Hoe creëer je de perfecte keukenindeling?

De keuken is in iedere woning een plek waar geleefd wordt. Natuurlijk is het belangrijk dat deze er mooi uitziet, past bij de rest van je interieur en dat de keuken een bepaalde uitstraling heeft. Maar een keuken moet bovenal gewoon praktisch zijn. Met voldoende kastruimte, de juiste keukenapparatuur, plaats voor genoeg pannen op de kookplaat, een aanrechtblad dat ruimte biedt voor jouw kookkunsten, en ga zo maar door. De indeling van de keuken is dus erg belangrijk voor optimaal gebruik ervan. In dit artikel geven we je graag een aantal tips voor het creëren van de perfecte keukenindeling.

Een nieuwe keuken?

Ben je net verhuisd, of is het in je huidige woning hoog tijd voor een nieuwe keuken? Hoe dan ook: er staat je een leuke ontdekkingsreis te wachten! Tegenwoordig is natuurlijk alles mogelijk qua stijl, materialen, uitstraling en inrichting van de keuken. Het begint allemaal bij het opdoen van inspiratie op gebied van keukens. Door woonwinkels te bezoeken, Pinterest af te struinen, je favoriete lifestyle-magazine door te spitten of via woonprogramma’s op televisie. Vergelijken, wikken en wegen: de keuken is ten slotte een onderdeel van de woning die, als het goed is, nog jaren meegaat.

droomkeuken

Het praktisch indelen van de keuken

Wanneer je gaat kijken naar jouw keukenindeling, is het belangrijk dat je allereerst rekening houdt met (de vorm van) de ruimte. Komt jouw keuken in een vierkante, grote ruimte? Dan zal een kookeiland in het midden van de keuken goed tot zijn recht komen. Waarschijnlijk heb je zelfs aan één van de kanten nog ruimte om de keukentafel dicht bij de muur te zetten, en er aan de muur-kant een bankje aan te zetten. Wanneer je met een rechthoekige ruimte te maken hebt, doe je er goed aan om een lang aanrechtblad te gebruiken. En misschien wel alle kastjes tegen één muur te plaatsen. Een U-vormige keuken is ook nog een optie, en past in zowel een vierkante als een bredere rechthoekige ruimte.

De droom: zelf jouw keuken ontwerpen

Wanneer je de eerste stap uit dit artikel (het opdoen van keuken-inspiratie) hebt doorlopen, en een goed beeld hebt van de eisen waaraan jouw keuken moet voldoen, kun je eindelijk aan de slag! En hoe tof is het als je jouw nieuwe keuken helemaal zelf ontworpen hebt? Gelukkig is dat tegenwoordig allemaal niet zo moeilijk meer, en kun je met een simpel programma eenvoudig een keuken ontwerpen. Je kiest zelf de kleuren en materialen. Ook bepaal je welke apparatuur je graag in jouw keuken wilt, en let je op details zoals handgreepjes en afwerking.

Het voordeel van het zelf ontwerpen van jouw keuken in 3D is dat je zo echt van tevoren een goed beeld krijgt van hoe jouw keuken gaat worden. Ook weet je gelijk hoe alle elementen in jouw specifieke ruimte zullen staan. Dit komt omdat je de afmetingen en vorm in het ontwerp meeneemt als startpunt. Want we kennen het vast allemaal wel wanneer we een keuken of bijvoorbeeld een bank (in een andere vorm) in een woonwinkel hebben gezien: ‘dat ziet er thuis toch héél anders uit!’

Lees ook: Ontdek de perfecte bloemen voor bloempotten!

Het toevoegen van sfeer in de keuken

bloemen in je interieur

Wanneer jouw zelf ontworpen droomkeuken geplaatst is, wordt het tijd om de boel een beetje gezellig aan te kleden. Zo zijn wij bijvoorbeeld groot van fan groen in de keuken.

Een rekje met verse kruiden aan de muur of op het aanrecht, gezellige hangplantjes op de bovenkastjes die langs het kastje naar beneden krullen, en een grote bos felgekleurde veldbloemen in een vaas op het aanrecht of kookeiland: zo simpel kan het toevoegen van een vleugje sfeer aan de keuken zijn!

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122