Kan ik een huis huren?

Iedereen wilt prettig wonen, in een huis dat past bij je leven en je financiële situatie. Dat kan in een koopwoning zijn of in een huurwoning. Of je in aanmerking komt voor een huurhuis hangt van verschillende factoren af. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

Wonen speelt een grote rol in je leven en het vraagt veel van je inkomen. Een huis kopen is een goede investering, maar er zijn goede redenen om juist te huren. Het kan zo zijn dat je niet in aanmerking komt voor een hypotheek vanwege je financiële situatie. Het flexibele karakter van huren kan meer passen bij jouw situatie, wellicht moet je geregeld verhuizen voor je werk. Ook geeft een huurwoning minder zorg, je hoeft de kosten voor het onderhoud immers niet zelf te dragen.

 

De woningbouwstichting

Iedere gemeente heeft sociale huurwoningen. Deze woningen worden beheerd door een stichting. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning, wordt er een wachtlijst gehanteerd. Ook is er vaak een bovengrens wat betreft inkomen. Omdat het sociale woningbouw betreft, willen ze deze huizen beschikbaar houden voor mensen die een modaal of beneden-modaal inkomen hebben. In grotere gemeenten moet je soms meer dan 10 jaar wachten op een eengezinswoning.

 

Particulier huren

Het aanbod particuliere huurwoningen is de laatste jaren flink gestegen. Na de huizencrisis zaten veel mensen met twee huizen; het nieuwe huis was al gekocht het “oude” huis was nog niet verkocht. Tijdelijk verhuren maakt dan dat de eigenaar de dubbele hypotheek kan dragen. Het nadeel van een dergelijke constructie is dat je als huurder weinig zekerheid hebt. Zorg dat in het huurcontract duidelijk wordt vastgelegd wat de opzegtermijn van de verhuurder is.

Er zijn ook mensen die huizen kopen om ze vervolgens verhuren. De huurprijzen liggen vaak flink boven de sociale woningbouw, maar snelheid en flexibiliteit is gegarandeerd. Om henzelf zekerheid te geven, wordt er inzicht gevraagd in jouw of jullie inkomen. De verhuurder gaat uit van een percentage van je inkomen dat je kwijt mag zijn aan de huur, zo houd je genoeg over om prettig van te leven. Deze percentages liggen niet vast, een verhuurder kan hier zelf invulling aan geven. Zorg dat je je goed laat informeren en neem het contract zeer nauwkeurig door. Je bent als huurder van een particuliere woning niet automatisch zo goed beschermd als in de sociale sector. Neem hierin dus goed verantwoordelijkheid.

 

Waar vind ik een huurwoning?

Er zijn verschillende wegen om een particuliere huurwoning te vinden; via-via, via social media, op Marktplaats of op gespecialiseerde websites. Huislijn.nl is zo’n website. Wij brengen aanbieders en zoekers bij elkaar. Door filteropties kan je eenvoudig je wensen aangeven. Want uiteindelijk zoeken we allemaal een huis dat past en dat voelt als een warme deken.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 106