Koffietijd!

De geur van verse koffie roept positieve gevoelens op. Voor de koffieleuten onder ons is een kopje verse koffie de ideale start van de dag. Zelfs mensen die niet van koffie houden waarderen de geur van versgemalen koffiebonen. Koffie kunnen we niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven en is bijna overal verkrijgbaar. Toch zijn er veel huishoudens die opzien tegen de aanschaf van een goede koffiemachine, maar het is echt de investering waard. Als je eenmaal écht goede koffie hebt geproefd, dan wil je niet anders meer. Wellicht kan je beter op andere boodschappen, waar je minder waarde aan hecht, bezuinigen. Koffie zorgt voor meer dan alleen genot en plezier..

Voordelen van koffie

Het fabeltje dat koffie vocht onttrekt uit je lichaam is gelukkig bij velen bekend. Koffie zorgt ook gewoon voor hydratatie van je lichaam. De cafeïne in koffie werkt vochtafdrijvend waardoor je sneller naar de wc zal moeten. Koffie werkt ook op je spijsvertering en zet je darmen in gang als een soort natuurlijk laxeermiddel. Daarnaast beïnvloedt koffie je metabolisme. Je stofwisseling wordt door koffie versneld waardoor je meer energie verbrandt. De cafeïne zorgt er ook voor dat je je minder moe voelt, alerter bent en een beter concentratievermogen hebt. Te veel cafeïne kan tegen je werken, dus probeer aan te voelen wat voor jou een goede hoeveelheid koffie is. Stap bijvoorbeeld na een paar koppen over op cafeïnevrije koffie om toch nog te kunnen genieten van de smaak!

Koffiecultuur

De ongeschreven regel in Italië is dat je cappuccino drinkt tot het middaguur. Daar zit een mooie gedachte achter. Het idee is dat je de dag rustig start met een romige koffie, in de loop van de dag actiever wordt en dus een sterkere koffie neemt. Na het middaguur zweren de Italianen dus bij een espresso. Spanjaarden beginnen de dag vergelijkbaar met een Café con leche (koffie verkeerd). In Spanje kijken ze raar op als je deze na 12 uur ’s middags op het terras bestelt. Deze ongeschreven regels zullen niet overal in Italië en Spanje meer gelden. In Nederland is dit überhaupt geen issue. Hier kan je gerust in de namiddag of na het avondeten nog een cappuccino bestellen. Wij bepalen immers zelf wel hoe en op welk moment van de dag wij onze koffie drinken!

Lees ook: Huiswerk maken in je eigen fitness-room

Toch schuilt er iets moois in de koffiecultuur van de mediterrane landen. De dag relaxt beginnen met het opschuimen van melk en daarna de tijd nemen voor je cappuccino. Bewust genieten van elke slok om vervolgens in de middag over te gaan naar de sterkere koffie om je van extra energie te voorzien.

Veelzijdigheid van een koffiemachine

Hoe zet jij je koffie het liefst?

Een koffiemachine die de koffiebonen vers maalt is ideaal voor de echte fijnproever. Verser kan je de koffie niet krijgen. Koffiebonen zijn vaak goedkoper dan cups en zorgen voor minder afval. De meeste koffiemachines kunnen bijna alle koffiesoorten maken van dezelfde bonen, waardoor je geen verschillende cupjes nodig hebt. Dit geeft veel flexibiliteit. Je kan elke dag kiezen waar je zin in hebt en je gasten kan je (bijna) alles aanbieden. Kies je voor een volautomaat machine dan heb je bijvoorbeeld het gemak van automatische reinigingsprogramma’s. Bij een halfautomaat heb je meer kennis nodig over koffiezetten, maar kan je jouw kopje koffie nog meer aanpassen aan je smaak!

Fleur Daalmeijer
Fleur Daalmeijer

Hi! Mijn naam is Fleur en ik deel mijn liefde voor interieurontwerp via mijn
Instagramaccount @fleurishyourhome en mijn blogs. Mijn huis is een van de belangrijkste ankers in mijn leven. Ik haal mijn inspiratie uit de natuur en Feng Shui.

Ik geloof dat een huis een grote invloed uitoefent op de bewoners en andersom. Door je inrichting te veranderen en door op te ruimen kan je werken aan loslaten in het leven en de persoon worden die je graag wilt zijn. Je huis is de spiegel van de ziel!

Artikelen: 4