Makkelijk je huis verduurzamen in 4 simpele stappen

De kosten zijn erg hoog, je huis verwarmen is tegenwoordig een dure uitgave. Om de energiekosten tegen te gaan kun je je huis verduurzamen om zo de energierekening te besparen. Duurzaam wonen kun je op meerdere manieren toepassen, je kunt zuiniger leven, maar je kunt ook je huis isoleren waardoor je de warmte binnenin huis behoudt.

In dit artikel staan vier makkelijke stappen welke je simpel kan uitvoeren. Zodat je handig kosten bespaard en deze weer aan iets anders kan uitgeven.

Met deze tips kun je beginnen als je duurzaam wilt wonen

Het huis verduurzamen

 Wil je beginnen met verduurzamen, dan weet je soms niet waarmee je het beste kunt beginnen. Je kunt op een makkelijke manier je huis energiezuiniger maken. Je bespaart daarmee de energierekening en als tweede voordeel is het een goede investering in de toekomst. Het energielabel van je huis heeft namelijk een grote invloed op de verkoopwaarde van je woning. Kortom des te eerder je start hoe meer kosten je bespaart. Wil je duurzaam wonen, met deze tips kun je het beste starten:

  • Zonnepanelen
  • Vloer, dak en spouwisolatie
  • Warmtepomp
  • Kunststof kozijnen

Wil je de kosten besparen dan is het van belang om je huis te isoleren. Zolang je de warmte binnenhoudt heeft dat vele voordelen. Denk hierbij aan minder kou, vocht en tochtigheid in huis. Isoleer je je vertrek goed dan bespaar je heel veel stookkosten. Je kunt het beste starten met spouwisolatie. Hiermee zult je een groot verschil ervaren, niet alleen de warmte blijft binnen, de schimmels en andere natte en vochtige plekken zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wil je niet alleen de spouwmuren, maar heel het huis van onder tot boven isoleren, ga dan ook voor vloer- en dakisolatie. Vloerisolatie is goed zelf uit te voeren, na het bewerken van dak en vloer zult je een grotere verbetering bevinden, helemaal in combinatie met de kunststof kozijnen.

Voor het milieu en jezelf kun je ook groene stroom opwekken door zonnepanelen. Bij het plaatsen van de zonnepanelen wordt er duidelijk gekeken naar hoeveel stroom je verbruikt. De hoeveelheid energie wordt omgezet in panelen.

In combinatie met een warmtepomp, zit je er helemaal warm bij. De warmtepomp haalt namelijk warmte uit de aarde, het buitenlucht of het grondwater. De warmte wordt verwerkt naar een bruikbare temperatuur, welke je in huis kunt gebruiken.

Verduurzamen en financieren

Krediet nemen voor een woning

Heb je een goede spaarrekening dan kun je waarschijnlijk makkelijk of deels de verduurzaming financieren. Mocht dit niet zo zijn dan kun je ook een navraag bij de gemeente doen. Elke gemeente hanteert weer andere subsidies, dus het is handig om te bekijken of je verduurzaming in aanmerking komt voor een financiële bijdrage. Mocht je in aanmerking komen voor een subsidie voor de isolatie van je huis, dan kun je een grote uitgave besparen.

Lees ook: Kunststof om duurzaam en praktisch te (ver)bouwen

Als je niet genoeg spaargeld hebt om je woning te verduurzamen, is het mogelijk om een lening af te sluiten. Voordat je echter een lening afsluit, is het belangrijk om te bepalen welke maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw type woning. Door vooraf grondig onderzoek te doen, kun je gerichter inschatten welke kosten eraan verbonden zijn en wat de verwachte opbrengsten zijn.

Daarom is het verstandig om deskundig advies in te winnen bij een specialist op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Hoewel de rente op een consumptieve lening vaak hoger is dan die van een hypotheek, kan het online afsluiten van deze lening wel eenvoudig en snel verlopen, zonder afsluitkosten. Het is belangrijk om je hier wel goed over te laten informeren voordat je een beslissing neemt

Bronnen:

Linda
Linda

Hi ik ben Linda de woonblogger achter www.kijkjeinhuisentuin.nl. Als wooninfluencer schrijf ik de leukste woonblogs over het inrichten van je huis. Ideeën en wooninspiratie voor huis en tuin. Naast inspirerende interieur blogs kun je ook ideeën vinden bij de woonblogs binnenkijken. Hierbij krijg je een uniek kijkje in woonkamer, slaapkamer, babykamer, tuin, maar ook het gehele huis. Zo krijg je de beste woonideeën over kleurencombinaties, woonstijl en het inrichten van je huis.

Artikelen: 3