Intakegesprek huurwoning: hoe kom je zo goed mogelijk voor de dag?

De Nederlandse huizenmarkt is bijzonder krap op dit moment, waardoor verhuurders de luxe hebben om de door hen gewenste huurder te kiezen. Er ontstaat zo dus een soort van concurrentiestrijd. Daarom is het als huurder van top belang om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Nadat jij als potentiële huurder een woning hebt gevonden die jou bevalt, dan zijn er verschillende fasen die jij moet doorlopen om naar deze nieuwe woning te verhuizen. Naast het mogelijk moeten verstrekken van referenties en de gebruikelijke documentatiecontroles, is er natuurlijk ook het intakegesprek met de nieuwe huurbaas.

Bereid je goed op het contact met de verhuurder voor

Door al tijdens deze fasen de verkeerde indruk bij de huisbaas of het verhuurbedrijf te wekken, kunnen zij zich immers afvragen of ze jou echt in hun huurwoning willen hebben. Dit kan ertoe leiden dat jouw aanvraag ten gunste van een andere kandidaat huurder wordt afgewezen.

Om ervoor te zorgen dat je inderdaad een huis kunt huren die jij graag wilt. Volgen hier onze beste tips voor het maken van een geweldige eerste indruk bij jouw verhuurder of verhuurbedrijf.

Laat zien dat je een ideale huurder bent

Wees op je best als jij als een ‘goede huurder’ je gewenste huurwoning gaat bekijken. Kom op tijd, verzorg jezelf optimaal, mannen trim je baard en kleed je uiteraard netjes aan. Zo presenteer je jezelf als iemand die zowel punctueel als (visueel) aangenaam is.

Of het nu om de eerste bezichtiging of het intakegesprek gaat. Het loont altijd de moeite om jezelf tijdens het hele proces van het verkrijgen van een huurwoning professioneel te presenteren. Want hoewel het voor sommigen onder ons misschien wat ouderwets lijkt, zal jouw toekomstige huisbaas dan eerder denken “ze zorgen prima voor zichzelf, dus ik weet dat ze ook goed voor mijn eigendom zullen zorgen”.

Pas ook op om niet te veeleisend of kieskeurig te zijn, want verhuurders hebben daar een hekel aan. Je kunt en moet zeker de juiste vragen stellen. Maar realiseer je daarbij goed dat de verhuurder scherpe of negatief klinkende vragen als tekenen kan interpreteren dat jij een lastige huurder gaat worden.

opzoek naar een huurwoning

Wees goed voorbereid

De meeste verhuurders, met zeer gewenste huurwoningen, vereisen dat je een schriftelijke huuraanvraag invult. Als jij dit snel kunt indienen, dan heb je gelijk al een concurrentievoordeel. Neem daarom naast jouw identiteitsbewijs de volgende informatie mee naar jouw intakegesprek, zodat je dit ter plekke al kunt invullen:

Een lijst van referenties

Zorg voor een schriftelijke lijst van ten minste drie referenties. De potentiële verhuurders zien daarop graag namen van eerdere verhuurders. Maar als dat niet mogelijk is, gebruik dan werkgevers, collega’s en vrienden.

Wees startklaar om hun volledige namen, telefoonnummers en e-mailadressen op te geven. Het is in dit geval altijd een goed idee om jouw referenties vooraf te waarschuwen dat ze een telefoontje kunnen verwachten. En ervoor te zorgen dat ze goed over je praten.

Eerdere huur- of verblijfsinformatie

Veel verhuurders vragen om de adressen van waar jij de afgelopen vijf jaar of zo hebt gewoond. Zorg ervoor dat je de volledige adressenlijst binnen handbereik hebt. Met de data waarop jij daar woonde en de reden waarom je elke woning verliet.

Een bewijs van draagkracht

De potentiële verhuurders accepteren hiervoor vaak een recent loonstrookje met jouw huidige inkomen. Maar een belastingaangifte van het voorgaande jaar of een actueel bankafschrift als bewijs kan ook mogelijk zijn. Dit toont dat jij in staat bent om de huur te betalen.

Als jij echter op het punt staat om met een nieuwe baan te beginnen, neem dan een kopie van jouw aanbiedingsbrief mee die jouw verwachte startdatum en inkomen weergeeft.

Wees realistisch over jouw budget

sparen voor een huurwoning

Een belangrijk kenmerk van een goede huurder is elke maand weer het op tijd (en volledig) betalen van de huur. Door eerlijk tegen jezelf over jouw budget te zijn, bespaar jij jezelf en de potentiële verhuurder kostbare tijd. En verklein je bovendien het risico op een vroegtijdige beëindiging van de huurovereenkomst.

Het is in het belang van jezelf en jouw huisbaas om ervoor te zorgen dat jij het echt kunt veroorloven om in het gewenste huurpand te wonen.

Geef niet snel op!

Als jij erachter komt dat je de huurwoning helaas niet gekregen hebt, vraag dan aan de verhuurder waarom. Gebruik alle constructieve feedback die je dan ontvangt om jouw volgende huuraanvraag te verbeteren. We wensen jou veel succes bij het vinden van een geschikte huurwoning.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255