Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen. Wie heeft ze niet? Deze slimme energie-bespaarders zijn inmiddels al redelijk goed ingeburgerd. Wereldwijd worden ze gebruikt voor zowel de zakelijke markt als ook de particulieren markt. En dat is natuurlijk maar goed ook! Dankzij deze zonnepanelen kan de energierekening (een stukje) omlaag (besparen), en helpen we het milieu. En onze daken worden op deze manier extra goed benut.

Tegenwoordig worden op alle nieuwbouwhuizen al standaard zonnepanelen geplaatst. Maar ook wanneer je zelf nieuw gaat bouwen of wanneer je je huis gaat verbouwen, zijn zonnepanelen vaak een belangrijk onderdeel van de bouw. Daarom is het van groot belang dat je je goed inleest en verdiept in de materie van zonnepanelen.

Uitbreiden van het aantal zonnepanelen

Maar ook wanneer je al wat zonnepanelen hebt liggen, is het altijd goed om te kijken of je er nog een paar kunt bijleggen. Hetzij op dezelfde omvormer, hetzij met een tweede zonnepanelensysteem. Dit is bijvoorbeeld praktisch wanneer je een paar panelen op een tweede dakoppervlak kunt plaatsen (schuurdak, dak van de serre/tuinkamer of op het dak van de uitbouw). Een Zonnepanelen offerte aanvragen is hier dan het beste wat je kunt doen. Zij kunnen zó voor je berekenen welk soort zonnepaneel bij jouw situatie past, hoeveel panelen je het beste kunt nemen én wat het je uiteindelijk gaat opbrengen/kosten.

Beste merk zonnepanelen

Aanschaf van zonnepanelen loont

En heb je nog géén zonnepanelen liggen, dan loont het zéker wel de moeite om je te verdiepen in deze materie. Alle stroom die de zonnepanelen opwekken, bespaart jóu geld! En daarnaast ontlast je het elektriciteitsnet en zorg je voor een stabielere energievoorziening. Door de forse besparingen op de energiekosten verdien je de zonnepanelen in een paar jaar terug.

Verderop in dit artikel geef ik je veel extra informatie waardoor je makkelijker kunt kiezen. Een Zonnepanelen offerte aanvragen is hierna de beste stap. Het loont namelijk (bijna) áltijd de moeite om zonnepanelen aan te schaffen omdat je ze binnen een paar jaar weer terugverdiend hebt. 

Kostbaar zand

De twee bekendste kristallijne zonnepanelen worden voornamelijk gemaakt van siliciumkristal. Dit is een grondstof wat gewoon in onze natuur te vinden is. Het wordt namelijk gewonnen uit zand. En zand is er gelukkig in overvloed. De manier van produceren en verwerken van het silicium bepaalt het soort zonnecellen.

Maar de basis van deze twee zonnepanelen is dus hetzelfde: siliciumkristal (uit zand). Hierover schrijf ik verderop in dit artikel meer. Het derde soort zonnepaneel is de nieuwste (hoewel ook al wel weer een aantal jaren op de markt). Het type dunne film zonnepaneel wordt gemaakt van koper, indium en selenide (dit is een mineraal) en ook weer silicium, hoewel minder dan bij de andere twee.

zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen in Nederland

De drie Soorten zonnepanelen in ons land zijn:

 • DE MONOKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN
 • DE POLYKRISTALLIJNE ZONNEPANELEN
 • DUNNE FILM ZONNEPANELEN

Bij het produceren van de zonnecellen worden siliciumkristallen (zoals hierboven al gezegd: uit zand gewonnen) gesmolten bij een temperatuur van 1500 graden. Na dit smeltingsproces wordt de massa gekoeld. Onder andere in dít proces ontstaan de verschillen tussen de MONOKRISTALLIJNENen de POLYKRISTALLIJNEN. Als de hele massa is afgekoeld, wordt deze in een soort van plakken gesneden en verwerkt in de panelen.

Voordelen en nadelen van de verschillende soorten zonnepanelen

 • Bij de MONOKRISTALLIJNEN wordt er gebruik gemaakt van één stuk siliciumkristal. Het afkoelingsproces van de siliciummassa gebeurt langzaam en gecontroleerd. Hierdoor komen alle kristallen netjes in dezelfde richting te liggen. Door dit proces ontstaat de zwarte kleur. De monokristallijne zonnepanelen zien er hierdoor veel mooier uit maar hebben hierdoor ook het allerhoogste rendement. Hoewel deze zonnepanelen iets kleiner zijn dan die van de polykristallijnen, leveren ze meer rendement op. Hierdoor heb je dus minder ruimte op een dak nodig voor hetzelfde rendement. Daarbij hebben ze ook de langste levensduur dankzij de puurheid van het silicium in de cellen. Nadeel is dat ze iets minder rendement opleveren op bewolkte dagen.
 • Het afkoelingsproces van de POLYKRISTALLIJNEN verloopt anders. Hierdoor gaan de kristallen alle kanten op staan. En daarbij worden bij de polykristallijnen ook heel veel siliciumfragmenten gebruikt (kleine restjes die afkomstig zijn van het afsnijden van de hoekjes van de monokristallijnen panelen), in plaats van één stuk silicium. Al die kleine fragmenten versmelten vervolgens aan elkaar. Door dit proces zitten de kristallen dichter op elkaar waardoor er wat minder bewegingssnelheid van de elektroden is. Dit is de reden dat het rendement iets minder is tijdens hele zonnige dagen. Daarentegen leveren deze zonnepanelen wél meer energie op tijdens bewolkte dagen. En daarvan hebben we er nogal een aantal in Nederland… Nadeel is, omdat het rendement iets minder is, dat je meer en grotere panelen nodig hebt om tot eenzelfde rendement te komen als de monokristallijnen. Dus ook meer dakoppervlakte. Een ander nadeel is (kan zijn) dat ze wat blauwachtig van kleur zijn. 
 • De DUNNE FILM ZONNEPANELEN bestaan uit een laagje glas met een zogenoemde fotovoltaïve actieve laag die licht omzet in elektrische energie (dankzij de twee laagjes silicium). Ze hebben een lager rendement dan de kristallijne zonnepanelen. Doordat ze wat buigzaam zijn, zijn ze heel makkelijk te plaatsen op daken die gebogen zijn, maar ook op bijvoorbeeld vaar- en voertuigen. Doordat ze op een hele andere manier geproduceerd worden (wat veel minder tijd kost) en met veel minder materiaal, kosten deze panelen minder dan de andere twee. En daarbij is het productieproces een stuk milieuvriendelijker. Omdat de dunne film zonnepanelen een lagere energieopbrengst hebben, zijn ze praktisch voor plekken die weinig energie vragen zoals vakantiehuisjes, tuinkamers, tuinhuisjes of woonboten. Ze leveren voor dit soort plekken genoeg stroom en zijn een stuk voordeliger in aanschaf. Ook wegen deze panelen een stuk minder, waardoor het dak minder zwaar belast wordt.

Welke zonnepanelen zijn de beste?

Om te zeggen welke zonnepanelen nu de beste zijn hangt van heel veel factoren af zoals:

 • Op welk soort dak worden de panelen geplaatst
 • De grootte van het dak, dus het aantal m2
 • Het aantal zonuren wat op een dak schijnt (soms is er veel schaduw)
 • Het budget
 • De smaak / uitstraling / stijl

Om tot de allerbeste keuzen te komen zou mijn advies zijn: is mijn advies om informatie op te vragen en een offerte voor zonnepanelen aan te vragen. Op die manier kun je zonnepanelen krijgen die perfect bij jou en je leefsituatie passen en het beste rendement opleveren. Het is namelijk zeker dat er veel te besparen valt.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

*Woonblogger *content creator *interieur-stylist Daarnaast een groot liefhebben van kunst (in alle vormen) en klassieke muziek.
Moeder van 4 kinderen en werkzaam in een woonwinkel.

Artikelen: 22