Beste merk zonnepanelen: welke kiezen in 2023?

Heb je besloten om zonnepanelen te plaatsen, maar weet je niet welke te kiezen door de grote hoeveelheid aan informatie en vaktermen? In dit artikel zetten we alles even handig op een rijtje! Er is een heel groot aanbod van merken. En vaak moet je met zoveel rekening houden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

We leggen hieronder uit met welke factoren je best rekening houdt bij je keuze, welke soorten er bestaan en op basis van welke criteria je best zonnepanelen vergelijkt. Ook geven we een top 10 van de beste A-merken zonnepanelen op de markt in 2023!

Welke zonnepanelen kiezen?

Bij de keuze van de juiste zonnepanelen hou je best de volgende zes factoren in je achterhoofd:

  • De soort. We leggen later drie soorten uit.
  • Het vermogen. Dat geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt in ideale omstandigheden. Heb je bijvoorbeeld een dak met weinig oppervlakte, dan plaats je best panelen met een hoog vermogen.
  • Het rendement. Als je veel energie wil besparen, is het belangrijk dat je zonnepanelen een hoog rendement hebben. Het gemiddelde rendement ligt tussen de 15% en 22%. Je wil natuurlijk dat je panelen zoveel mogelijk zonlicht in elektriciteit omzetten! 
  • De prijs. Gemiddeld schommelen de prijzen voor een volledige zonnepaneleninstallatie tussen de 4.100 en 14.500 euro.
  • Het aantal zonnepanelen en hun afmetingen. Als je een dak met een grotere oppervlakte hebt, plaats je best ook grote panelen. De reden hiervoor is dat ze een hoog rendement en een groot vermogen hebben.
  • Het merk. In dit artikel geven we een top 10 van de beste A-merken zonnepanelen op de markt.
Welke zonnepanelen kiezen

Soorten Zonnepanelen op de markt

Voordat je besluit panelen te plaatsen, informeer je best even over de types zonnepanelen. Welke je uiteindelijk kiest, hangt af van jouw wensen, je budget en hoe groot je dak is. Hieronder geven we daarom een overzicht van drie soorten.

1. Polykristallijn silicium zonnepanelen

Een polykristallijn silicium zonnepaneel heeft zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Ze hebben een patroon dat lijkt op gebroken scherven. Het rendement van deze panelen ligt relatief hoog.

Je koopt beter polykristallijne panelen in plaats van monokristallijne als je genoeg ruimte hebt op je dak. Monokristallijne zonnepanelen hebben een iets beter rendement, maar zijn wel duurder.

2. Monokristallijn silicium zonnepanelen

De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel hebben één kristal. Ze hebben niet een patroon van gebroken scherven, maar bestaan uit een volledig zwarte of blauwe kleur.

Je plaatst best monokristallijne panelen als je een klein dak hebt. Deze zonnepanelen hebben een hoger rendement dan de polykristallijne. Daarom zijn ze ook een stukje duurder.

zonnepanelen op het dak

3. Met dubbelzijdige werking

Dubbelzijdig werkende zonnepanelen hebben zowel aan de voor- als achterkant zonnecellen. Dit betekent dat de opbrengst een stuk hoger ligt!

Als je panelen bijvoorbeeld boven water staan, dan kunnen de cellen aan de achterkant van de panelen het gereflecteerde licht van het wateroppervlak opnemen. Licht dat anders verloren gaat, kan toch omgezet worden in energie!

Ook op het dak hebben zonnepanelen met een dubbelzijdige werking een hogere opbrengst. De ene ondergrond reflecteert wel beter dan de andere.

Wat zijn de top 10 A merken (tier 1) zonnepanelen?

Als je hebt beslist om zonnepanelen te plaatsen, wil je natuurlijk het beste merk plaatsen. Je wil graag een hoog rendement zodat je je investering zo snel mogelijk terug kan verdienen. Maar welke moet je dan kiezen? Een goed merk kiezen is niet eenvoudig. Om je te helpen, geven we hieronder de tien beste A-merken op de markt!

1. Conergy

Conergy heeft kwalitatief goede zonnepanelen. Ze hebben een rendement van 15% tot 18% en na 25 jaar behouden ze nog steeds een vermogen van 80%! Ook heb je recht op een productgarantie van 12 jaar.

2. Solar Frontier

Solar frontier zonnepanelen scoren regelmatig goede resultaten op de testen. Bij de productie gebruiken ze een dunne film. De panelen zijn iets kleiner dan doorsnee zonnepanelen, maar dat betekent ook dat je er meer op je dak kan plaatsen. Zo wek je nog meer energie op!

3. AEG

AEG heeft een groot succes in de zonnepanelen sector. Ze zijn betrouwbaar en ze hebben kwalitatief goede panelen door hun hoge rendement en lange levensduur.

Hun grote assortiment biedt zeker een optie aan die aan jouw wensen voldoet.

4. Boviet

Boviet maakt goede zonnepanelen door te blijven innoveren. Het merk heeft een eigen fabriek en beheert zelf alle stappen in de productie. Als je niet te dure panelen wil kopen, is Boviet zeker een aanrader!

5. Q Cells

Q Cells bestaat al tientallen jaren en levert niet alleen zonnepanelen, maar ook alles eromheen. Bijvoorbeeld helpen ze je ook om een opslagsysteem te installeren.

Wat je situatie ook is, bij Q Cells kunnen ze je zeker helpen om duurzame stroom op te wekken!

6. Solarwatt

Solarwatt produceert glas-glas zonnepanelen. Het is bekend bij grote bedrijven, maar ook particulieren kunnen een aankoop doen. Ze bieden een volledig energiesysteem aan dat alles soepel doet werken. Verzekering is inclusief!

7. Yingli Solar

Yingli Solar streeft ernaar om zo duurzaam mogelijk zonnepanelen te produceren. De productiecapaciteit is de voorbije jaren veel verbeterd. Ze ontwikkelen en produceren hun producten zelf en exporteren ze naar verschillende landen.

8. ReneSola

Uit de testen komt ReneSola naar voren als een van de betere merken zonnepanelen. Het vermogen ligt voor de volledige levensduur heel hoog.

Dit merk is momenteel jammer genoeg niet verkrijgbaar in Europa. Mocht het nog terugkomen, dan is ReneSola zeker een goede optie!

9. NSP

NSP is één van de grootste producenten zonnepanelen in de hele wereld. In de testen doen ze het goed. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is uitstekend. De productgarantie is wel maar 10 jaar in plaats van 12.

10. JA Solar

JA Solar heeft een groot assortiment aan zonnepanelen. Ze produceren wereldwijd. Het is een jong bedrijf, maar dat beïnvloedt de degelijke kwaliteit zeker niet.

Op welke criteria kan je merken van zonnepanelen vergelijken?

Zonnepanelen zijn een populaire keuze als duurzame en hernieuwbare energiebron. Er bestaan talloze merken, dus het is niet vanzelfsprekend om een goed merk te kiezen. Gelukkig kan je aan de hand van de volgende drie belangrijkste criteria ontdekken of een zonnepaneel geschikt is.

Criteria 1: Garantie

Per merk kan de garantie aanzienlijk verschillen. Het is belangrijk om zowel de fabrieksgarantie op de panelen als de vermogensgarantie op te zoeken.

De fabrieksgarantie op zonnepanelen ligt bij de meeste merken tussen de 10 en 15 jaar. Maar sommige merken hebben een garantie die oploopt tot 25 jaar of meer. Het is dus zeker interessant om deze garantie bij verschillende merken na te gaan.

Na verloop van tijd daalt het vermogen van zonnepanelen. Gemiddeld is de vermogensgarantie na 20 à 25 jaar 80%, maar sommige merken bieden ook hogere percentages aan. Hoe hoger de vermogensgarantie, hoe beter het paneel!

Criteria 2: Opbrengst en hoog rendement

Je wil uiteraard zoveel mogelijk opbrengst van je zonnepanelen. Sommige merken zorgen voor een beter rendement en dus een hogere opbrengst. Op basis van je elektrische gegevens bereken je best het rendement en de opbrengst die jij met de verschillende merken kunt behalen.

Criteria 3: Capaciteit en tolerantie

De capaciteit of het vermogen verschilt per merk. Het geeft aan hoeveel stroom een paneel in de beste omstandigheden kan opwekken. Het percentage dat de capaciteit of het vermogen weergeeft, is de tolerantie.

Best vergelijk je de percentages van de verschillende merken zonnepanelen. Zo kan je een uitstekende keuze maken die je veel duurzame energie geeft.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255