleur. Ook jaloezieën of lamellen komen van pas. Zo word je niet direct meer wakker zodra de zon opkomt, mocht je af en toe eens langer willen blijven liggen.

Juiste temperatuur

Wist je dat de temperatuur ook een rol speelt bij slapen? Hoewel niet iedereen het op dezelfde manier ervaart, kan het zo zijn dat je minder goed slaapt als het te koud of warm is in de ruimte. De ideale temperatuur is tussen 16 en 21°C. Een vrij brede reeks, maar het ligt er natuurlijk maar net aan of je het snel koud of juist warm hebt in bed. Probeer deze temperaturen in ieder geval aan te houden, het hele jaar rond.

Omgang met slaap

Hoe goed je slaapt, heeft ook te maken met de manier waarop je omgaat met slaap. Zie je op tegen slapengaan? Dan is de kans alleen maar groter dat je slechter slaapt. Leg er niet te veel druk op. Ook helpt het om genoeg te bewegen gedurende de dag, schermtijd te verminderen en op tijd te stoppen met koffie drinken. Zo kom je sneller in slaap. Welterusten!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255