Hoe schilder je keukenkastjes? Lees deze handige mini-cursus!

Heb je een ander huis gekocht, en zit daar nog een keuken in die er op zich nog netjes uitziet? Of heb je een fijne keuken, maar ben je de kleur hélemaal zat? Óf wil je gewoon weer een iets spannender keuken dan dat wit wat je nu hebt? Voor je besluit om de keuken te slopen, lees dan eerst even deze mini-cursus door. Hiermee kun je echt duizenden euro’s besparen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de keuken nog in goeie staat moet zijn. Hoewel je met verf bijna kunt toveren, is een keuken die technisch niet in orde is natuurlijk niet met een lik verf opeens weer in goeie staat.

In dit handige artikel kun je snel leren hoe je zelf een keuken kunt verven. Hiermee bespaar je jezelf een nieuwe keuken (plus al het sloopwerk wat er bij komt kijken) en daarmee duizenden euro’s.

Koop een tweedehands keuken

Heb je een ander huis gekocht en wil je besparen op je verbouwingskosten? Of heb je een keuken die aan vervanging toe is? Heb je dan wel eens gedacht aan een goede tweedehands keuken? Ze worden volop op internet aangeboden. Op deze manier heb je voor de prijs van nog geen 2 kastjes een compleet “nieuwe” keuken. Ook hier kun je dan met je kwast duizenden euro’s besparen! Voor nog geen 200 euro aan verf en verfspullen heb je je hele keuken geschilderd!

Wat je dan vooraf eigenlijk eerst zou moeten doen…

 • Zelf zou ik beginnen met de keukenkasten zo góed mogelijk op te knappen. Begin bijvoorbeeld met het aandraaien van de scharnieren van de kastdeurtjes. Als je kastdeurtjes weer netjes hangen en goed sluiten ziet je keuken er al gelijk een stuk netter uit.
 • Zitten er kast-ruitjes in die lelijk of kapot zijn, vervang deze dan eerst. Of zitten er lelijke kastknoppen aan, vervang deze dan voor mooiere exemplaren. Óf draai de knoppen er af, vul je gaatjes met houtvuller, schuur de vulplekken glad, en plaats aan de binnenkant van de kast van die push-open-dingen.
 • Koop grote opbergbakken waar je heel handig je keukenspullen in kunt opbergen. Dit levert je heel veel extra ruimt op. Wanneer je op de onderste schappen van je kastje opbergbakken zou gebruiken, hoef je niet meer plat op je buik voor het aanrecht te liggen om iets onder uit de kastjes te moeten pakken. De opbergbakken fungeren eigenlijk als een soort lade. Alleen een paar honderd euro goedkoper… Het grote Zweedse warenhuis heeft opbergbakken waarvan er precies 2 naast elkaar in je aanrechtkastje passen.
 • En sowieso is dit ook het goeie moment om eens héél kritisch door de inhoud van je keukenkasten te gaan… Zóveel mokken, borden, glazen en bakjes… heb je ze écht allemaal wekelijks enorm hard nodig?? Alle overbodige spullen zou je bij de kringloop kunnen brengen.
 • Kortom, maak voor het schilderen je keuken hélemaal (technisch en praktisch) in orde, zodat je na het schilderen een supermooie keuken hebt. Opknappen en in orde maken hoeft weinig te kosten en ze leveren je wel veel gemak en plezier op.
keukenrenovatie

Zelf leren om een keuken te schilderen

Om je keuken te kunnen schilderen heb je een paar dingen nodig. Deze kun je bij iedere bouwmarkt of verfspeciaalzaak kopen.

 • Een blik MULTI-PRIMER (laat deze mengen in de gewenste kleur)
 • Een blik ZIJDEGLANS VERF in de gewenste kleur (bedenk hierbij goed dat verf kopen een kwestie is van alle waarde naar zijn geld en dat goedkoop meestal duurkoop is!)
 • Eventueel een blik blanke lak.
 • Een platte verfkwast (synthetisch)
 • Een klein verfrolletje (vacht of vilt)
 • Afplaktape
kleur kiezen voor je keukenkastje

Stappenplan

1. Begin met extreem goed ontvetten van je kastjes! Dit is héél erg belangrijk. Op kastjes die niet goed ontvet zijn, blijft de verf niet echt lekker stevig zitten. Je hebt dan snel beschadigingen van de verf. Ontvetten kan met bijvoorbeeld St.Marc.

2. Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van 1 of 2 dunne (!!) laagjes multi-primer. Zelf breng ik dit aan met een klein verfrolletje. Voordeel hiervan is dat je het verflaagje héél dun kunt opzetten. Zit voorkomt verfzakkers.

3. Laat de primer een dag of een nacht góed drogen.

4. Hierna kun je 1 of 2 lagen zijdeglans-verf aanbrengen. Ook weer met een rolletje. Bij de laatste verflaag kun je besluiten of je met een kwast wil schilderen of met een rolletje. De kwast geeft een stoer landelijk effect omdat je hierbij de kwaststrepen nog heel licht ziet. Een rolletje geeft een heel glad effect. Dus even goed bedenken welke woonstijl je wenst.

5. Loop alle keukenkastjes even héél kritisch na of je misschien nog een plekje vergeten bent! Kijk hierbij ook goed naar de zijkanten en onderkant van kastdeurtjes!

6. Mocht je er nog een extra laklaag ter bescherming op willen zetten, dan kun je dat doen wanneer de verf kurkdroog is. Zelf zou ik hiermee een dag of 2 wachten. Verf bevat veel vocht. Als je er dan te vroeg een laklaag opzet, kan het eventuele vocht geen kant op en zal de verf gaan barsten. Als je een goeie zijdeglans-verf hebt, is een extra laklaag niet echt nodig. Het enige voordeel is dat het een extra beschermlaagje geeft. Het kán praktisch zijn met rondrennende kinderen of bij zeer intensief gebruik.

7. Hierna moet de verf 3 weken uitharden. Natuurlijk is de verf met een dagje al wel droog, maar droog of uitgehard is een heel verschil! Als je de keuken even wat wil schoonmaken, doe dit dan heel behoedzaam omdat de verf nog niet uitgehard is. Maar ook hierna is het wel goed om altijd ergens in het achterhoofd te houden dat de keuken geschilderd is. Kastdeurtjes met folie wat zó uit de fabriek  komt is natuurlijk wel vele malen sterker. Maar goed, hier hangt dan ook een pittig prijskaartje aan… Verven is dan héél mooi alternatief!

Lees ook:
Intakegesprek huurwoning: hoe kom je zo goed mogelijk voor de dag?

8. Mocht je in de loop van de tijd wat plekjes willen bijwerken omdat de verf er tóch af is gegaan, dan kan dit heel gemakkelijk. Bewaar daarom áltijd óf het blik, of de  verfsticker met naam/kleurnummer van de verf, of maak hier een foto van en sla ‘em op op je mobiel of laptop, zodat je een klein blikje verf kunt bijmaken.

9. Spoel de kwast of het verfrollertje NIET uit aan het einde van de verf-dag, maar bewaar deze góed afgesloten in een plastic zakje of aluminiumfolie. Je kwast/rollertje zit anders zó vol vocht en dat schildert heel vervelend omdat de verf dan verdund wordt terwijl je schildert.

Geniet van je vernieuwde keuken én geniet van het feit dat je zojuist duizenden euro’s bespaard hebt. Een nieuwe keuken kan altijd nog…

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24