Zo breng je de kosten van een verbouwing eenvoudig in kaart

Een verbouwing betekent voor veel mensen een nieuwe start. De een vindt een verbouwing heel leuk, terwijl de ander er niet aan moet denken. Dit komt vaak door het feit dat er veel geregeld moet worden voor een verbouwing. Zo moet je weten hoeveel de verbouwing in totaal gaat kosten. Het is altijd verstandig om pas aan een verbouwing te beginnen op het moment dat je daar een goede spaarpot voor hebt. Heb je alleen moeite met het in kaart brengen van alle kosten voor de verbouwing? Lees dan vooral de onderstaande tips. Hopelijk helpen de tips je om alle kosten goed in kaart te brengen.

Zelf doen of toch hulp?

Voor een verbouwing is het als eerste van belang dat je voor jezelf duidelijk hebt of je hulp gaat inschakelen. Dit kan hulp zijn van je familie en vrienden of van vakmannen. Sommige klussen tijdens een verbouwing kan je beter overlaten aan een vakman. Denk bijvoorbeeld aan klussen die te maken hebben met een badkamerverbouwing. Vaak zal je waterleidingen moeten verleggen of juist aanleggen om echt te kunnen starten met een verbouwing. De kans is klein dat je zelf al weet hoe dit precies moet gebeuren. Wat kost een toilet plaatsen? Dit is dus afhankelijk van de vraag wat de vakman moet doen voordat hij het toilet kan plaatsen.

Afspraken met vakmannen

Heb je besloten om inderdaad hulp in te schakelen van vakmannen? In dat geval is het verstandig om duidelijke afspraken te maken. Je kan dit het beste vastleggen in een schriftelijke overeenkomst. Daarin kan je opnemen wat de vakman precies moet doen, wat de periode is en hoeveel je uiteindelijk moet betalen aan de vakman. Dit zorgt ervoor dat elke partij weet wat de verwachtingen zijn en kom je niet voor onverwachte situaties te staan. Vergeet in ieder geval niet om offertes aan te vragen van meerdere vakmannen.

Overige zaken

een nieuwbouwwoning kopen

Naast de kosten zijn er ook andere zaken die belangrijk zijn tijdens een verbouwing. Dit zijn zaken waar je echt rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je onderzoek doet naar vergunning. In veel gevallen zal je een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente om de verbouwing daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. Is de verbouwing zodanig groot dat je niet in je huis kan verblijven? Dan moet je daar een duidelijk plan voor hebben. Wellicht kan je tijdelijk bij vrienden of familie verblijven om die periode te overbruggen.

Tip! Bij een grote verbouwing in of om je huis heb je snel last van vocht, stof en tochtproblemen. Een strokengordijn is dan de ideale oplossing omdat het werkt als een soort van deur, want door de breedte van de stroken die elkaar ook nog eens overlappen gaat het warmteverlies tegen waardoor het dus kostenbesparend werkt op de energierekening. Lees verder over strokengordijnen

Een overzicht maken

Nadat je alle informatie hebt verzameld omtrent de verbouwing, wordt het tijd om een goed overzicht te maken. Dit is vooral handig om de kosten in kaart te brengen. Je bent namelijk als het goed is al een prijs overeengekomen met de vakmannen. Dit neem je dan op in dat overzicht. Verder is het belangrijk dat je rekening houdt met de kosten voor materialen en gereedschap. Door een overzicht te maken, weet je hoeveel geld je moet hebben voor de verbouwing. Zoek vooral op  kozijnen schilderen kosten om een goede indicatie van de kosten te krijgen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99