Verschillende soorten ganache om je vingers bij af te likken

Ganache is een heerlijke combinatie van chocolade en room. Het wordt veel gebruikt in de patisserie. Zo kun je er onder meer bonbons en taarten mee vullen. Maar je kunt het ook gebruiken als glazuur of topping op cakes, taarten, andere baksels, ijs en desserts. Ganache kan gemaakt worden van verschillende soorten chocolade. Zo heb je bijvoorbeeld melkchocolade, donkere chocolade van pure chocolade en ganache gemaakt van witte chocolade. Afhankelijk van de verhouding chocolade en room die wordt gebruikt, kan de consistentie van ganache variëren van zacht en smeerbaar tot stevig en dik. In deze blog gaan we wat dieper in op de verschillende soorten ganache.

Donkere chocolade ganache

Donkere chocolade ganache wordt gemaakt van pure chocolade en room. Het is de meest voorkomende soort. Dankzij het gebruik van pure chocolade heeft donkere chocolade ganache een rijke en intense smaak. Het is perfect als vulling voor bonbons en truffels of als topping op cakes. Een recept om zelf donkere chocolade ganache te maken vind je in de receptendatabase van Baktotaal.

taart bakken met verschillende soorten ganache

Ganache van melkchocolade

Je kunt natuurlijk ook ganache maken van melkchocolade. Hierdoor wordt die wat lichter van kleur. Ook de smaak is wat zoeter en zachter dan bij donkere chocolade ganache gemaakt van pure chocolade. Melkchocolade ganache wordt veel gebruikt voor het vullen van taarten en het glazuren van koekjes en cupcakes.

Witte chocolade ganache

Witte chocolade ganache wordt, zoals je al wel kunt verwachten, gemaakt van witte chocolade en room. Het heeft een zeer romige en zoete smaak. Net als ganache van melkchocolade is witte chocolade ganache zeer geschikt voor het glazuren van cupcakes en koekjes en het vullen van taarten. Daarnaast leent witte chocolade ganache zich uitstekend voor het kleuren met kleurstof. Gebruik altijd voedselveilige kleurstoffen die speciaal geschikt zijn voor het kleuren van chocolade en andere vette massa’s.

Ganache van gemengde chocolade

Gemengde chocolade ganache wordt gemaakt door verschillende soorten chocolade te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een ganache van pure chocolade en melkchocolade. Of een die voor de helft uit melkchocolade bestaat en voor de andere helft uit witte chocolade. Op deze manier kun je eindeloos variëren en een ganache maken die perfect is voor het doeleinde waarvoor jij het wilt gebruiken.

Lees ook: Hoe creëer je de perfecte keukenindeling?

Vegan ganache zonder room en boter

Ben je lactose-intolerant? Of eet je vegan? Ook dan kun je van een heerlijke ganache genieten. Vegan ganache wordt namelijk gemaakt zonder room en boter. Het is dan ook geschikt voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie. Bij vegan ganache worden de room en de boter vervangen door kokosmelk of amandelmelk. Daarnaast wordt deze romige ganache altijd gemaakt met pure chocolade.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252